Solcellsstöd

Nu har du jämfört flera offerter och gått vidare med den installatören som kändes bäst. Därmed är det dags att gå vidare med att ansöka om det statliga investeringsstödet för solceller!

Ansök om solcellsstöd

När du valt installatör och fått en uppfattning kring vad dina solceller kommer att kosta är det dags att ansöka om det statliga bidraget för solceller. Solcellsbidraget innebär att du får tillbaka 20% av den totala investeringskostnaden för solcellsanläggningen. Ansökan görs genom Boverkets E-tjänst eller via länsstyrelsen i ditt län. Det är oftast inga problem att få ansökan godkänd, men handläggningstiden är för närvarande omkring 10 månader. Så skicka in ansökan så fort som möjligt! Vi rekommenderar att du anger ett belopp i överkant av den beräknade totalkostnaden. Du kan enkelt justera ner beloppet i samband med att slutfakturan för solcellsanläggningen betalas. Anger du ett för litet belopp finns det inga garantier att hela beloppet beviljas när du i efterhand uppdaterar ansökan.

Sjunkade solcellsstöd

De senaste åren har solcellsstödet sjunkit och det kommer fortsätta sjunka tills det att det är helt utfasat. Därför är det en god idé att gå vidare med investeringen direkt – lägre priser på solceller kommer kvittas ut av en lägre eller borttaget solcellsstöd.

Såhär ser solcellsstödet ut just nu:

Startdatum Storlek på solcellsstöd
2021-01-01 15 %
2019-05-08 20 %
2018-01-01 30 %
2016-10-13 20 %, 30 % för företag

Välj alltid ROT-avdrag först

På grund av den långa handläggningstiden för solcellsstödet rekommenderar vi att du väljer att nyttja ROT-avdraget vid installationen. Avdraget kan enkelt betalas tillbaka när du väl erhåller solcellsstödet.

Kort om ROT-avdraget

  • ROT-avdraget är enligt schablon 9 % av den totala investeringskostnaden för solceller
  • Ansökan om ROT-avdrag sköter installatören
  • Återbetalning görs genom att kontakta Skatteverket, handläggningstiden är ett par veckor
  • ROT-avdraget gäller inte om ditt hus byggdes för mindre än 5 år sedan
  • ROT-avdraget gäller inte om du inte äger och brukar fastigheten du installerar solpaneler på

Steg 4: Installation och mätarbyte

Läs mer om hur installation och mätarbyte går till.