Hem - Solceller - Besiktning av Solceller
En besiktning av solceller (en solcellsanläggning) är en undersökning av en fackkunnig person (besiktningsman). Syftet är att fastställa om solcellsanläggningen (solpaneler, växelriktare med mera) är korrekt installerad. Besiktningen resulterar i en rapport där anläggningens eventuella fel och brister påtalas.
Det är inte obligatoriskt att besiktiga solceller (solcellsanläggning), även om det finns goda skäl till att göra en besiktning. Den som väljer att inte besiktiga (slutbesiktiga) en installerad solcellsanläggning bör studera installatörens dokument gällande efterkontroll av monteringen särskilt noggrant.
Se också: Beställ solceller
Det finns ingen allmänt vedertagen eller kravställd certifiering för att få arbeta som besiktningsman för solceller. Den som arbetar som oberoende besiktningsman ska dock ha kunskap om både solcellsanläggningar och gällande regelverk. Det går till exempel att ha en bakgrund som byggnadsingenjör eller elektriker.
Läs mer: Vem får installera solceller?
Priset för en besiktning av solceller på en normalstor villa är cirka 5 500–7 500 kronor inklusive moms. Kostnaden för att besikta en solcellsanläggning påverkas bland annat av hur många solpaneler och växelriktare som solcellsanläggningen har samt hur omfattande besiktning som genomförs.
Att besiktiga (slutbesiktiga) en normalstor solcellsanläggning på 10 kW för en villa medför att det totala priset för solcellsanläggningen ökar med cirka 4–6 %. Kostnaden för besiktningen bör vägas mot att inte veta om solcellsanläggningen är korrekt installerad.
Hemsol uppskattar priset för att besiktiga ett solcellstak (solceller integrerade i tak) för en normalstor villa till cirka 5 500–7 500 inklusive moms. Vid uppskattningen av priset har Hemsol utgått från priset för besiktning av traditionella solpaneler eftersom relativt få solcellstak har besiktigats hittills i Sverige.
Vid en besiktning av ett solcellstak är det svårare att studera hur kabeldragningen för likström (DC) gjorts än vid en vanlig besiktning av solpaneler. Vissa besiktningsföretag besiktigar inte heller integrerade solcellstak.
Den som vill besiktiga ett solcellstak bör därför fastställa om och på vilka sätt besiktningen av solcellstaket skiljer sig från en vanlig besiktning av en solcellsanläggning.
Priset för att besiktiga solceller för företag och lantbruk (kommersiella anläggningar) samt bostadsrättsföreningar är i regel från cirka 15 000 kronor och uppåt exklusive moms. Kostnaden beror bland annat på solcellsanläggningens storlek och vilka moment som ingår i besiktningen.
Beroende på syftet med besiktningen, delas besiktningar av solcellsanläggningar som utförs av en besiktningsman ofta in i fyra olika typer:
I vanligt tal kallas ofta även de enklare visuella inspektioner av en solcellsanläggning som utförs av dess ägare för besiktningar. I denna artikel behandlar Hemsol dock inte detta som en besiktning då de inte genomförs av en professionell besiktningsman för solceller.
Sex skäl för att besiktiga en solcellsanläggning är att:
Det som undersöks vid en besiktning av en solcellsanläggning kan delas in fem huvudkategorier:
Nio exempel på fel som ofta uppdagas vid en besiktning av solceller (en solcellsanläggning) är:
Ett vanligt tillvägagångssätt vid genomförandet av en slubesiktning av solceller (solcellsanläggning) är:
Den som beställer en besiktning av sina solceller behöver i regel ställa fram en stege eller ställning så att besiktningsmannen kan nå solpanelerna (om de är takplacerade). Innan besiktningen bör besiktningsmannen också få tillgång till den dokumentation som finns för anläggningen, till exempel via mail.
Dokument som den som beställt en solcellsbesiktning eller installatören bör tillhandahålla för besiktningsmannen innan en solcellsbesiktning genomförs är:
En (slut)besiktning beställs i regel innan en solcellsanläggning är klar. Hemsol rekommenderar därför att den som beställt en solcellsanläggning tar kontakt med installatören och ber denne att skicka kopior på dokumenten till besiktningsmannen.
Det som sker efter en slutbesiktning av en solcellsanläggning är att:
Den som installerat en solcellsanläggning är skyldig att inom skälig tid, i normala fall 2 månader, åtgärda de eventuella fel på anläggningen som framkommit i besiktningsrapporter över anläggningen. Hemsol rekommenderar att den som beställt solceller ber installatören om bilder och underlag som dokumenterar de åtgärder som installatören vidtagit för att åtgärda felen.
