Solceller till BRF

  • Fullständig guide för solceller till bostadsrättsförening
  • Allt om pris, bidrag och regler för solceller till BRF
  • Få upp till 4 offerter på solceller till BRF via Hemsol

Eller

Jämför 4 offerter på solceller till BRF

Vad söker du prisförslag för?

Privatbostad
Bostadsrättsförening
Företag

Genom att påbörjar offertjämförelsen godkänner du att dina uppgifter delas med upp till 4 solcellsinstallatörer, samt våra användarvillkor och integritetspolicy

Att skaffa solceller till en bostadsrättsförening behöver inte vara svårt. I vår guide för solceller till BRF hittar ni information om allt från förberedelser, regler och investeringskalkyler till offertunderlag och bidrag.

Sammanfattning av solceller till bostadsrättsföreningar

  • Tillstånd: Solceller kräver styrelsegodkännande eller beslut på stämma.
  • Solel: Används i fastigheten, av hyresgäster och säljas till elnätet.
  • Moms på solel: Om omsättning över 80 tkr/år appliceras moms på såld el.
  • Momsavdrag: Delvis avdrag på moms vid inköp av solceller.
  • Bygglov: Krävs vanligen inte för solceller som följer takets lutning.
  • Energiskatt: Anläggningar under 500 kW befriade från energiskatt.
  • Solcellsbidrag: Tyvärr finns inget solcellsbidrag tillgängligt för BRF:er.
  • Skattereduktion: 60 öre/kWh fås om huvudsäkring under 100 A.

Är det möjligt att skaffa solceller till bostadsrättsföreningen?

Ja, en bostadsrättsförening kan installera solceller med ett godkännande från styrelsen eller ett beslut från stämma. Att investera i solceller ger både medlemmarna och föreningen möjligheten att använda förnybar energi. Samtidigt kan ni på lång sikt få minskade elkostnader och en bättre miljöprofil.

Två olika sätt för BRF att skaffa solceller – med eller utan IMD

När er bostadsrättsförening ska skaffa solceller finns det två olika sätt att dimensionera anläggningen; med eller utan ett elsystem för Individuell mätning och debitering (IMD).

Solceller med IMD

Installerar ni ett system för individuell mätning och debitering har hela fastigheten en anslutningspunkt till elnätet och ett gemensamt elavtal. Elen debiteras då av bostadsrättsföreningen till hyresgästerna baserat på verklig förbrukning, istället för på schablonbelopp.

Har föreningen ett system för IMD kan solceller dimensioneras efter fastighetens och hyresgästernas sammanlagda elförbrukning. Solcellerna kan nämligen kopplas till det gemensamma elsystemet och distribueras till både fastighet och lägenheter. IMD gör det alltså möjligt för en BRF att köpa fler solceller och därmed göra en mer lönsam investering.

Solceller utan IMD

Har fastigheten ett elsystem utan IMD, och varje lägenhet en egen elanslutning med eget elavtal, dimensioneras solcellerna efter endast fastighetens elförbrukning. Till fastighetens elförbrukning hör exempelvis allmänna utrymmen, hiss och tvättstuga.

Detta innebär att bostadsrättsföreningens solcellsanläggning blir mindre och därmed blir investeringen något mindre lönsam. Notera att ni kan uppgradera elsystemet till ett med IMD i samband med en solcellsinstallation om så önskas.

Vad kostar solceller till BRF?

En solcellsanläggning på 100 kW (motsvarande ca. 500 kvm) kostar ca 1,5 miljoner kronor inklusive moms. I priset ingår material, projektering och installation. Det finns inget solcellsbidrag tillgängligt för BRF, men man har rätt till ett visst momsavdrag vid inköp vilket kan sänka priset med 15–20 %.

Du kan läsa mer om hur momsavdraget för BRF fungerar i sektionen om avdrag för ingående moms.

Fördelar med solceller till bostadsrättsföreningar

  • Lägre driftskostnader: solel är billigare än köpt el vilket sänker era kostnader.
  • Minskad elanvändning: solel kvittas mot köpt el för nära-nollenergibyggnader.
  • Förbättrad miljöprofil: skapar intresse bland köpare och ökar värdet på fastigheten.
  • Miljöcertifiering: solceller värderas positivt i miljöcertifieringar för flerbostadshus.

