Besiktning av Solceller: Pris, Tips och Krav på Besiktningsmän

Sammanfattning

  • Solcellsanläggningar besiktas för att fastställa om de är korrekt installerade. En besiktning av en solcellsanläggning resulterar i en rapport där eventuella fel och brister hos anläggningen påtalas. Förutsatt att installationsgarantin fortfarande är giltig när besiktningen genomförs, ska den som installerat solcellerna åtgärda de fel och brister som finns i anläggningen utan kostnad för kunden.
  • Att slutbesiktiga solceller till en normalstor villa kostar cirka 5 500–7 500 kronor inkl. moms. Denna kostnad motsvarar cirka 4–6 % av priset för solcellsanläggningen exklusive besiktning. Skatteverket beviljar inte skatteavdrag för besiktning av solcellsanläggningar.
  • Att göra en besiktning av solceller är viktigt ur säkerhetshänseende. Så snart en solcellsanläggning överlämnats övergår ansvaret för att anläggningen är säker från installatören till ägaren av solcellerna. Olika undersökningar har tyvärr visat att majoriteten av de solcellsanläggningar som installerats i Sverige haft brister och fel. Det talar för att en extern besiktning i regel behövs. Att göra en extern besiktning av solceller är dock inte obligatoriskt.
  • Att besiktiga en solcellsanläggning kan säkerställa att den producerar förväntad mängd el. Genom att upptäcka och åtgärda fel i en solcellsanläggning säkerställs solcellsanläggningens elproduktion. En besiktning kan också förhindra att garantier blir ogiltiga i förtid. Är till exempel en solpanel felaktigt installerad blir i regel dess garantier avseende livslängd och effekt ogiltiga.
  • Det finns inget krav på certifiering för besiktningsmän för solceller i nuläget. En besiktningsman för solcellsanläggningar bör dock ha kunskap om elektriska lågspänningsanläggningar och praktisk erfarenhet av besiktningsarbete. Vid val av besiktningsman till en solcellsanläggning bör väljas en person som är oberoende i förhållande till den som installerat solcellerna.

Vad är en besiktning av solceller?

En besiktning av solceller (en solcellsanläggning) är en undersökning av en fackkunnig person (besiktningsman). Syftet är att fastställa om solcellsanläggningen (solpaneler, växelriktare med mera) är korrekt installerad. Besiktningen resulterar i en rapport där anläggningens eventuella fel och brister påtalas.

Det är rekommenderat men inte obligatoriskt att besiktiga solceller

Det är inte obligatoriskt att besiktiga solceller (solcellsanläggning), även om det finns goda skäl till att göra en besiktning. Den som väljer att inte besiktiga (slutbesiktiga) en installerad solcellsanläggning bör studera installatörens dokument gällande efterkontroll av monteringen särskilt noggrant.

Se också: Beställ solceller

Vem får vara besiktningsman för solceller (solcellsanläggningar)?

Det finns ingen allmänt vedertagen eller kravställd certifiering för att få arbeta som besiktningsman för solceller. Den som arbetar som oberoende besiktningsman ska dock ha kunskap om både solcellsanläggningar och gällande regelverk. Det går till exempel att ha en bakgrund som byggnadsingenjör eller elektriker.

Läs mer: Vem får installera solceller?

Utbildningar och certifieringar för besiktningsmän för solceller


Utbildningar, certifieringar och registreringar för den som vill arbeta som besiktningsman för solceller (solcellsanläggningar) är bland annat:

