Solceller till lantbruk

  • Komplett guide för solceller till lantbruk 2024
  • Allt om pris, bidrag och regler för solpaneler till jordbruk
  • Jämför 4 offerter för solceller till lantbruk via Hemsol

Eller

Jämför 4 offerter på solceller till lantbruk

Vad söker du prisförslag för?

Privatbostad
Bostadsrättsförening
Företag

Genom att påbörjar offertjämförelsen godkänner du att dina uppgifter delas med upp till 4 solcellsinstallatörer, samt våra användarvillkor och integritetspolicy

Att investera i solceller till lantbruk är både enkelt och lönsamt. I denna artikel går HemSol igenom dimensionering, lönsamhet, pris på solpaneler och skatteregler för lantbruksfastigheter som planerar att installera en solcellsanläggning.

Sammanfattande fakta om solceller till lantbruk

  • Solceller kan installeras på ladugårdstak, maskinhallar, obrukbar mark eller i kombination med odling.
  • Pris på solceller till lantbruk är mellan 9 000–11 600 kronor per kW, exklusive moms.
  • Det finns inget solcellsstöd tillgängligt för lantbruksföretag.
  • Lantbruksföretag får göra momsavdrag vid inköp.
  • Lantbruksföretag applicerar moms på såld solel.
  • Solpaneler till lantbruk bör klara av ammoniak utan korrosion.
  • Lantbruk med under 500 kW solceller betalar ingen energiskatt på solelen.
  • Länsförsäkringar har vanligtvis höga krav på säkerhet för solceller till lantbruk.

Är det möjligt att skaffa solceller till lantbruk?

Ja, med stora takytor, hög elförbrukning och öppna marker finns det stor potential för solceller på lantbruk. En lantbruksfastighet med 500 kvm takyta har utrymme för solceller med en toppeffekt på ca 83 kW. Detta ger lantbruket ett tillskott på runt 78 700 kWh solel per år.

Årlig elproduktion för 83 kW solceller till lantbruk.

Fördelar med att installera solceller till lantbruk

  1. Ni utnyttjar en yta som annars står tom.
  2. Minskade elkostnader på lång sikt.
  3. Ni använder lokalt producerad förnybar el.
  4. Ni blir mindre beroende av rörliga elpriser.
  5. Ni kan minska er energianvändning enligt Miljöbalken.
  6. Ni kan kapa effekttoppar för t.ex. kylmaskiner och bevattningssystem.

Ska man skaffa solceller privat eller på jordbruksföretaget?

Det kan vara svårt att veta om man ska köpa solceller privat eller som företag när man har ett lantbruk. Vanligtvis används solel både till privatbostaden och till lantbruket om man har ett gemensamt elsystem.

Fördelen med att köpa solceller privat är att ni kan använda grönt avdrag på 20 % vid installation. Dock får endast 5 % av solelen gå till lantbruket för att skattereduktionen på 60 öre ska tilldelas dig privat. Om mycket av solelen ska användas i lantbruket är det bättre att köpa på företaget istället för att skaffa solceller privat.

Att köpa solceller på företaget gör att ni behöver applicera moms på försäljningen med det ger er även möjlighet att dra av ingående moms vid köp. Om el från solcellerna även används i privatbostaden deklareras detta som privat uttag.

Pris på solceller till lantbruk

Medelpriset på solcellspaket större än 50 kW till lantbruk ligger, Enligt Energimyndighetens rapport, på 9 000–11 600 kronor per kW, exklusive moms. Ett solcellspaket till lantbruk innefattar installation, solpaneler, växelriktare, kablage och montagesystem.

Vill du veta mer om hur priset på solceller utvecklats för privatpersoner och företag hittar du mer djupgående information på vår sida om priset på solceller.

