Moms på solceller: Regler för momsregistrering av solel 2024

I denna artikel djupdyker vi på HemSol i vad som gäller för moms på solceller. Vi reder ut vem som behöver momsregistrera sig, när man ska applicera moms på såld solel samt vem som har rätt till avdrag för ingående moms på solceller.

 


Solceller moms

Sammanfattande fakta om moms på solceller

  • Privatpersoner med solceller behöver i normalfall inte momsregistrera sig.
  • Om din årliga försäljning av solel överstiger 80 000 kronor behöver du momsregistrera dig.
  • Företag med solceller applicerar alltid moms på såld solel.
  • BRF:er är i regler delvis momsskyldiga vid försäljning av el.
  • Momssatsen på solel är 25 procent.
  • Momssatsen på solceller vid inköp är 25 procent.

Behöver man momsregistrera sig med solceller?

Som privatperson med solceller behöver du inte momsregistrera dig så länge din årliga försäljning ligger under 80 000 kronor. Företag och bostadsrättsföreningar med solceller behöver vanligtvis alltid momsregistrera sig för att sälja överskottsel.

Tabell 1: När moms appliceras på solel och avdragsrätt för solceller.
PrivatpersonBostadsrättsföreningFöretag
Moms på såld solelSällanVanligtvisAlltid
Gräns för momsskyldighetInkomster från bostad över 80 tkr/årOmsättning över 80 tkr/årFörsäljning över 80 tkr/år
Dra av moms på inköpsprisNej, endast om du är momsregistreradJa*Ja

*BRF får göra avdrag på ingående moms för den del av anläggningen som används till momspliktig försäljning.

Momsregler för privatpersoner med solceller

Privatpersoner med solceller behöver momsregistrera sig först när inkomsterna överstiger 80 000 kronor/år. Genomsnittsstorleken på solceller för privatpersoner ligger runt 10 kW. En sådan anläggning ger en årlig momsgrundande inkomst på ca 2 600 kr/år, vilket är långt under gränsen för momsregistrering.

Notera! Den momsgrundande inkomsten från solceller innefattar endast inkomster från försäljning av el. Besparingarna du gör genom att använda egen solel samt skattereduktionen för solceller räknas inte som momsgrundande inkomst.

Specialfall att hålla reda på när man kan bli momsskyldig

Försäljning av överskottsel räknas till inkomster från bostaden. Hit räknas även inkomster från uthyrning av fastigheter. Om du hyr ut delar av din fastighet bör du därför kolla så att dina årliga inkomster från solceller och uthyrning inte överstiger 80 000 kronor.

Avdrag för ingående moms för privatperson

Momsregistrerade privatpersoner kan i vissa fall ha rätt till avdrag för ingående moms (dvs. dra av momsen från inköpspriset). Ingående moms får då dras av i den proportion solcellerna används för att sälja el. Andelen av anläggningen som går till egenanvändning får du alltså inte dra av moms på.

Avdrag för ingående moms kan se ut som följande:

  • 70 % av producerad solel säljs vidare.
  • 30 % av producerad solel används inom hushållet.
  • Momsen kan dras av på 70 % av inköpspriset.

Fördelningen på avdraget för ingående moms ska ske efter skälig grund. Du lägger fram ett kontrollerbart underlag för hur elen används som sedan bedöms och godkänns av Skatteverket. Finns det stora skillnader mellan underlaget och verkligheten kan du ansöka om korrigering i efterhand.

Kan man frivilligt momsregistrera sig som privatperson med solceller?

Du kan välja att vara momspliktig som privatperson även om du inte har en försäljning som årligen överstiger 80 000 kronor. Detta innebär att du får dra av moms (ingående moms) vid köp av solceller, men du behöver även betala in moms på såld solel (utgående moms).

Testa Hemsols solcellskalkyl!

Momsregler för bostadsrättsföreningar med solceller

Att sälja el från solceller räknas som momspliktig verksamhet för bostadsrättsföreningar med en årlig omsättning över 80 000 kr (inklusive hyror och årsavgifter). Momspliktiga bostadsrättsföreningar applicerar moms på såld solel och har rätt till avdrag för ingående moms.

Du hittar mer djupgående information om hur det fungerar för BRF:er på vår sida för bostadsrättsföreningar med solceller.

BRF applicerar utgående moms på såld solel

En momspliktig BRF applicerar moms på försäljning av solel till både elnätet och hyresgäster. Den solel som säljs till hyresgäster är momspliktig om debiteringen av el sker utifrån faktiskt förbrukning via ett system för Individuell Mätning och Debitering (IMD).