Guide: så skaffar ni solceller till bostadsrättsföreningen

  1. Kartlägg bostadsrättsföreningens förutsättningar för solceller.
  2. Valfritt: anpassa bostadsföreningens elsystem för solceller.
  3. Se över hur mycket solceller er BRF behöver.
  4. Gå igenom föreningens budget för solpaneler.
  5. Håll föreningsstämma med omröstning om solceller.
  6. Ta in offerter på solceller.
  7. Installera solcellerna ovanpå fastigheten.
  8. Sälj och producera solel som bostadsrättsförening.

1. Bostadsrättsföreningens förutsättningar för solenergi

Processen att investera i solenergi börjar med att utforska takets förutsättningar för solceller. Ni bör främst se över takets läge, skuggning, lutning och skick. Om taket inte är optimalt för solceller kan ni utforska möjligheten att göra en markinstallation på närliggande mark.

Tips! I detta skede kan det vara bra att utse en person eller en grupp inom föreningen som ansvarar för projektet att investera i solenergi. Finns det inte kompetens inom föreningen kan man anställa en solcellskonsult som hanterar ärendet.

För att förenkla mottagandet bland medlemmarna kan ni gå ut med information om att en utredning har påbörjats, samt grunderna till beslutet.

Lutning och väderstreck på fastighetens tak

Så länge fastighetens tak inte ligger i direkt norrläge finns det bra förutsättningar för solceller. Maximal elproduktion uppnås i söderläge med 30–45 graders vinkel, men montering i öst- och västläge med en lutning på 10–60 grader är även möjligt utan större förluster i elproduktion.

På platta tak installeras solceller vanligtvis ovanpå ett vinklat montagesystem. Det gör att man kan vinkla upp solpanelerna mot solen för optimal elproduktion. Vill du lära dig mer om optimal montering av solceller kan du läsa vår djupgående artikel om solceller och väderstreck.

Skuggning av taket ger mindre solenergi för en BRF

För att utreda hur skuggning kan påverka förutsättningen för solceller kartlägger ni objekt runt om byggnaden. Finns det träd eller höga byggnader söder om fastigheten som skuggar stora delar av taket under dagen kan det påverka elproduktionen.

Skuggning kan dock normalt lösas med solcellsteknik så länge taket inte är helt skuggat under stora delar av dagen. En solcellsinstallatör kan hjälpa er utvärdera skuggningen det behövs. Ni hittar mer information om hur skugga påverkar elproduktionen i vår artikel om skuggning av solceller.

Behöver bostadsrättsföreningen lägga nytt tak innan ni monterar solceller?

Livslängden för takmonterade solceller förväntas vara minst 30 år, vilket ett tak vanligen ska hålla för. Har fastigheten ett gammalt tak finns det dock grund för utredning av takskicket innan installation. En utvärdering av fastighetens tak kan bli aktuell för plåttak äldre än 50 år samt tegeltak äldre än 20 år.

I de flesta fall behövs inget takbyte, men om taket är skulle vara i dåligt skick är det möjligt att göra reparationer eller lägga nytt tak och installera solceller samtidigt. Er solcellsinstallatör kan vanligen hjälpa er att göra en grundlig utvärdering av takets tålighet om så behövs.

Behöver BRF ansöka om bygglov för solceller?

Normalt behöver en BRF inte ansöka om bygglov för solceller. Bygglov för solceller blir framförallt aktuellt vid installation på platt tak eftersom panelerna vinklas upp och avviker från byggnadens form. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader som kyrkor och äldre hus kan även kräva bygglov.

En bygganmälan till byggnadsnämnden kan dock behövas innan installation beroende på kommunens regler. Kolla därför vad som gäller i er kommun innan ni påbörjar projektet. Du hittar en detaljerad genomgång av kraven i vår artikel om bygglov för solceller.

Solceller som markanläggning om bostadsrättsföreningens tak inte är lämpligt

Skulle bostadsföreningens tak mot förmodan inte passa för solceller, till exempel på grund av skugga eller begränsad takstorlek, kan ni se över möjligheten att installera solceller på marken. Finns det ledig mark i anslutning till fastigheten kan ni med fördel installera solceller på markanläggning.

En markanläggning i anslutning till fastigheten går under samma regler som en anläggning på taket.