  • Auktoriserad besiktningsingenjör – Brandskyddsföreningen. Brandskyddsföreningen utbildar ingenjörer till godkända respektive certifierade besiktningsingenjörer. Utbildningen, som inte är specifikt inriktad mot solceller, omfattar 7 dagar och en därefter följande skriftlig examen. För att antas till utbildningen krävs dock både en ingenjörsexamen samt “5 års utövande av självständig, väl vitsordad, kvalificerad arbetsuppgift inom byggverksamhet”.
  • Elinstallatör – Elsäkerhetsverket. Elinstallatör är ett reglerat yrke och det är Elsäkerhetsverket som auktoriserar elinstallatörer i Sverige. För att få en auktorisering som elinstallatör ställs krav både på utbildning och praktiskt erfarenhet. För besiktning av privata solcellsanläggningar är det lämpligt att elinstallatören har AL-auktorisation (lågspänning). En anläggning betecknas i normala fall som lågspänningsanläggning om dess spänning inte överstiger 1000 Volt växelström (AC) och 1500 Volt likström (DC).
  • Certifierad Termograför elanläggning – SBSC. SBSC, som ägs av Brandskyddsföreningen och Stöldskyddsföreningen, erbjuder utbildning till Certifierad Termograför. Utbildningen är på minst 16 timmar och avslutas med ett skriftligt prov. För att erhålla certifieringen krävs också att sökanden har praktisk elinstallationserfarenhet. Termografi (värmekamera) kan användas för att upptäcka defekta och överbelastade elektriska solcellsinstallationer som kan leda till brand eller överhettning. Vid en statusbesiktning kan termografi också användas för att upptäcka skador på solpaneler som inte går att upptäcka med blotta ögat.
  • Godkänd och Certifierad entreprenadbesiktningsman – RISE. För att bli godkänd entreprenadbesiktningsman från Research Institutes of Sweden (RISE) krävs godkänt skriftligt prov, relevant teknisk utbildning och mellan 5–7 års praktiskt erfarenhet. Saknas relevant teknisk utbildning godtas sökande om de har minst 10 års kvalificerad erfarenhet med arbete inom aktuellt fackområde. Besiktningsmannen ska också ha en konsultansvarsförsäkring samt lämplighetsintyg från tidigare uppdragsgivare. För att bli certifierad besiktningsman krävs därtill erfarenhet av entreprenadbesiktningar motsvarande minst 300 timmar under de två senaste åren.
  • Godkänd och Certifierad entreprenadbesiktningsman – SBR. För att antas till Sveriges Byggingenjörers Riksförbund (SBR) utbildning till godkänd entreprenadbesiktningsman. krävs bland annat att sökanden har en teknisk högskoleutbildning och mellan 5–7 års praktiskt erfarenhet. Saknas formell utbildning krävs minst 10 års kvalificerad erfarenhet motsvarande ingenjör på området. SBRs utbildning omfattar två kurser (två steg) om totalt 7 dagar och en därefter skriftlig examen. För att bli certifierad besiktningsman krävs därutöver erfarenhet av entreprenadbesiktningar motsvarande minst 300 timmar under de två senaste åren.
  • Registrering som besiktningsperson hos Svensk Solenergi. Branschorganisationen Svensk Solenergi har har upprättat en lista på lämpliga besiktningspersoner för solceller (1). Detta är dock ingen certifiering och kriterierna för att bli registrerad är inte tydligt specificerade, bedömning görs från fall till fall. I skrivande stund, augusti år 2024, finns det endast fem registrerade besiktningspersoner för privata solcellsinstallationer på denna lista.
  • Kurs om entreprenadbesiktning av solcellsinstallationer – SBR. Sveriges Byggingenjörers Riksförbund (SBR) erbjuder en endagskurs som är speciellt inriktad på entreprenadbesiktning av solcellsinstallationer. Kursen är öppen för de som har erfarenhet av besiktning av elinstallationer och som minst genomgått SBRs steg 1-kurs i entreprenadbesiktning.
  • Besiktningskurs för solcellsanläggningar – Glava Energy Center. Glava Energy Center i Värmland erbjuder en tvådagars besiktningskurs för solcellsanläggningar. Kursen innehåller bland annat praktiskt träning i form av felsökning i Glava Energy solcellspark. Enligt Hemsols uppgifter krävs inga förkunskaper för att få delta i kursen.

Pris för besiktning av solceller

Priset för en besiktning av solceller på en normalstor villa är cirka 5 500–7 500 kronor inklusive moms. Kostnaden för att besikta en solcellsanläggning påverkas bland annat av hur många solpaneler och växelriktare som solcellsanläggningen har samt hur omfattande besiktning som genomförs.