Tabell 1: Exempel på pris på solceller till lantbruk.
Var den installerasYtaTotal effektPris (inkl. Installation, exkl. moms)
Fårstall200 kvm33 kW426 000 kr
Svinstall500 kvm83 kW959 000 kr
Maskinhall600 kvm99 kW1 150 000 kr
Häststall800 kvm132 kW1 402 000 kr
Öppen lantbrukshall1200 kvm198 kW2 102 000 kr
Kycklingstall1500 kvm248 kW2 628 000 kr
Djurstall för nöt1800 kvm298 kW3 154 000 kr

*I exemplen har vi räknat att 85 % av ytan kan täckas med solceller och att solpaneler på 350 W installerats. Prisexemplen är räknade med att priset ligger på 12 900 kr för anläggningar på 20 – 50 kW, 11 600 kr för anläggningar på 50 – 100 kW och 10 600 kronor för anläggningar på 100 – 300 kW. Dessa är genomsnittspriser för solcellspaket från Energimyndighetens årliga branschrapport.

Hur ska man dimensionera solceller till lantbruk?

Lantbruk har möjligheten av göra avdrag på energiskatten, avdrag för ingående moms samt ta del av skattereduktionen vilket gör dimensioneringen annorlunda än för privatpersoner. Detta i och med att priset för inköpt el blir lägre än inkomsterna från såld el.

För att dimensionera solceller till ett lantbruk behöver man se till på elförbrukningen, huvudsäkringens storlek och tillgänglig yta för installation.

Dimensionera solceller till lantbruk för att få skattereduktion

För att göra investeringen så lönsam som möjligt för ett lantbruk bör solcellerna dimensioneras för att dra maximal nytta av skattereduktionen. En sådan dimensionering bör ske enligt följande principer:

  1. Identifiera hur många kWh el ni har rätt till skattereduktion för. Antingen 30 000 kWh el eller så många kWh el ni köper årligen (om detta är mindre än 30 000 kWh).
  2. Håll huvudsäkringen under 100 A för att få rätt till skattereduktion, vilket innebär att solcellsanläggningen ska vara mindre än 69 kW.
  3. Dimensionera anläggningen så att ni får ut så mycket som möjligt i skattereduktion. Om maxgränsen är 30 000 kWh ska ni alltså årligen ha en överproduktion på 30 000 kWh solel.
  4. Planera en årlig överproduktion på 30 000 kWh genom att jämföra er förbrukning med solcellernas elproduktion. Normalt kan man räkna att använda 30–40 % av solelen själv. Alltså ska 50–70 % av den årliga elproduktionen ligga så nära 30 000 kWh.

Lantbruk kan dimensionera sin anläggning efter skattereduktionen eftersom priset för köpt el är lågt tack vare den reducerade energiskatten. Värdet på solel med skattereduktionen blir därför högt och det blir mer lönsamt lantbruk att sälja solel än att använda det själv.

Tabell 2: Sammanställning av priset på köpt och såld el för lantbruk, köpt el kan exempelvis ligga på 81,01 öre/kWh medan du får ut 127,07 öre/kWh för såld solel.
Kostnad/inkomstSåld solelInköpt el
Spotpris63 öre63 öre
Energiskatt-0,6 öre
Överföringsavgift-17,41 öre
Elcertifikat0,2 öre-
Ursprungsgaranti0,5 öre-
Ersättning för nätnytta4,37 öre-
Skattereduktion60 öre-
Totalt127,0781,01

*Källor för uträkningar: Elpriset är genomsnittsspotpriset för 2021. Överföringsavgiften är räknad som ett medeltal på överföringsavgifter från Energimarknadsinspektionens statistik för 63 A anslutningar. Ersättning för nätnytta är beräknat som ett medeltal från Sveriges 10 största elnätsföretag.

Solcellsanläggningar över 69 kW bör dimensioneras för maximal egenanvändning

Tänker ni investera i en solcellsanläggning som kräver en större huvudsäkring än 100 A bör ni dimensionera anläggningen så att ni använder så mycket som möjligt av solelen själva. Detta eftersom inkomsterna för såld el blir lägre än kostnaden för köpt el när ni inte har rätt till skattereduktionen.

Utan skattereduktionen är såld solel värd totalt 70,2 öre per kWh, vilket är mindre än priset för inköpt el på 88,27 öre/kWh. Detta gör det mer lönsamt att använda så stor del av solelen själv istället för att sälja solel och köpa el.