Andelsägande i solcellspark ett alternativ för BRF utan egen solcellsanläggning

Ett alternativ för BRF:er är att satsa på andelsägande i solcellspark. Föreningens medlemmar bildar då en ekonomisk förening som bygger en solcellspark på lämplig plats. Medlemmarna i föreningen äger sedan andelar i solcellsparken, vilket årligen ger dem en viss mängd solel till ett självkostnadspris.

2. Kartlägg bostadsföreningens elsystem för anpassning till solceller

För bostadsrättsföreningar finns det två olika alternativ för att installera solceller. Alternativen skiljer sig beroende på vilket elsystem som finns i fastigheten:

  1. Hyresgästerna har egna avtal: Solel används i byggnaden men inte bostäderna. Solelen används i detta fall endast till gemensamma utrymmen som tvättstuga och hiss.
  2. Gemensamt elavtal (IMD): Solel används både i byggnaden och bostäderna. Solelen används i detta fall både till gemensamma utrymmen och till bostäderna.

En gemensam anslutningspunkt med individuell mätning och debitering (IMD) för både fastighet och hushåll ger er bäst förutsättningar för solceller. Om varje hushåll idag har skilda elavtal kan det därmed vara bra att uppdatera elsystemet i och med solcellsinstallationen.

Fastigheten och hushållen har egna elavtal

Om ni har skilda elavtal för fastighet och hushåll har varje bostad en egen anslutningspunkt. Eftersom solcellerna endast kan kopplas till en anslutningspunkt kan solelen bara användas i fastighetens allmänna utrymmen.

Har fastigheten och varje hushåll egna elavtal dimensioneras solcellsanläggningen efter fastighetens elförbrukning. Alltså elförbrukningen för allmänna utrymmen exempelvis belysning i hallen, tvättstuga, hobbyrum, förråd och hiss.

Illustration för hur solel från solceller kan användas på olika sätt i en BRF, antingen med eller utan IMD.

Gemensamhetsabonnemang för bostadsrättsföreningar (IMD)

Har ni ett elsystem med individuell mätning och debitering (IMD) hanterar bostadsrättsföreningen debiteringen av el till hushållen. Bostadsrättsföreningar med ett IMD fakturerar hushållen för el baserat på verklig användning, istället för på schablonbelopp. Elavtalet kallas då gemensamhetsabonnemang.

Har bostadsrättsföreningen en gemensam anslutningspunkt för all ingående el kan solcellerna kan kopplas till denna och leverera solel till både fastigheten och hushållen. Solcellsanläggningen dimensioneras då efter bostadsrättsföreningens totala elförbrukning.

OBS! Skatteplikten skiljer beroende på hur elmätarna är uppbyggda med ett gemensamhetsabonnemang. Du kan läsa mer om detta längre ner i guiden.

3. Dimensionering: hur mycket solceller behöver en BRF?

Hur mycket solceller en BRF behöver påverkas av takets storlek, elförbrukning och storleken på huvudsäkringen. Solcellerna dimensioneras på samma sätt som ett vanligt hus, men i större skala. Huvudregeln är att bostadsrättsföreningen inte producerar mer el än elförbrukningen på årsbasis.

För att lära dig mer om dimensionering kan du läsa vår artikel “hur mycket solceller behöver man”.

Takets storlek begränsar solcellsanläggningen

Er tillgängliga takyta begränsar storleken på er solcellsanläggning. Ni kan räkna att 1 kW solpaneler tar upp 5–6 kvadratmeters takyta, beroende på solpanelernas verkningsgrad.

Som en tumregel kan ni räkna att 85 % av takytan kan täckas med solceller om inga större hinder finns på taket. Hinder för solceller kan exempelvis vara takfönster, takstegar och skorstenar.

Notera! Solcellsanläggningar på platta tak kräver mer utrymme eftersom panelerna behöver placeras en bit ifrån varandra för att undvika skuggning.

Solcellerna dimensioneras efter BRF:ens elförbrukning

En solcellsanläggning dimensioneras vanligtvis efter elförbrukningen, med mål att så mycket solenergi som möjligt ska användas i fastigheten istället för att säljas till elnätet. Egenanvänd el har nämligen ett högre värde än såld el, vilket gör investeringen mer lönsam om ni använder solelen som produceras direkt i fastigheten.