Att besiktiga (slutbesiktiga) en normalstor solcellsanläggning på 10 kW för en villa medför att det totala priset för solcellsanläggningen ökar med cirka 4–6 %. Kostnaden för besiktningen bör vägas mot att inte veta om solcellsanläggningen är korrekt installerad.

Pris för besiktning av takintegrerade solceller

Hemsol uppskattar priset för att besiktiga ett solcellstak (solceller integrerade i tak) för en normalstor villa till cirka 5 500–7 500 inklusive moms. Vid uppskattningen av priset har Hemsol utgått från priset för besiktning av traditionella solpaneler eftersom relativt få solcellstak har besiktigats hittills i Sverige.

Vid en besiktning av ett solcellstak är det svårare att studera hur kabeldragningen för likström (DC) gjorts än vid en vanlig besiktning av solpaneler. Vissa besiktningsföretag besiktigar inte heller integrerade solcellstak.

Den som vill besiktiga ett solcellstak bör därför fastställa om och på vilka sätt besiktningen av solcellstaket skiljer sig från en vanlig besiktning av en solcellsanläggning.

Pris för att besikta solceller för företag, BRF och lantbruk

Priset för att besiktiga solceller för företag och lantbruk (kommersiella anläggningar) samt bostadsrättsföreningar är i regel från cirka 15 000 kronor och uppåt exklusive moms. Kostnaden beror bland annat på solcellsanläggningens storlek och vilka moment som ingår i besiktningen.

Olika typer av besiktningar av solceller (solcellsanläggningar)

Beroende på syftet med besiktningen, delas besiktningar av solcellsanläggningar som utförs av en besiktningsman ofta in i fyra olika typer:

  • Slutbesiktning av solceller: kontroll av att solcellsanläggningen är korrekt installerad och upprättad i enlighet med avtalet mellan leverantören och beställaren av solcellerna. Huvudsyftet är att upptäcka eventuella fel på solcellsanläggningen innan eller i samband med att den tas i drift. Vid en slutbesiktning deltar i regel både besiktningsmannen, köparen och leverantören av solcellsanläggningen.
  • Statusbesiktning av solceller: kontroll av att en solcellsanläggning är korrekt installerad och att det inte uppstått några fel på anläggningen eller dess ingående komponenter. En statusbesiktning utförs i regel när anläggningen varit i drift ett tag. Till skillnad från vid en slutbesiktning så deltar i regel inte den som installerat solcellerna vid besiktningen av anläggningen.
  • Garantibesiktning av solceller: kontroll av en solcellsanläggning med syftet att upptäcka fel i installationen eller dess ingående komponenter innan deras garantitid löpt ut. Omfattas till exempel en solcellsanläggning av en installationsgaranti på 5 år, kan det övervägas att göra en garantibesiktning strax innan 5 år passerat från det att solcellsanläggningen överlämnades.
  • Överlåtelsebesiktning av solceller: en enklare okulär (visuell) besiktning som kan göras när äganderätten till en solcellsanläggning övergår, till exempel vid ett fastighetsköp. Skälet till att göra en överlåtelsebesiktning är att köparen av en fastighet har undersökningsplikt för hela fastigheten, inklusive en eventuell solcellsanläggning. Det innebär att den som köper en fastighet inte kan åberopa fel på en solcellsanläggning i efterhand, om dessa fel gått att upptäcka innan köpet genomfördes (så kallade icke-dolda fel).

I vanligt tal kallas ofta även de enklare visuella inspektioner av en solcellsanläggning som utförs av dess ägare för besiktningar. I denna artikel behandlar Hemsol dock inte detta som en besiktning då de inte genomförs av en professionell besiktningsman för solceller.

