Steg 2: Välj installatör

Nu är allt förarbete gjort och du är redo att börja ta in offerter från solcellsinstallatörer. Det finns däremot mycket olika faktorer att ta hänsyn till när du gör valet. Därför går vi igenom de mest tryckande punkterna och hur du ska resonera kring dessa.


Jämför solcellsofferter

Vissa installatörer gör ett kostnadsfritt hembesök för att kunna ta fram en offert. Det finns däremot flera saker som är värt att ta i beaktande när offerter på solcellspaket ska inhämtas.

Pris per watt

Ett enkelt mått att jämföra solpaneler (eller hela solcellsanläggningar) är pris per watt. En panel som kostar 2400 kr och har en effekt på 300 W ger oss ett jämförelsepris på 2400/300 = 8 kr per watt. Att jämföra offerter på olika anläggningar blir betydligt enklare genom att jämföra “Pris per watt”.

Prestanda på komponenter

I huvudsak är det verkningsgrad (även kallat effektivitet) som är intressant. En effektivare panel innebär att mer el kan produceras på en given yta solpaneler. De flesta solpanelerna ligger i spannet 16-20 %. Vid relativt platta tak (under 20°) är hållbarheten en extra viktig faktor, då är så kallade dubbelglaspaneler att föredra. Dubbelglaspaneler har glas på båda sidorna; istället för vad som kan anses standard, vilket är glas mot solen och aluminiumfolie på baksidan. Genom att välja dubbelglas löper du mindre risk för knäckta solpaneler vid stora snölaster.

Produktgarantier

Jämför garantier mellan de solpaneler som erbjuds. De flesta solpaneler anpassat för villa har en effektgaranti på minst 25 år, men tåls att jämföras mellan fabrikat.

Utseende

Smaken är som baken. Många föredrar de lite dyrare svarta solpaneler framför de blåa standardpanelerna. Ett annat alternativ är soltak, där priset ligger i en kategori för sig.

Företaget

Sök information om företaget som offererar. Har de funnits länge? Har de goda kundomdömen? Riskerar de konkurs på grund av dålig ekonomi? Arbetar de med produkter av hög kvalité?

Certifiering

Företaget som genomför installationen ska vara behöriga och sökbara på Elsäkerhetsverkets hemsida. En bonus är dessutom om de är CIN2-certifierade, vilket är en frivillig certifiering för installation av just förnybar energi.

Leveranstid

Många installatörer har bekymmer att få tag på rätt produkt, exempelvis växelriktare. Kontrollera därför att företaget kan erbjuda en rimlig leveranstid.

När du valt installatör

När du valt en installatör och signerat avtalet så kommer din installatör skicka in en föranmälan till din nätägare. Detta för att säkerställa att anslutningen uppfyller de regler och krav som ställs.  När nätägaren handlagt föranmälan skickas ett installationsmedgivande till elinstallatören med en beskrivning av det arbetet som ska utföras. I detta skede kommer du och installatören sedan överens om när installationen av anläggningen ska äga rum.

Steg 3: Installation och mätarbyte

Läs mer om hur installation och mätarbyte går till.