För att kunna dimensionera er solcellsanläggning bör ni på förhand kartlägga er årliga elförbrukning. Ni kan beställa en fullständig kartläggning från en solcellskonsult för runt 20 000 kr. Alternativt kan ni be ert elnätsföretag ta fram timvärden för er elförbrukning och använda detta som beslutsunderlag.

Vilken elförbrukning ni ska räkna på beror på vilken typ av solcellsanläggning ni installerar

Ska solcellerna endast kopplas till fastighetens skilda elmätare, det vill säga inte till bostäderna, är det fastighetens elförbrukning solcellerna ska dimensioneras efter. Har ni ett gemensamt elsystem med IMD ska den totala elförbrukningen från både fastigheten och bostäderna beaktas vid dimensioneringen.

Huvudsäkringen påverkar skatt och överföringsavgifter

Storleken på fastighetens huvudsäkring påverkar solcellsanläggningen både tekniskt och regelmässigt. Tekniskt begränsar huvudsäkringen den maximala produktionen av solel, och regelmässigt påverkar huvudsäkringen både rätten till skattereduktion samt huruvida BRF:en räknas som elproducent eller mikroproducent.

Notera! Om er huvudsäkring är större än 100 A har ni inte rätt till skattereduktionen på 60 öre per kWh för såld solel. I det fallet är det bäst att dimensionera solcellerna på ett sätt som minimerar försäljningen av överskottsel. Utan skattereduktion blir värdet på såld el ca 50 % lägre.

Huvudsäkringens tekniska påverkan

Huvudsäkringen begränsar den mängd el BRF:en kan ta in och mata ut från elnätet. Den begränsar därför anläggningens potentiella toppeffekt. En huvudsäkring på 63 A klarar av ca 43 kW solceller, och en 100 A huvudsäkring klarar av ca 69 kW solceller.

Det är möjligt att uppgradera er huvudsäkring om den ni har är för liten för er solcellsanläggning. Vid byte av huvudsäkring över 25 A tillkommer vanligtvis en anslutningsavgift. För att lära er mer om huvudsäkringar kan ni läsa vår artikel om huvudsäkring för solceller.

Huvudsäkringens regelmässiga påverkan

Ert val av huvudsäkring påverkar bostadsrättsföreningens rätt till skattereduktion för såld el samt eventuella avgifter för inmatning av el. En huvudsäkring som är mindre än 63 A ger rätt till både skattereduktion och kostnadsfri inmatning av el.

Skattereduktion för solel

En BRF med en huvudsäkring på 100 A eller mindre har rätt till en skattereduktion på 60 öre per kWh såld el. Maxbeloppet för reduktionen ligger på 18 000 kronor per år. Skattereduktion för solel dras av från exempelvis fastighetsskatten.

Avgifter för inmatning

När huvudsäkringen överstiger 63 A (eller om ni säljer mer el än ni köper) räknas ni enligt ellagen inte längre som mikroproducent. Elnätsföretaget kan då ta ut avgifter för att hantera inmatningen av el.

Planerar ni installera en solcellsanläggning som kräver en huvudsäkring över 63 A kan ni kontakta ert elnätsföretag innan installation för rådgivning kring kostnaderna.

4. Budget och pris på solpaneler till bostadsrättsförening

När ni har en bild över hur solcellsanläggningen ska dimensioneras för att täcka era behov bör ni se över budgeten. Nedan går vi igenom priset för solceller, finansieringsalternativ och investeringskalkyler.

Pris på solpaneler till BRF

Priset på solpaneler till BRF ligger, enligt Energimyndigheten, i genomsnitt på 16 900 kronor per kW inkl. moms, för anläggningar på 50–100 kW. Genomsnittspriset för anläggningar större än 500 kW ligger på 9 500 kr/kW inkl. Moms. Priserna innefattar installation, material och projektering.

Priset varierar bl.a. beroende på taktyp, storlek på anläggningen samt val av solpanel.

Som utgångspunkt för budgetering kan ni räkna med genomsnittet för pris på solpaneler. Räkna dock med att slutpriset kan variera med 5–10 %.

Tabell 1: Genomsnittspriser för solcellsanläggningar till bostadsrättsföreningar.
Storlek på anläggningGenomsnittspris inkl. moms
20-50 kW18 500 kr/kW
50-100 kW16 900 kr/kW
100-255 kW11 700 kr/kW
500 kW9 500 kr/kW

Genomsnittspriserna innefattar både solceller och installation. Informationen kommer från Energimyndighetens nationella rapport från 2021.