6 skäl till att besiktiga en solcellsanläggning

Sex skäl för att besiktiga en solcellsanläggning är att:

  • Majoriteten av solcellsanläggningar i Sverige uppskattas vara felaktigt installerade. Enligt Ola Carlsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar, är cirka fyra av fem solcellsanläggningar riktigt dåligt installerade (2). Se också: statistik för solcellsanläggningar i Sverige
  • Ägaren till en solcellsanläggning är ansvarig för dess säkerhet. Från och med att en solcellsanläggning är färdiginstallerad och överlämnad ansvarar innehavaren av anläggningen för att den är säker. I detta ansvar ingår det att se till att arbete på anläggningen utförs av personer med rätt kompetens och att kontroller, skötsel och underhåll genomförs löpande, enligt Elsäkerhetsverket (3).
  • Det kan upptäcka eventuella felaktigheter som kan medföra brandrisk. Till exempel kan kablar som är för klent dimensionerade, felaktigt förlagda eller bristfälligt sammankopplade medföra en ökad risk för brand.
  • Det kan visa eventuella felaktigheter som kan leda till fuktskador på fastigheten. Till exempel kan inkorrekt utförda kabelinstallationer i tak och väggar kan leda till fuktskador i en fastighet.
  • Det säkerställer att solcellerna producerar så mycket el som förväntat. Felaktigheter i en solcellsanläggning, till exempel inkorrekt monterade moduloptimerare, kan leda till en lägre produktion av solel än vad som annars hade varit fallet.
  • Det kan förhindra att garantier ej blir ogiltiga i förtid. Garantier för ingående komponenter såsom solpaneler och växelriktare är endast giltiga om de installerats i enlighet med tillverkarens anvisningar.

Vad undersöks vid en besiktning av en solcellsanläggning?

Det som undersöks vid en besiktning av en solcellsanläggning kan delas in fem huvudkategorier:

  • Elsäkerheten. Här kontrolleras till exempel dimensioneringen av kablar, att kontakter är korrekt sammankopplade och att växelriktare är dimensionerade för den ström och spänning som solpanelerna kan avge.
  • Hur solcellsanläggningen är monterad. Besiktningsmannen granskar att
    tillverkarnas monteringsanvisningar efterlevts, samt att solpaneler och övriga komponenter är ordentligt fastsatta. I normala fall kontrolleras även takets skick efter installationen.
  • Kabeldragning. Kabelinstallationer som sker genom tak och väggar inspekteras. Vidare kontrolleras bland annat att risken för bildandet av ljusbågar och elektromagnetisk strålning beaktats vid förläggningen av kablar. Det undersöks också att inga kablar lagts mot några vassa kanter.
  • Varselmärkning. Besiktningsmannen kontrollerar att solcellsanläggningen är korrekt utmärkt. Däri ingår till exempel skyltning som varnar för likspänning och backspänning.
  • Att solcellsanläggningen är uppförd i enlighet med köpeavtalet. Om det rör sig om en slutbesiktning av en solcellsanläggning kontrolleras att installationen följer det som avtalats både vad gäller ingående material och utförande. Ofta kontrolleras också om installationen följer de föreskrifter som krävs för att solcellsanläggningen ska omfattas av hemförsäkringen.

9 typer av fel som ofta uppdagas vid en solcellsbesiktning

Nio exempel på fel som ofta uppdagas vid en besiktning av solceller (en solcellsanläggning) är:

  • Inga eller bristfälligt utförda snö- och vindlastberäkningar. Det finns färdiga beräkningsprogram för snö-och vindlast men för att de ska ge korrekta resultat krävs att korrekt indata såsom lutning, snözon, och byggnadens höjd anges.
  • Felaktig förläggning av kabel. Vid förläggning av kabel måste hänsyn tas bland annat till att kablar inte får ligga mot vassa kanter eller vara för hårt spända (ha för hög dragbelastning). Därtill får inte kablar förläggas med alltför snäva kurvor, och uppkomst av elektromagnetisk strålning till följd av förläggningen måste beaktas.
  • Felaktigt utförda kopplingar. Kontakterna för starkströmskablar måste vara ordentligt sammankopplade, annars finns risk för att ljusbågar bildas med medföljande brandrisk. De kontaktdon som kopplas samman ska också vara av samma fabrikat.
  • Dokumentation saknas. Till exempel ska produktinformation (produktblad) för de huvudsakliga ingående komponenterna såsom solpaneler, växelriktare och montagesystem ingå.
  • Felaktigt placerade växelriktare. Växelriktare bör varken placeras där de utsätts för direkt solljus eller i dåligt ventilerade utrymmen. Utsätts en växelriktare regelbundet för höga temperaturer förkortas dess livslängd och dessutom sjunker en växelriktares verkningsgrad med ökande temperatur. Se också: hur växelriktare bör placeras
  • Bristfällig skyltning av solcellsanläggningen. En solcellsanläggning ska bland annat ha varselmärkning som varnar för likström. Det ska också finnas skyltning som innehåller information om solpanelerna.
  • Skuggade solpaneler. Även om endast en enstaka solpanel är utsatt för varaktig skuggning kan solcellsanläggningens elproduktion påverkas negativt. Orsaken till det är att solpaneler ofta är kopplade i så kallade strängar, där en minskad elproduktion från en skuggad solpanel även påverkar elproduktionen för övriga solpaneler i samma sträng.
  • Felaktigt infästa solpaneler och bärskenor. Felaktigt infästa solpaneler utgör inte bara en risk för själva anläggningen utan kan också leda till skador på fastigheten och i värsta fall även på människor.
  • Trasiga moduloptimerare. Trots att moduloptimerare till solceller i regel har garantitider på cirka 25 år är icke korrekt fungerade moduloptimerare ett vanligt förekommande problem. Troliga förklaringar till detta är att de innehåller många elektroniska komponenter och är exponerade för väder och vind. Se också: så fungerar moduloptimerare för solceller

Hur går en slutbesiktning av solceller till?

Ett vanligt tillvägagångssätt vid genomförandet av en slubesiktning av solceller (solcellsanläggning) är:

  1. Avtal ingås med ett besiktningsföretag om att besiktiga solcellsanläggningen. Avtalet bör ingås i god tid innan dess att solcellsanläggningen beräknas vara färdiginstallerad.
  2. Besiktningsföretaget skickar ut kallelse för besiktningen. En kallelse för att delta vid besiktningen skickas i normala fall ut cirka 2 veckor i förväg. Både den som beställt och den som installerat solcellsanläggningen kallas till besiktningen. Normalt sett genomförs en slutbesiktning av solceller så snart som möjligt efter att solcellsanläggningen blivit färdiginstallerad. I regel genomförs en slutbesiktning inom cirka 2 månader från det att anläggningen blivit driftsatt.
  3. Besiktningen genomförs. Besiktningsmannen går igenom anläggningen på likströmssidan och växelströmsidan, de mekaniska infästningarna och anläggningens tillhörande dokumentation.
  4. Rapport över besiktningen skickas till de berörda parterna. I rapporten redogör besiktningsmannen bland annat för eventuella fel på solcellsanläggningen, behov av åtgärder och om relevant information om anläggningen saknas.

Förberedelser för den som beställer besiktning av sina solceller

Den som beställer en besiktning av sina solceller behöver i regel ställa fram en stege eller ställning så att besiktningsmannen kan nå solpanelerna (om de är takplacerade). Innan besiktningen bör besiktningsmannen också få tillgång till den dokumentation som finns för anläggningen, till exempel via mail.

Vilken dokumentation behövs för att genomföra en solcellsbesiktning?

Dokument som den som beställt en solcellsbesiktning eller installatören bör tillhandahålla för besiktningsmannen innan en solcellsbesiktning genomförs är:

  • Köpeavtalet för solcellsanläggningen. Har överenskommelse om avvikelser från köpeavtal träffats efter dess undertecknande ska även dokument som visar dessa avvikelser bifogas.
  • Drift- och underhållsinstruktioner för solcellsanläggningen. Vid överlämnandet av en solcellsanläggning ska installatören ha haft en genomgång av drift- och underhåll med köparen av anläggningen.
  • Elsäkerhetsintyg. Intyg från en behörig elektriker att elinstallationen följer de säkerhetsföreskrifter som finns.
  • Provningsprotokoll. Protokoll som upprättats, daterats och signerats av behörig person för samtliga relevanta provingsmoment enligt SS EN 62466-1.
  • Snö- och vindlastberäkningar. Snö- och vindlastsberäkningar ligger till grund bland annat för var bärskenor placerats under solpanelerna.
  • Produktblad för solcellsanläggningens huvudkomponenter. Exempel på huvudkomponenter är solpaneler, växelriktare och montagesystem.
  • Monteringsanvisningar för solcellsanläggningens huvudkomponenter. Exempel på huvudkomponenter är solpaneler, växelriktare och montagesystem.
  • Orienterings- och strängschema. Med det avses scheman som visar hur solcellsanläggningen är uppbyggd och hur solpanelerna sinsemellan är sammankopplade.

