Solceller: Jämför installatörer, gratis guide & rådgivning
-
Beräkna kostnaden för solceller
-
Jämför paket med solceller
-
Minska dina elkostnader
Skräddarsy en anläggning med solceller för din villa, snabbt och enkelt.
Få en gratis uppskattning av både pris och årlig elproduktion med Hemsols kalkylverktyg eller jämför flera offerter på solceller helt kostnadsfritt.
Få en komplett investeringskalkyl och pris på solceller till ditt hus!
Snabb återkoppling
Vi tar snabbt emot din offertförfrågan och delar den med flera marknadsledande solcellsinstallatörer.
Över 10 000 hjälpta solcellskunder
Vi har hjälpt över 10 000 kunder att hämta in och jämföra offerter på solceller i Sverige. Med en gedigen erfarenhet i ryggen ser vi fram emot att även hjälpa dig!
Nöjda kunder
Våra kunder uppskattar bland annat vår expertis, vår roll som bollplank och möjligheten att snabbt få in flera offerter från seriösa solcellsföretag. Över 80 % av de som recenserat oss på Trustpilot har gett oss 5/5 i betyg.
Våra tjänster för dig som vill ha solceller
Solceller till villa
Solceller till företag
Solceller till BRF
Solceller till lantbruk
Solceller till radhus
Solceller på marken
Guide: Så skaffar du solceller
För att ge en överblick av processen att skaffa solceller har Hemsol skapat en guide för dig som funderar på att köpa solceller. I guiden hittar du allt från förarbete till installation och införskaffning av elavtal.
Steg 1: Förarbete och planering för solceller
Innan du tar in offerter på solceller är det bra att göra lite förarbete. Bland annat bör du se över hur mycket solceller du vill ha, var det passar bäst för dig att skaffa solceller och om det kräver bygglov.
Hur mycket solceller behöver man?
Hur mycket solceller du behöver beror främst på hur stor yta du har tillgänglig på ditt tak, din årliga elförbrukning och hur stor huvudsäkring du har. I normalfall rekommenderas att du installera solceller som producerar lika mycket el som din bostad förbrukar på ett år. Mer grundlig genomgång av dimensionering av solceller hittar du i vår artikel om hur mycket solceller man behöver.
Kräver solceller bygglov?
I normalfall krävs inget bygglov för solceller. Så länge dina solpaneler följer takets lutning och inte är integrerade i taket är solceller bygglovsfritt. Andra regler för bygglov till solceller kan dock gälla om ditt område är detaljplanerat eller om huset solcellerna installeras på är kulturhistoriskt värdefullt.
Var ska solceller placeras?
Solceller producerar som mest el på årsbasis om de placeras i söderläge med en lutning på 30–40 grader. Du kan dock placera solceller i öst- och västläge med en lutning på 10–70 grader utan större förluster i elproduktion. Endast om ditt tak vetter mot norr bör du överväga att inte placera solceller på taket.
Steg 2: Ta in offerter på paket med solceller
När du har en grundläggande tanke om var du vill placera dina solceller kan du ta in offerter på solcellspaket. Nedan hittar du en samling av paket med solceller och diverse tilläggsprodukter att jämföra mellan. Notera att solcellspaketen endast är exempel ihoplagda för jämförelse av solceller.
Hemsol kan inte garantera att exakt detta paket säljs hos våra samarbetspartners. Våra solcellsrådgivare hjälper dock dig specificera dina önskemål i din offertförfrågan. På så sätt får du in offerter på solceller som är skräddarsydda för just din fastighet.
Solcellspaket 10,8 kW
- Solpaneler: 27 st 400 Watt Standard med vitt bakstycke
- Växelriktare: Trefas strängväxelriktare 10 kW
- Montagesystem: Plåttak TP20
- Kablage och installation: Ingår i priset.
- Takyta: 50 kvm
- Uppskattad årlig elproduktion: 10 260 kWh
- Pris: 125 000 kronor inkl. avdrag på 19,40 %
Solcellspaket 10,8 kW med batteri
- Solpaneler: 27 st 400 Watt Standard med vitt bakstycke
- Batteri: Standardbatteri med 10 kWh lagringskapacitet
- Växelriktare: Trefas hybridväxelriktare 10 kW
- Montagesystem: Plåttak TP20
- Kablage och installation: Ingår i priset.
- Takyta: 50 kvm
- Uppskattad årlig elproduktion: 10 260 kWh
- Pris: 145 000 kronor inkl. avdrag på 19,40 % + 48,5%
Solcellspaket med optimerare
- Solpaneler: 27 st 400 Watt Standard med vitt bakstycke
- Optimerare: 27 st optimerare
- Växelriktare: Trefas växelriktare kompatibel med optimerare 10 kW
- Montagesystem: Plåttak TP20
- Kablage och installation: Ingår i priset.