Finansieringsalternativ för BRF:er som skaffar solceller: äga, leasing eller PPA

En bostadsrättsförening som planerar att köpa in solceller har i dagsläget flera finansieringsalternativ. Ni kan välja mellan att själv finansiera och äga anläggningen, leasa anläggningen eller att ingå ett Power Purchase Agreement (PPA). Det mest lönsamma alternativet i längden är att själv äga solcellerna.

Notera! Det är inte alla solcellsinstallatörer som erbjuder leasing eller PPA. Om ni är intresserade av en sådan lösning kan våra rådgivare guida er till rätt leverantör.

Leasa solceller som BRF

En del solcellsinstallatörer erbjuder idag möjligheten att leasa solceller. I dessa fall äger en finansiär solcellerna som installeras på ert tak. Ni betalar då en fast månadsavgift för att få använda anläggningen.

Avtalstiden för att leasa solceller ligger vanligtvis på runt 20 år, varefter ni kan välja att köpa loss anläggningen eller montera ner den.

Power Purchase Agreement för BRF

Ni kan välja att ingå ett PPA-avtal i vilket ni avtalar om att köpa in solel till ett fast pris under en viss tid. En finansiär äger då solcellerna på ert tak, och ni köper in solel för ett fast pris per kWh. Avtalstiden kan sträcka sig mellan 10 och 20 år.

Vid slutet av avtalstiden kan ni välja att fortsätta upplägget, köpa loss anläggningen eller avsluta avtalet och montera ner solcellerna.

Investeringskalkyl för BRF: vad har solceller för återbetalningstid?

Återbetalningstiden för solceller till BRF varierar men ligger normalt mellan 5–12 år. Anläggningar dimensionerade för BRF:er med IMD har i regel kortare återbetalningstid (ca 3–8 år) än de som endast tillgodoser fastighetens gemensamma ytor med el.

I regel kan man också räkna med att större solcellsanläggningar har en kortare återbetalningstid än mindre anläggningar.

Solcellsinstallatörer ger vanligtvis en uppskattning för återbetalningstiden som en del av offerten. Vill ni räkna på återbetalningstiden innan ni tar in offerter kan ni antigen använda vår solcellskalkyl eller kontakta en solcellskonsult.

Använd vår solcellskalkyl för att beräkna återbetalningstiden för solceller

Om ni planerar att installera en solcellsanläggning under 45 kW (motsvarande ca 250 kvm) kan ni använda vår solcellskalkyl för att beräkna återbetalningstiden för solceller på bostadsföreningens tak.

Planerar ni en större anläggning är ni välkomna att kontakta våra solcellsrådgivare så kan vi hjälpa er vidare i processen!

Kan bostadsrättsföreningar få investeringsstöd för solceller?

Det finns idag inget investeringsstöd för bostadsrättsföreningar som köper solceller. Det statliga investeringsstödet på 20 % utgick under 2020 och är inte längre tillgängligt. Tyvärr har inget nytt stöd för föreningar inrättats.

För privatpersoner har staten dock inrättat ett nytt investeringsstöd för solceller kallat skatteavdrag för grön teknik.

5. Meddela medlemmarna: stämma med omröstning om solceller

När ni har ett beslutsunderlag kan ni ta upp ärendet till omröstning på en föreningsstämma. Enligt lag kan beslut om solceller vara antingen stämmofråga eller en styrelsefråga. Kolla era stadgar för vägledning. Känner ni er osäkra är det bäst att ta upp ärendet för godkännande på en stämma.

När solcellsinstallationen godkänts på stämman kan ni gå vidare med processen.

6. Ta in offerter på solceller

När beslutet är taget att bostadsrättsföreningen ska köpa solceller bör ni ta in offerter. Vi rekommenderar att ni tar in åtminstone 4 offerter för att få en klar bild över utbudet. För att kunna jämföra anbuden är det viktigt att ni tar fram ett tydligt förfrågningsunderlag.