Moms appliceras inte på el som säljs till hyresgäster i de fall när debitering sker utifrån schablonbelopp, även om det faktureras som en del av hyran eller separat.

Bostadsrättsföreningar har avdragsrätt

En momspliktig bostadsrättsförening (som omsätter mer än 80 tkr/år) har avdragsrätt, det vill säga rätt att dra av en del av momsen från det totala inköpspriset på solcellsanläggningen. Ingående moms får dras av på den del av anläggningen vars elproduktion går till försäljning av solel till elnätet och hyresgäster.

Avdrag för ingående moms kan exempelvis se ut som följande:

  • 20 % av solelen solcellerna producerar går till fastighetens allmänna drift.
  • 50 % förmedlas vidare till hyresgäster.
  • 30 % säljs som överskottsel till det allmänna elnätet.
  • Avdrag för ingående moms görs på 80 % (50 % + 30 %) av solcellsanläggningens kostnad.

För att få avdrag för ingående moms lämnar ni in ett underlag till Skatteverket som uppskattar den förväntade användningen av solcellsanläggningen. De gör då en skälighetsbedömning av ert underlag. Om underlaget skiljer från verkligheten kan ni ansöka om korrigering av avdraget i efterhand.

Notera! Om er bostadsrättsförening inte fick avdrag för ingående moms men varit momsregistrerat innan 2019 kan ni ansöka om omprövning hos Skatteverket för 6 år tillbaka.

BRF kan ha rätt till avdrag för ingående moms för IMD

Det är vanligt att BRF:er som installerar solceller även skaffar IMD, det vill säga ett nytt elsystem som gör det möjligt för föreningen att mäta och debitera hyresgästernas elförbrukning. I de flesta fall har BRF:er även rätt till avdrag för ingående moms på denna investering.

Rätt till momsavdrag föreligger inte i de fall när installationen av elsystemet är nödvändigt för att byggnaden ska kunna användas för bostadsändamål.

Näringsverksamhet med solceller tillämpar alltid moms

Företag som installerar solceller vars elproduktion ska användas i en momspliktig näringsverksamhet har avdragsrätt på solceller. De ska även applicera moms på såld överskottsel samt ersättning för nätnytta som fås av elnätsföretaget.

Försäljning av el från solceller i näringsverksamhet tas upp som annan försäljning i momsredovisningen.

Hur applicerar lantbruksföretag med solceller moms?

Lantbruksföretag applicerar moms på samma sätt som näringsverksamheter om solcellerna är köpta på företaget. Mervärdesskatt appliceras alltså på såld solel och ersättning för nätnytta. Lantbruksföretag med solceller har även avdragsrätt om all el ska användas inom företaget.

Om lantbruksföretagets solceller även ska förse en privatbostad med el får avdrag för ingående moms inte göras för den delen. Används exempelvis 10 % av solelen i privatbostaden har du alltså endast rätt till momsavdrag på 90 % av investeringskostnaden.

Vanliga frågor

Behöver man applicera moms på överskottsel från solceller?

När du säljer överskottsel som privatperson behöver du inte applicera moms så länge din årliga försäljning ligger under 80 000 kronor. Företag och bostadsrättsföreningar applicerar vanligtvis moms på överskottsel från solceller som säljs till elbolag.

Behöver man applicera moms på nätnytta?

Privatpersoner med en försäljning under 80 000 kronor per år applicerar inte moms på ersättning för nätnytta. Företag och bostadsrättsföreningar applicerar mervärdesskatt på ersättning för nätnytta.

Vad är momssatsen på solel?

Momssatsen på solel är 25 procent. Du betalar ingen mervärdesskatt på solel du producerar och använder själv.

Vad är momssatsen på solpaneler?

Momssatsen för solceller och solpaneler är 25 procent. När du köper in solpaneler som företag har du avdragsrätt och kan dra av ingående mervärdesskatt. Bostadsrättsföreningar kan även ha rätt att, helt eller delvis, dra av moms vid inköp av solpaneler.

Kom ihåg att momssatsen kan skilja länder emellan, vilket är speciellt viktigt att ha i åtanke vid import av solpaneler.

Hur beskattas solenergi?

När du köper solenergi av ditt elbolag betalar du både energiskatt och moms. Energiskatten ligger på 44,5 öre/kWh. De flesta betalar full energiskatt, men exempelvis lantbruk betalar reducerad energiskatt på 0,6 öre/kWh.

Vill du veta mer om hur solenergi beskattas kan du läsa vår djupgående artikel om hur solenergi beläggs med skatt.