En (slut)besiktning beställs i regel innan en solcellsanläggning är klar. Hemsol rekommenderar därför att den som beställt en solcellsanläggning tar kontakt med installatören och ber denne att skicka kopior på dokumenten till besiktningsmannen.

Vad händer efter en slutbesiktning av en solcellsanläggning?

Det som sker efter en slutbesiktning av en solcellsanläggning är att:

  1. Installatören åtgärdar eventuella fel och avsaknad av dokumentation.
  2. En efterbesiktning av solcellsanläggningen genomförs (valfritt).

Installatören åtgärdar eventuella fel och avsaknad av dokumentation

Den som installerat en solcellsanläggning är skyldig att inom skälig tid, i normala fall 2 månader, åtgärda de eventuella fel på anläggningen som framkommit i besiktningsrapporter över anläggningen. Hemsol rekommenderar att den som beställt solceller ber installatören om bilder och underlag som dokumenterar de åtgärder som installatören vidtagit för att åtgärda felen.

Vad händer om en installatör inte åtgärdar fel som påtalats vid solcellsbesiktningen?

Det kan hända att den som installerat en solcellsanläggning inte bedömer att de av besiktningsmannen påtalade bristerna i anläggningen utgör fel. I det fallet är det bra om det i avtalet med besiktningsföretaget ingår att de behandlar eventuella dispyter med installatören.

Skulle en installatör vägra att åtgärda påtalade brister kan den som beställt solcellsanläggningen göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Vid behov kan en efterbesiktning av solcellsanläggningen göras

Efter det att installatören åtgärdat de i besiktningsprotokollet påtalade bristerna kan
den som beställt solceller överväga att beställa en så kallad efterbesiktning. Syftet med en efterbesiktning är att säkerställa att de i besiktningsprotokollet påtalade bristerna verkligen åtgärdas.

I det fall avtalet gjorts med hantverkarformuläret eller ABS 18 (Allmänna bestämmelse för småhusentreprenader, där enskild konsument är köpare) ska installatören stå för kostnaden för efterbesiktningen i det fall att felen kvarstår (4) (5).

6 saker att tänka på innan en besiktning av solceller beställs

Sex saker att tänka på innan en besiktning av solceller beställs är:

  • Jämför offerter på solcellsbesiktning från flera företag. I vissa delar av Sverige finns dock i dagsläget, juni år 2024, ett begränsat utbud på besiktningsföretag. En del av de personer som vill beställa en besiktning av solceller har därför ett begränsat urval av företag att välja mellan.
  • Var ute i god tid. Genom att beställa en besiktning i god tid i förväg ökar sannolikheten att besiktningen av solcellerna kan genomföras vid en optimal tidpunkt. En slutbesiktning bör till exempel göras så snart som möjligt efter att en solcellsanläggning är färdiginstallerad. För en garantibesiktning gäller däremot att besiktningen i regel bör ske strax före det att installationsgarantin löper ut.
  • Välj ett oberoende besiktningsföretag. Hemsol avråder från att låta den som installerat en solcellsanläggning att välja besiktningsföretag. Orsaken till det är att minska sannolikheten för att det finns kopplingar mellan besiktningsföretaget och installatören vilket skulle kunna påverka besiktningsföretaget opartiskhet.
  • Skriv in i avtalet med installatören att full betalning erläggs först efter att solcellsanläggningen blivit godkänd vid en besiktning (slutbesiktning). Hemsol rekommenderar att skriva in i avtalet med installatören att en viss del av betalningen för solcellsanläggningen erläggs först när anläggningen blivit godkänd i besiktningen och eventuella fel på anläggning åtgärdas.
  • Se till att det ingår i besiktningsuppdraget att besiktningsföretag tar diskussionen med installatören om vad som kan anses vara fel och brister i installationen av solcellsanläggningen. I det fall en installatör vägrar att åtgärda de fel och brister som påtalats i besiktningsprotokollet bör besiktningsföretaget också vara behjälpliga vid en eventuell anmälan till Allmänna reklamationsnämnden.
  • Välj ett besiktningsföretag som uttryckligen säger att de besiktigar i enlighet med anvisningarna i Svensk Elstandard SS-EN 62446 och SS 4364000. Dessa standarder kan sägas utgöra branschstandard och bör därför ligga till grund för en besiktning enligt Hemsol.