Förfrågningsunderlaget bör utreda bland annat:

  • Anläggningens storlek och utformning. Här anges vilken toppeffekt anläggningen har, vilken typ av solceller som ska användas samt om ni vill ha IMD eller inte.
  • Service och underhåll. Om ni vill att installatören tar hand om service och underhåll efter installation kan ni nämna detta redan i förfrågningsunderlaget.
  • System för mätning och uppföljning. Här anges vilken typ av mjukvara som ingår med solcellerna. Vanligtvis handlar det om en app eller en hemsida där man kan följa elproduktionen.
  • Övrig utrustning för visualisering. Exempelvis kan ni göra en förfrågan om att placera en tavla med tracking i gemensamma utrymmen.

Jämför sedan anbuden enligt de kriterier ni framlagt i förfrågningsunderlaget. Kom ihåg att inte endast jämföra pris utan även solcellsmoduler, växelriktare och garantitider. Det kan även vara bra att undersöka installatörens rykte och ekonomiska bärighet.

7. Installera solceller som bostadsrättsförening

När bostadsrättsföreningen valt en solcellsinstallatör sköter installatören vanligtvis hela projekteringen. Beroende på takets tillgänglighet och storlek på anläggningen varierar installationstiden. Att installera solceller tar normalt dock inte mer än några dagar.

När installationen är klar meddelar solcellsinstallatören till elnätsföretaget att solpanelerna är redo för uppkoppling. Vanligtvis behöver man vänta endast ett par veckor på att elnätsföretaget kommer ut och kopplar upp anläggningen.

Efter att uppkopplingen är klar är installationen av solcellerna färdigställd och ni producerar nu egen förnybar solel.

Tips! För att säkerställa att installationen går rätt till och att anläggningen är i gott skick kan ni anlita ett oberoende besiktningsbolag. De kan göra besiktningar både under och efter installation för att säkerställa att allt görs enligt rådande praxis.

8. Sälja och producera solel som bostadsrättsförening

Den solel era solceller producerar används först och främst i fastigheten, och vid överproduktion säljs överskottet till det allmänna elnätet. När ni väl producerar solel är det viktigt att ha koll på:

  1. Försäljning av överskottsel: elbolaget betalar ut ersättning för såld solel.
  2. Nätnytta: elnätsföretaget betalar ut ersättning för nätnytta.
  3. Moms: BRF applicerar moms på solel som säljs till elnät och hyresgäster.
  4. Energiskatt: BRF med anläggningar över 500 kW betala energiskatt.

1. Sälja överskottsel till ett elbolag som köper solel

För att sälja er överskottsel behöver ni ett hitta ett elbolag som köper bostadsrättsföreningens solel. Ni kan själv välja vilket elhandelsbolag ni vill sälja er solel till. Vi rekommenderar att ni jämför kostnader och villkor hos flera elbolag som köper solel innan ni väljer abonnemang.

Vanligtvis erbjuder elhandelsbolag spotpris för den solel de köper. En del bolag kan även erbjuda ett påslag på 5–15 öre per kWh till anläggningar under 43,5 kW. Inkomsterna ni får från försäljning av överskottsel ska deklareras som inkomster från verksamheten.

2. BRF får ersättning för nätnytta från elnätsföretaget

När ni matar in el till det allmänna elnätet har ni rätt att få ersättning för nätnytta från ert elnätsföretag. Ersättning för nätnytta ligger vanligtvis på runt 5 öre per inmatad kWh. Villkoren för när moms appliceras på ersättning för nätnytta är som följande:

  • Moms appliceras på ersättning för nätnytta om ni har en omsättning över 80 tkr/år och om ni får ersättning för såld överskottsel.
  • Moms appliceras inte på ersättning för nätnytta om ni har en omsättning på under 80 tkr per år och/eller inte får ersättning för såld överskottsel.

3. BRF applicerar moms på solel som säljs till elnätet och hyresgäster

Att sälja solel till elnätet och/eller hyresgäster räknas som momspliktig verksamhet för BRF:er med en årlig omsättning (inkl. hyror och årsavgifter) på över 80 tkr. Utgående moms på 25 % appliceras alltså på såld solel. Den solel som används till driften av fastigheten är dock momsfri.

Vill du veta mer om hur moms appliceras på såld el kan du läsa vår artikel om moms på solel.

Sälja solel till hyresgäster endast momspliktigt med IMD

Att sälja solel till hyresgäster klassas av Skatteverket som momspliktig verksamhet endast om BRF:en har ett elsystem med IMD (individuell mätning och debitering). Om solelen delas jämt mellan de boende utan mätning och debiteras som ett schablonbelopp är den momsbefriad.

