Hem » Solceller » Solcellsbidrag
Nya ansökningar för det tidigare solcellsstödet stoppades sommaren 2020. Nu finns det ett nytt bidrag för solceller; grönt avdrag. I den här artikeln går vi igenom hur bidraget fungerar, räkneexempel samt krav.
Från den 1 januari 2021 gäller ett nytt bidrag för solceller, ett så kallat grönt avdrag. Solcellsbidraget ges i form av ett skatteavdrag på 20 % (tidigare 15 %) av material- och arbetskostnader. Du kan som mest få 50 000 kronor i bidrag per person och år av det nya investeringsstödet för solceller.
För att tillämpa det gröna skatteavdraget på en totalentreprenad används en schablon för material- och arbetskostnader. Enligt schablonen räknas 97 procent av totalkostnaden som material- och arbetskostnader. Grönt skatteavdrag blir därav 19,4 procent av totalkostnaden för solceller (0,2*0,97 = 0,194).
OBS! Grönt avdrag för solceller höjdes från 15 procent till 20 procent den 1 januari 2023.
Det nya solenergi-stödet ersätter inte bara det gamla solcellsbidraget, utan samlar även och ersätter det gamla batteri- och ladda-hemma-stödet.
Använd vårt kalkylverktyg för att beräkna solcellernas lönsamhet (inklusive solcellsbidrag) och förväntade elproduktion för solceller på just ditt tak!
Testa Hemsols solcellskalkyl!
Det nya investeringsstödet fungerar precis som ROT-avdraget, vilket innebär att privatpersoner inte behöver göra något för att ta del av det. Prisavdraget görs direkt på faktura och installatören begär i sin tur ersättning av Skatteverket.
Till skillnad från det gamla statliga investeringsbidraget för solceller behöver krävs det således inte någon kötid eller hantering av krångliga myndighetsansökningar.
Nedan är en sammanställning av alla de regler och krav som gäller för det nya solcellsstödet.
Det nya solcellsbidraget gäller alla investeringar i grön teknik. Reglerna ovan gäller därför både för vanliga solpaneler, soltak och solceller integrerade i takpannor.
Idag finns inget statligt stöd som gäller för företag. Solcellsstödet för företag avslutades under 2020 och kan inte längre användas. Det nya gröna avdraget kan tyvärr endast användas av privatpersoner.
Det finns inga bekräftade planer på att införa ett nytt stöd för solceller för företag.
OBS! Solceller kan installeras på taket till en näringsfastighet med aktiv verksamhet medan solelen används i en privatbostad. I dessa fall behöver fastigheterna ha skilda elanslutningar för att du som privatperson ska ha rätt att använda grönt avdrag.
Bostadsrättsföreningar som vill installera solceller har tyvärr inget stöd att tillgå sedan solcellsbidraget utgick under 2020. Bostadsrättsföreningar som betalar skatt kan dock ta del av skattereduktionen på 60 öre per såld kWh solel.
Solceller till bostadsrättsföreningen kan även ge rätt till avdrag på ingående moms för den del av anläggningen som används till t.ex. försäljning av överskottsel.
Beroende på om solcellerna köps privat eller av ett jordbruksföretag gäller olika regler för stödet. Ett jordbruksföretag har inget stöd att tillgå. Köper en privatperson solceller och placerar dem på en jordbruksfastighet kan den ta del av grönt avdrag på 20 procent.
OBS! Om solceller köps som privatperson får endast 5 procent av solelen användas i jordbruksföretaget för att den ska få beskattas som privatperson. Om solceller till jordbruk köps som företag får solel användas i privatbostaden, detta deklareras då som privat uttag.
Till skillnad från det gamla solcellsbidraget kan det nya gröna skatteavdraget användas i flera omgångar. Det innebär att bidrag kan erhållas både vid nyinstallation och utbyggnad av samma solcellsanläggning.
Dessutom går det att ta emot stödet flera gånger under ett år. Till exempel kan solpaneler och laddbox få stöd samma år så länge alla regler och krav uppfylls.