Vilka besiktningsföretag för solceller finns det i olika delar av landet?

Det finns relativt få besiktningsföretag för solceller i Sverige. I synnerhet norr om Gävle kan det vara svårt att få tag i ett besiktningsföretag. Ibland utför dock företag besiktningar utanför deras normala geografiska verksamhetsområde om flera närboende personer låter besiktiga sina anläggningar samtidigt.

Exempel på besiktningsföretag för solceller i Skåne

  • Institutet för Solenergikvalitet
  • Solcellsverket

Läs mer: Installatörer av solceller i Skåne

Exempel på besiktningsföretag för solceller i Stockholm

  • Ecotech Solenergi
  • Husdiagnostik Sverige AB (Solsäker)
  • Institutet för Solenergikvalitet
  • Solcellsverket
  • Trygg Solenergi

Läs mer: Installatörer av solceller i Stockholm

Exempel på besiktningsföretag för solceller i Göteborg

  • Institutet för Solenergikvalitet
  • Solcellsverket
  • Sunhero

Läs mer: Installatörer av solceller i Göteborg

Exempel på besiktningsföretag för solceller i Malmö

  • Institutet för Solenergikvalitet
  • Solcellsverket

Läs mer: Installatörer av solceller i Malmö

Exempel på besiktningsföretag för solceller i Kalmar

  • Institutet för Solenergikvalitet
  • Solcellsverket

Läs mer: Installatörer av solceller i Kalmar

Vilka lagar och regelverk ligger till grund för en solcellsbesiktning?

De huvudsakliga lagar, avtal och föreskrifter som ligger till grund för en slutbesiktning av en solcellsanläggning är:

  • Avtalet mellan beställaren av solceller och entreprenören
  • Konsumenttjänstlagen eller konsumentköplagen
  • Boverkets byggregler
  • Svensk Elstandard, framförallt SS-EN 62446 och SS 4364000
  • Elsäkerhetsverkets föreskrifter
  • Anvisningarna från tillverkarna av de ingående komponenterna.

Vanliga frågor

Ingår en extern besiktning för den som beställer solceller via Hemsol?

Nej, i regel ingår inte en extern besiktning av solcellsanläggningen hos de företag som ingår i Hemsols offerttjänst för solceller. Enligt Hemsols uppfattning är det inte heller önskvärt att en slutbesiktning ingår i en offert på solceller eftersom besiktningsmannen och installatören bör vara oberoende av varandra.

Läs mer: Beställ solceller via Hemsol.

Vilka utbildningar finns för besiktningsmän för solceller?

Hemsol känner till två utbildningar som vänder sig till besiktningsmän för solceller. Den ena är en 2-dagars utbildning vid Glava Energy Centers Solpark i Värmland som omfattar både teori och praktik. Den andra är en 1-dags teoretisk kurs som hålls av Svenska Byggingenjörers Riksförbund i Stockholm och Malmö.

Besiktigar Länsförsäkringar solcellsanläggningar?

Nej, Länsförsäkringar besiktigar i regel inte solcellsanläggningar för privatpersoner. Däremot arbetar de aktivt för att främja installationer av solceller. Till exempel erbjuder Länsförsäkringar solcellslån och deras villaförsäkring omfattar också solceller. På Länsförsäkringars webbplats finns också mycket information om solceller. Där finns bland annat ett faktablad om vad den som ska installera solceller bör tänka på (6).

Besiktigar Folksam solcellsanläggningar?