Notera att det är ovanligt att bostadsrättsföreningar debiterar el enligt schablon (gäller främst äldreboenden och liknande). Har ni ett gemensamt elavtal kan ni därför utgå ifrån att försäljningen av solel till hyresgäster är momspliktig.

BRF får till viss del göra avdrag för ingående moms vid inköp av solceller

BRF:er har möjlighet att dra av ingående moms för den andel av solcellerna som används till skattepliktig verksamhet. Försäljning av el till boende via IMD är ett exempel på skattepliktig verksamhet. Som exempel får ni då dra av moms på 50 % av köpet om 50 % av solelen förväntas säljas till boende.

Momsavdraget ska göras på skälig grund vid inköp, vilket kan påvisas med exempelvis historisk data över elförbrukning. Ni kan även retroaktivt föra en omprövning av momsavdraget när ni vet hur stor andel av elproduktionen som går till skattepliktig verksamhet.

4. BRF med anläggning över 500 kW betalar energiskatt på solel

Om bostadsrättsföreningens solcellsanläggning har en installerad effekt på mindre än 500 kW är ni befriade från energiskatt. Solcellsanläggningar på större än 500 kW är skyldiga att betala energiskatt på solel som används för egen förbrukning.

Notera att det är ovanligt att bostadsrättsföreningar har en solcellsanläggning som överstiger 500 kW. En anläggning på 500 kW motsvarar en yta på över 2 300 kvadratmeter vilket är långt större än vad de flesta BRF har som tillgänglig takyta.

OBS! Om en och samma BRF har flera solcellsanläggningar som tillsammans överstiger 500 kW blir ni även skyldiga att betala energiskatt.

Ni betalar dock inte energiskatt på solel som överförs till det allmänna elnätet, eftersom nätinnehavaren vanligtvis är skattskyldig.

Läs mer om solceller till andra fastighetstyper

  • Solceller till företag: För dig som vill installera solceller på maskinhallar, kontorsbyggnader eller andra affärsfastigheter.
  • Solceller till villa: För dig som vill installera solpaneler på ditt hus eller garage.
  • Solceller till lantbruk: För dig som vill installera solceller på ekonomibyggnader, stall, djurstallar eller på åkermark.
  • Solceller till radhus: För privatpersoner, samfälligheter och bostadsrättsföreningar med radhus som vill installera solceller.

Vanliga frågor

Jag äger en bostadsrätt: hur gör jag för att skaffa solceller?

Du antingen välja att prata med styrelsen direkt och föreslå att de kollar upp möjligheten att skaffa solceller. Alternativt kan du lämna in en motion till en stämma. Då tar BRF:en ställning till motionen under en stämma och tar ett beslut om att skaffa solceller eller inte.

Kan man dela solel mellan flera fastigheter som hör till bostadsrättsföreningen?

Om er bostadsrättsförening består av flera fastigheter har ni nu möjlighet att fördela solel mellan alla fastigheter. Även om solpaneler endast installeras på en fastighet kan flera fastigheter ta del av solelen. Detta gör att ni kan öka mängden egenanvänd el och därmed öka solcellernas lönsamhet.

Från och med 2022 är det möjligt att bygga egna lokala elnät mellan fastigheter för att fördela solel. Regeringen har beslutat att utvidga undantagen från nätkoncession i ellagen från 1 januari 2022. Med de nya undantagen har BRF:er större möjligheter till att lastbalansera och effektoptimera energianvändningen.

Kan vanliga föreningar skaffa solpaneler?

En förening som äger ett föreningshus har möjlighet att investera i solenergi om förutsättningarna är rätt. Kolla i föreningens stadgar om vilka beslutsvägar som måste följas för att få igenom ett beslut att skaffa solceller.

Kom ihåg! Om byggnaden är av historiskt värde behöver ni förmodligen skaffa bygglov innan installation av solpaneler.

Hur påverkas jag som äger en bostadsrätt av att min BRF har solceller?

Om din bostadsrättsförening ska installera solceller påverkar det dig som medlem på olika sätt beroende på ert upplägg:

  • Ni har IMD: Du använder solel och får minskade elkostnader.
  • Du har eget elavtal: Dina elkostnader är desamma men du kan få lägre hyra i.o.m. att driftskostnaderna för fastigheten minskar.