Köpa Billiga Solceller från Tyskland - För- och Nackdelar

I den här artikeln pratar vi mer om allt som rör import av solceller från Tyskland: relevanta fördelar, nackdelar och vilka momsregler som blir aktuella vid en Tysklandsimport av solceller.

 


Köpa solceller från Tyskland cover

Är det bra att köpa solceller från Tyskland?

Det går att köpa solceller från Tyskland till ett något lägre pris via exempelvis Ebay och E-butiker online. Besparingen av att köpa solceller från Tyskland inklusive moms och frakt blir liten, samtidigt som det blir krångligt med garantier, reklamation och installation.

Momsregler vid import från Tyskland

När du köper solceller från Tyskland ska du antingen betala svensk eller tysk moms. Köper du solcellerna på plats i Tyskland, eller om företaget omsätter mindre än 320 000 kronor betalar du tysk moms på 19 % (16 % pga. COVID-19 fram till 31 december 2020). Annars gäller svensk moms på 25 % enligt Konsument Europa Sverige.

Prisskillnad svenska och tyska solpaneler

Genom att besöka flertalet tyska e-handlare och grossister har vi noterat att kostnaden för en Trina 320W-panel från Tyskland är ca 1 300 – 1 600 kronor inkl. moms och frakt. Motsvarande kostnad i Sverige motsvarar ca 1 600 – 1 800 kr.

Att köpa solpaneler från Tyskland innebär därför en marginell besparing jämfört med att köpa från svenska e-handlare.

Tre fördelar med tyska solceller

1. Tyska solceller är billiga

Om du direktimporterar solpaneler eller ett komplett solcellssystem från Tyskland kan du i teorin spara pengar, då inköpspriset ofta är lägre.

2. Utbudet av solceller är enormt

Ett 60-tal solcellstillverkare existerar på den tyska marknaden och ca 15 av dessa tillverkar renodlade prestanda-paneler. Många av de tyska solcellstillverkarna såsom Schott Solar, SI Modules och SOLARWATT har dock outsourcat produktionen till låglöneländer.

3. Ingen tullavgift krävs

När du köper solceller från Tyskland behöver du inte betala tullavgift. Däremot tillkommer det moms samt leveransavgifter.

Tre nackdelar med tyska solceller

1. Installationen blir krångligare

De inhemska installatörerna ansvarar vanligtvis för samtliga steg i investeringsprocessen, inklusive installationen. I Sverige får man inte installera solceller helt och hållet själv , eftersom att elarbetet måste göras av en behörig elektriker. Detta betyder att du ändå behöver kontakta en installatör.

Om du väljer att beställa hem solceller från Tyskland istället för att installatören köper hem materialet sjunker lönsamheten för solcellsinstallatören. Av den anledningen är det både många som inte accepterar arbeten som endast inkluderar installation.

För dem som tar uppdrag som endast inkluderar montering och driftsättning är ofta arbetskostnaden betydligt högre än vad den hade varit för ett komplett solcellspaket.

2. Du blir själv ansvarig

När du anlitar en svensk solcellsinstallatör blir dem ansvariga för arbetet och kontakten med leverantören. Väljer du att köpa hem solpaneler på egen hand får du även hantera de eventuella problemen och förseningar som kan uppkomma.

3. Reklamation & garantier blir svårare

Det kan det vara svårt att nyttja sina reklamations- och produktgarantier om du väljer att köpa solceller utomlands. Utöver det är det mer bekvämt att handlägga ett eventuellt garantiärende på svenska, istället för tyska eller engelska.

Så köper du solceller från Tyskland

  • Hitta en lämplig återförsäljare: Du kan antingen besöka Alibaba.com, Ebay.com eller söka efter en tysk grossist/webshop. När du jämför priserna bör du se till att moms och frakt är inkluderat.
  • Betala för din beställning: Du kan i många fall betala med konto- och kreditkort samt Paypal, men fakturabetalningar tillåts oftast inte.
  • Vänta på att solcellerna anländer: Om du importerar tyska solceller är leveranstiden oftast 3 till 10 arbetsdagar. Leveranskostnaden ligger i regel på mellan 1  000 – 7  000 kronor, beroende på solcellssystemets totalvikt, antal solpaneler och det antal kolli som skickas.
  • Ta emot, packa upp och montera solcellerna: Du får själv lösa ut, packa upp och montera solcellerna på taket. Däremot måste allt elarbete måste utföras av en behörig elektriker.

LÄS MER: Köpa solceller från Kina