Det kan hända att den som installerat en solcellsanläggning inte bedömer att de av besiktningsmannen påtalade bristerna i anläggningen utgör fel. I det fallet är det bra om det i avtalet med besiktningsföretaget ingår att de behandlar eventuella dispyter med installatören.
Skulle en installatör vägra att åtgärda påtalade brister kan den som beställt solcellsanläggningen göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).
Efter det att installatören åtgärdat de i besiktningsprotokollet påtalade bristerna kan den som beställt solceller överväga att beställa en så kallad efterbesiktning. Syftet med en efterbesiktning är att säkerställa att de i besiktningsprotokollet påtalade bristerna verkligen åtgärdas.
I det fall avtalet gjorts med hantverkarformuläret eller ABS 18 (Allmänna bestämmelse för småhusentreprenader, där enskild konsument är köpare) ska installatören stå för kostnaden för efterbesiktningen i det fall att felen kvarstår (4) (5).
Sex saker att tänka på innan en besiktning av solceller beställs är:
Det finns relativt få besiktningsföretag för solceller i Sverige. I synnerhet norr om Gävle kan det vara svårt att få tag i ett besiktningsföretag. Ibland utför dock företag besiktningar utanför deras normala geografiska verksamhetsområde om flera närboende personer låter besiktiga sina anläggningar samtidigt.
Läs mer: Installatörer av solceller i Skåne
Läs mer: Installatörer av solceller i Stockholm
Läs mer: Installatörer av solceller i Göteborg
Läs mer: Installatörer av solceller i Malmö
Läs mer: Installatörer av solceller i Kalmar
De huvudsakliga lagar, avtal och föreskrifter som ligger till grund för en slutbesiktning av en solcellsanläggning är:
Nej, i regel ingår inte en extern besiktning av solcellsanläggningen hos de företag som ingår i Hemsols offerttjänst för solceller. Enligt Hemsols uppfattning är det inte heller önskvärt att en slutbesiktning ingår i en offert på solceller eftersom besiktningsmannen och installatören bör vara oberoende av varandra.
Läs mer: Beställ solceller via Hemsol.
Hemsol känner till två utbildningar som vänder sig till besiktningsmän för solceller. Den ena är en 2-dagars utbildning vid Glava Energy Centers Solpark i Värmland som omfattar både teori och praktik. Den andra är en 1-dags teoretisk kurs som hålls av Svenska Byggingenjörers Riksförbund i Stockholm och Malmö.
Nej, Länsförsäkringar besiktigar i regel inte solcellsanläggningar för privatpersoner. Däremot arbetar de aktivt för att främja installationer av solceller. Till exempel erbjuder Länsförsäkringar solcellslån och deras villaförsäkring omfattar också solceller. På Länsförsäkringars webbplats finns också mycket information om solceller. Där finns bland annat ett faktablad om vad den som ska installera solceller bör tänka på (6).
Nej, Folksam besiktigar i regel inte solcellsanläggningar. Deras villaförsäkring täcker dock installerade solceller genom försäkringens egendomsskydd. Folksam är dock aktiva inom solceller och tog år 2021 som första aktör fram en rapport som jämförde 380 solcellspaneler på den svenska marknaden.
I regel rekommenderar Hemsol att göra en slutbesiktning av en solcellsanläggning och en sådan görs endast en gång. Innehavaren av en solcellsanläggning bör också själv genomföra en enklare okulär (visuell) inspektion av solcellsanläggningen åtminstone en gång per år.
Innehavaren av en solcellsanläggning bör därtill överväga att genomföra en statusbesiktning strax innan anläggningnes installationsgaranti löper ut. Enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter ska innehavaren av en solcellsanläggning också fastställa rutiner för den fortlöpande kontrollen. Rutinerna ska “grunda sig på en riskbedömning som tagit hänsyn till starkströmsanläggningens och den elektriska utrustningens utförande, ålder, omgivande miljö och användning. Rutinerna ska dokumenteras.” (7).
Nej, det går inte att få skatteavdrag för att besiktiga solceller, varken för ROT eller grön teknik, enligt mailsvar från Skatteverket. För installationen av en solcellsanläggning går det däremot att få skattereduktion på 19,4 % av totalkostnaden för anläggningen enligt Skatteverket (8).
Läs mer: skatteavdrag för grön teknik
Ja, det går att (slut)besiktiga solceller innan en färdiganmälan av anläggningen blivit godkänd av elnätsbolaget. I regel tar det cirka 2–4 veckor att behandla en färdiganmälan. Skulle behandlingen dra ut på tiden är det ofta en god idé att utföra slutbesiktningen innan färdiganmälan behandlas färdigt.
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.