Är det i planerna att köpa ett solcellspaket med vanliga solceller utan något batteri kommer stödet sannolikt att räcka till. Då stödnivån är 20 % och maxgränsen är 50 000 kronor får priset på solceller som mest kosta 250 000 kronor (50 000 / 0,20 = 250 000), eller det dubbla för två personer.
En vanlig solcellsanläggning som kostar 250 000 kronor bör ha en effekt på ungefär 15–20 kW. Detta är en solcellsanläggning som är i större klassen för villor, alltså bör de flesta solcellsinstallationer på privatbostäder vara mindre.
Är planen däremot att köpa en större anläggning med batteripaket kan det vara så att stödet inte räcker till. Anledningen är att batterier är relativt dyra idag, samt att stödet för batterier är 50 procent istället för 20 procent.
*Beräkning: 0,194 * 240 000 = 46 560 kr **Beräkning: 0,485 * 50 000 = 24 250 kr
I exemplet för solceller med batterilagring hamnar ersättningsnivån på 71 000 kr, vilket är över maxgränsen på 50 000 kr. Vill man i ett sådant fall få maximal ersättning finns två alternativ:
År 2020 innebar det statliga investeringsstödet för solceller att du som privatperson fick tillbaka 20 % av totalkostnaden (inklusive moms) för solanläggningen. Det föregående bidraget behandlades av Boverket, och var relativt generöst, men samtidigt ineffektivt bidrag.
Anledningen till att det ansågs vara ineffektivt var att det fanns en kö motsvarande 18 000 ansökningar (vilket innebar en kötid på uppskattningsvis 10 månader).
Nej, ROT och solcellsstödet räknas från två olika kvoter. Det är alltså möjligt att få 50 000 kr om året i avdrag till solceller och 50 000 kr om året i ROT-avdrag. Det går däremot inte att använda båda för samma installation.
Om man inte har kvar reduktion från solcellsbidraget (grönt avdrag) går det att använda ROT istället, men då är det endast arbetskostnader som man kan få rotavdrag på och inget annat.
Numera behöver man inte ansöka om solcellsbidrag. Det nya bidraget för solceller är ett skatteavdrag och dras av direkt på fakturan – precis som ROT-avdraget.
Det finns flera anledningar till att stödet ändrades. Nedan listar Hemsol några av anledningarna:
Ja, men endast om annan skatt har betalats, exempelvis skatt för kapitalvinst. Avdraget för grön teknik är ett skatteavdrag, vilket innebär att någon typ av skatt såsom inkomst- eller vinstskatt behöver betalas för att ta del av avdraget.
För att nå upp till 50 000 kr i betald inkomstskatt på ett år krävs en månadsinkomst på cirka 20 000 kronor före skatt (beroende på ålder, kommun och medlemskap i Svenska kyrkan). Samma förutsättningar gäller för skattereduktionen på 60 öre per såld kWh solel. Du kan läsa mer om skatteregler och villkor på vår sida om skatt på solceller.
Nej, om material köps in på eget bevåg kan det gröna teknik avdraget inte appliceras på materialkostnaden. Däremot går det att använda avdraget för installationsarbetet om det görs av ett utomstående företag. Kostnad för eget installationsarbete ger inte rätt till avdrag.
Av den anledningen avråder vi dig från att installera solceller själv.
Ja, solcellsbidraget kan både används flera gånger för samma bostad och flera gånger under ett och samma år.
Ja, men om det är så att systemet producerar både solel och solvärme ska minst 20% av den sammanlagda produktionen vara elproduktion.
Solcellsanläggningen får i praktiken kosta hur mycket som helst. Dock är bidraget på 20 % av material- och installationskostnaden och maximalt 50 000 kr per person och år. Därav utnyttjas stödet till fullo vid en kostnad av 250 000 kronor. Är det två personer som använder stödet blir nivån dubbel.
För den summan kan ett solcellspaket med en effekt på 15-20 kW köpas, vilket är en stor anläggning till en villa.
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.