- Takyta: 50 kvm
- Uppskattad årlig elproduktion: 10 260 kWh
- Pris: 142 000 kronor inkl. avdrag på 19,40 %
Steg 3: Jämför och välj solceller och hårdvara
Med offerter i handen är det dags att jämföra och välja vilken solcellslösning som passar dig bäst. För att jämföra offerter på solceller bör du kolla på följande faktorer:
- Pris: Använd pris per watt för att jämföra olika anläggningar.
- Solpaneler: Jämför effekt, utseende och garantier.
- Växelriktare: Jämför typ av växelriktare och dess pris.
- Solcellsbatteri: Överväg om du behöver ett batteri till dina solceller.
Pris på solceller jämförs med pris per watt
För att jämföra pris på olika solcellsanläggningar är det lättast att använda pris per watt alternativt pris per kW. På så sätt får du ett rättvist värde att jämföra priset med. Priset per watt på solceller ligger idag på 10 000–15 500 kronor per installerad kW efter grönt avdrag på 19,40 procent.
OBS! Priset på solceller har varierat kraftigt under 2022. Både ovanligt hög efterfrågan på solceller och komponentbrist för växelriktare ligger som grund för de stora variationerna i pris på solceller.
Jämför effekt, utseende och garantier för olika solpaneler
För att hitta den solpanel som passar din anläggning bäst bör du jämföra effekt, utseende, garantier och certifieringar för de solpaneler du fått offert på. Vid jämförelsen kan du tänka på följande:
- Effekt: En solpanel med högre verkningsgrad ger mer effekt på mindre utrymme.
- Utseende: Vill du ha en helsvart panel eller går det bra med en panel med metallram?
- Garantier: Vilka effekt- och produktgarantier utlovar tillverkaren?
- Certifieringar: Har panelen grundläggande certifieringar?
För en mer grundlig genomgång av solpanelernas effekt, utseende, garantier och certifieringar kan du läsa vår artikel om att jämföra solpaneler.
Vilken växelriktare ska du välja?
Valet av växelriktare har främst att göra med om du vill ha ett batteri eller inte. Om du vill ha ett batteri idag eller i framtiden bör du välja en hybridväxelriktare som är batteriförberedd. Om du å andra sidan monterar solcellerna på ett område med mycket skugga kan du behöva en växelriktare som är kompatibel med optimerare.
Storleken på växelriktaren hjälper i vanliga fall din installatör till med. Toppeffekten på växelriktaren kan vara upp till 30 procent lägre än toppeffekten på solcellsanläggningen eftersom anläggningen sällan går på full effekt.
Behöver du ett solcellsbatteri till dina solceller?
Med ett solcellsbatteri kan du öka din egenanvändning av solel och eventuellt kapa dina effekttoppar. Priserna på batterier till solceller är dock relativt höga idag, vilket gör att batterierna sällan är lönsamma. Det är dock troligt att solcellsbatterier inom en snar framtid kommer bli lönsamma tack vare möjligheten att frekvensreglera elnätet och därigenom sänka sin effekttariff.
Steg 4: Installation av solceller
En solcellsinstallation tar i normalfall cirka 1–2 dagar från att allt material har levererats till dig. Processen att installera solceller från beställning till färdig anläggning ser ut som följande:
1. Material levereras till din tomt.
2. Byggställning och annan taksäkerhetsanordning monteras.
3. Montagesystemet installeras på taket.
4. Solpanelerna monteras på skenorna.
5. Växelriktaren installeras och kopplas till solcellerna.
6. Systemet testkörs och färdiganmälan lämnas in.
7. Elnätsbolaget byter din elmätare och kopplar upp dina solceller.
8. Solcellsanläggningen besiktigas om så önskas.
Steg 5: Skaffa ett elavtal för solceller och börja sälja el
När solcellerna är igångsatta kan du börja din överskottsel till det allmänna elnätet. För att sälja el behöver du ett produktionsavtal hos ditt elbolag. När du ska sälja solel är det bra att ha koll på:
- Hur du säljer solel: Elen säljs automatiskt när din elmätare är uppkopplad och du har ett produktionsavtal hos ditt elbolag.
- Pris för att sälja solel: Du får i normalfallet spotpris plus eventuellt påslag för solel som du säljer till elbolaget. Från ditt elnätsbolag får du även ersättning för nätnytta motsvarande cirka 5 öre/kWh.
- Hur du hittar bäst elavtal för solceller: För att hitta ett bra elavtal för solceller behöver du jämföra pris för både förbrukning och produktion.
- Skatteregler för solceller: Du få en skattereduktion på 60 öre per kWh för såld solel. Utöver det behöver du hålla koll på gränserna för exempelvis kapitalskatt, moms och energiskatt. Är du privatperson behöver du vanligtvis inte betala skatt för din solelproduktion.
Steg 6: Underhåll av solceller
Eftersom solceller inte har några rörliga delar krävs i normalfallet inget underhåll. Det är dock rekommenderat att årligen göra en kontroll av anläggningen. I den årliga kontrollen kan du kolla efter skadade kablar och sprickor i panelerna för att underhålla solcellerna.