Nej, Folksam besiktigar i regel inte solcellsanläggningar. Deras villaförsäkring täcker dock installerade solceller genom försäkringens egendomsskydd. Folksam är dock aktiva inom solceller och tog år 2021 som första aktör fram en rapport som jämförde 380 solcellspaneler på den svenska marknaden.

Hur ofta bör man besiktiga en solcellsanläggning?

I regel rekommenderar Hemsol att göra en slutbesiktning av en solcellsanläggning och en sådan görs endast en gång. Innehavaren av en solcellsanläggning bör också själv genomföra en enklare okulär (visuell) inspektion av solcellsanläggningen åtminstone en gång per år.

Innehavaren av en solcellsanläggning bör därtill överväga att genomföra en statusbesiktning strax innan anläggningnes installationsgaranti löper ut. Enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter ska innehavaren av en solcellsanläggning också fastställa rutiner för den fortlöpande kontrollen. Rutinerna ska “grunda sig på en riskbedömning som tagit hänsyn till starkströmsanläggningens och den elektriska utrustningens utförande, ålder, omgivande miljö och användning. Rutinerna ska dokumenteras.” (7).

Går det att få skatteavdrag för kostnaden för att besiktiga solceller?

Nej, det går inte att få skatteavdrag för att besiktiga solceller, varken för ROT eller grön teknik, enligt mailsvar från Skatteverket. För installationen av en solcellsanläggning går det däremot att få skattereduktion på 19,4 % av totalkostnaden för anläggningen enligt Skatteverket (8).

Läs mer: skatteavdrag för grön teknik

Går det att besiktiga solceller innan färdiganmälan blivit godkänd?

Ja, det går att (slut)besiktiga solceller innan en färdiganmälan av anläggningen blivit godkänd av elnätsbolaget. I regel tar det cirka 2–4 veckor att behandla en färdiganmälan. Skulle behandlingen dra ut på tiden är det ofta en god idé att utföra slutbesiktningen innan färdiganmälan behandlas färdigt.

Källhänvisningar

  1. Att installera solenergi, Svensk Solenergi, https://svensksolenergi.se/att-installera-solenergi/besiktning/ (hämtad 2024-06-18)
  2. 4 av 5 solcellsinstallationer är felaktiga, Installatörsföretagen, maj 2023, https://www.in.se/aktuellt/nyheter/2023/05/4-av-5-solcellsinstallationer-ar-felaktiga/#/ (hämtad 2024-06-18)
  3. Ansvaret för elanläggningen, Elsäkerhetsverket, andra stycket , https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/din-elanlaggning/ansvaret-for-elanlaggningen/ (hämtad 2024-06-18)
  4. BÖ 2018:01 Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader – ABS 18, Konsumentverket, Villaägarnas riksförbund, Sveriges Byggindustrier, Gar-Bo Försäkrigna AB och Trä och Möbelföretagen, § 28 (från 57 § Konsumenttjänstlagen), https://publikationer.konsumentverket.se/produkter-och-tjanster/boende-och-hantverkstjanster/bo-2018-01-allmanna-bestammelser-for-smahusentreprenader-abs-18 (hämtad 2024-06-18)
  5. Hantverkarformuläret – 17, Konsumentverket, Villaägarna, Sveriges Byggindustrier, § 8,https://stpubshop.blob.core.windows.net/publikationer/hantverkarformularet-17-konsumentverket_dc8.pdf (hämtad 2024-06-18)
  6. Solcellsanläggning – Faktablad 27, Länsförsäkringar, https://www.lansforsakringar.se/4aadb8/globalassets/aa-global/dokument/ovrigt/forebygg-skada-lantbruk/11078-faktablad-solcellsanlaggning.pdf (hämtad 2024-06-18)
  7. Elsäkerhetsverkets författningssamling, Elsäkerhetsverket, april 2022, § 5–6, https://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/foreskrifter/elsak-fs-2022-3.pdf
  8. Så fungerar skattereduktionen för grön teknik, Skatteverket, första stycket samt under fliken “Schablon vid totalentreprenad” https://www.skatteverket.se/foretag/skatterochavdrag/gronteknik/safungerarskattereduktionenforgronteknik.4.676f4884175c97df4192a52.html (hämtad 2024-06-18)