Det är även viktigt att följa upp solcellernas elproduktion för att se till att solpanelerna fungerar som de ska. Om elproduktionen är mycket lägre än förväntat kan det finnas fel i anläggningen.
Solceller som en ekonomisk investering
Solcellernas lönsamhet
Att investera i solceller är i de flesta fall en lönsam affär. Beroende på hur bra förutsättningar som finns varierar den årliga avkastningen för solceller vanligtvis mellan 5–15 procent. Lönsamheten för solceller beror bland annat på investeringskostnad, elproduktion och elprisets utveckling.
Återbetalningstid för solceller
Återbetalningstiden för solceller ligger på 10–15 år beroende på anläggningens storlek i effekt. I normalfall har de flesta solcellsanläggningar betalat av sig själva långt innan solpanelerna slutar fungera. Bland annat elprisets utveckling, solcellernas inköpspris och anläggningens elproduktion påverkar solcellernas återbetalningstid.
Testa lönsamheten med vår solcellskalkyl
Vill du räkna på lönsamheten för solceller installerade på ditt tak kan du använda Hemsols solcellskalkyl. Med kalkylatorn för solceller får du enkelt fram förväntad årlig elproduktion, återbetalningstid och årlig avkastning för solcellerna.
Lär dig mer om solceller och solcellsprodukter
Hemsol har byggt ett helt nätverk av artiklar för att kunna ge dig den bästa informationen om allt som rör solceller. Du kan bland annat lära dig mer om:
- Solcellstak: Solceller som är integrerade i taket.
- KWp, kW och kWh: Skillnaden mellan de olika termerna som rör solceller.
- Solcellers verkningsgrad och effekt: Hur de hänger ihop med solcellers elproduktion.
- Solcellers livslängd: Hur länge solceller förväntas vara funktionsdugliga.
- För- och nackdelar med solenergi: Vad är positivt och negativt med solceller.
- Olika typer av solceller: Vilka olika solcellstekniker som finns på solcellsmarknaden.
Vanliga frågor om solceller
Vilka solceller är bäst i test? ▾
Solpanelen som år 2023 är bäst i test tillverkas av SunPower och har en verkningsgrad på 22,8 procent. SunPower M-Series AC har marknadens högsta verkningsgrad men har även långa garantier på 30 år, vilket tillsammans gör den solcellen som är bäst i test just nu.
Hur mycket el producerar solceller? ▾
I Sverige producerar solceller årligen ungefär 950–1 050 kWh el per installerad kW. Hur mycket el solceller producerar beror på solinstrålningen i området samt i vilken lutning och riktning solpanelerna monteras.
En genomsnittsanläggning på 10,4 kW producerar årligen 9 880–10 920 kWh solel. Du kan själv räkna ut ungefär hur mycket el dina solceller producerar genom att multiplicera storleken på din anläggning i kW med mängden globalstrålning i ditt område.
Kan jag använda el från solceller vi strömavbrott? ▾
Nej, i normalfall kan du inte använda el från dina solceller under strömavbrott. Växelriktaren slås nämligen av när spänningen från elnätet går ner på grund av säkerhetsskäl. Du kan dock bygga ut dina solceller så att de fungerar under strömavbrott med ett system för ödrift.
För att kunna använda solceller under strömavbrott behöver du en växelriktare med ödrift, ett solcellsbatteri, en avskiljare från elnätet samt ett eget jordtag.
Vilka garantier har solceller? ▾
Solceller har vanligtvis två olika garantier: effektgaranti och produktgaranti. Produktgarantin sträcker sig vanligtvis från 15–25 år. Effektgarantin garanterar att solpanelerna ska bibehålla en viss effekt efter x antal år. I normalfall har solceller en effektgaranti som gäller i 25 år och som garanterar att 84 % av effekten finns kvar.
Tips! Eftersom solpaneler har så pass långa garantitider bör du ta detta främst som ett tecken på kvalitet. Om garantin gäller 25 eller 30 år har ingen större betydelse eftersom du troligen kommer vilja uppdatera produkten om den går sönder efter 20 år, även om solcellernas garanti då ännu gäller.
Producerar solceller el även under vintern? ▾
Ja, solceller producerar el även under vintern, dock i små mängder jämfört med sommaren. Solcellerna fungerar även på vintern men på grund av få soltimmar och snö blir elproduktionen marginell. Från november till januari producerar solcellerna cirka 5 procent av den årliga elproduktionen.
Hur fungerar solceller? ▾
Solceller omvandlar solstrålar till solel med hjälp av tunna lager av kisel som har en spänning mellan sig. Solens strålar slår löst elektroner som börjar röra på sig vilket skapar likström. Likström från solpanelerna förs sedan till en växelriktare som omvandlar den till växelström som används i huset. Vill du veta mer tekniskt om solcellers funktion kan du läsa vår djupgående artikel om hur solceller fungerar.