Alternativ för installation av solceller på lantbruk

Vanligen installerar lantbruk solceller på tak i och med att det finns stora ytor lediga på lantbruksfastigheter. Det finns dock tre alternativ att välja mellan:

  1. Installera solceller på taket av ladugård.
  2. Installera solpaneler på marken nära jordbruket.
  3. Installera solceller som en del av odlingen.

1. Installera solceller på taket av ladugård, magasin, ekonomibyggnad eller stall

Det är vanligt lantbruk installerar solceller på taket i och med att det finns stora ytor att tillgå. Solpaneler kan med fördel placeras på taket av ladugårdar, maskinhallar, ekonomibyggnader, magasin och stall.

Så länge taket ligger i rätt riktning och kan bära lasten från anläggningen kan ni installera solceller på taket.

Solceller monterade på ladugårdstak

Takmonterade solceller till lantbruk: Optimal taklutning och riktning

För att kunna montera solceller på ett lantbrukstak bör det ligga i rätt riktning. Solcellerna ger som störst elproduktion om de placeras i sydlig riktning. Västlig och östlig riktning fungerar även bra utan större förluster i elproduktion.

I vissa fall kan det vara en fördel att installera solcellerna i både östlig och västlig riktning för att öka elproduktionen under morgon och kväll. På så vis kan du bättre matcha lantbrukets elförbrukning som kan vara större under morgon och kväll.

För optimal elproduktion bör lutningen på taket vara mellan 30–45 grader. Utan större förluster i elproduktion kan dock lutningen vara mellan 10–60 grader. Du kan lära dig mer om skillnaderna i elproduktion för olika tak i vår artikel om optimal taklutning för solceller.

2. Solpaneler på marken nära jordbruk

Om taken på jordbruksfastigheterna inte är lämpade för en solcellsinstallation kan ni välja att installera solpaneler på marken. En öppen markyta nära era jordbruksfastigheter kan med fördel användas för att installera solpaneler. Solpaneler på marken installeras på ett montagesystem som lägger panelerna i optimal riktning och lutning mot solen.

Solceller monterade på marken nära lantbruk

OBS! Om solpanelerna placeras på jordbruksmark och det resulterar i att marken tas ur produktion ska detta i enlighet med Miljöbalken anmälas till Länsstyrelsen 8 månader i förväg.

3. Solceller som en del av odlingen

På många ställen runtom i världen testas idag användningen av solceller som en del av odlingen. Exempelvis i Tyskland används solceller som tak över bärodlingar för att skydda dem från direkt solljus och för att minska vattenavdunstning.

Forskare på Mälardalens högskola har även under 2021 kommit ut med ett projekt som visar att det kan vara gynnsamt att kombinera solceller med odling på jordbruksmark. Forskningsprojektet visade att solceller kan öka skörden, speciellt vid torrare väderlek. I projektet användes vertikalt installerade solpaneler som gör det möjligt att bruka marken mellan panelerna.

I bilden nedan ser ni hur Mälardalens Universitet testat placera solceller i kombination med en odling av vall.

Solceller monterade i kombination med odling på lantbruk
Bildrättigheter tillhör Mälardalens Universitet. Notera att detta är ett exempel på hur man kan använda solceller i kombination med odling.

Beräkna lönsamhet för solceller till lantbruk med investeringskalkyl

På lång sikt är de flesta solcellsinstallationerna lönsamma. Vanligtvis ligger återbetalningstiden mellan 8–12 år för större solcellsanläggningar, och efter det kan solcellerna ge er kostnadsfri el i upp till 30 år. Ni bör dock göra en anpassad kalkyl för att se er lönsamhet för solceller.

Bidrag för solceller till lantbruk

Det finns tyvärr inget bidrag för solceller tillgängligt för lantbruk. Jordbruksverket gav tidigare ut lantbruksstöd för förnybar energi, men bidraget är idag tyvärr stängt. Privatpersoner kan dock använda skatteavdraget för grön teknik på 20 % vid solcellsinstallationer.

Du hittar uppdaterad information om bidrag och villkor för solcellsanläggningar i vår artikel om bidrag för solceller 2023.

Viktigt att tänka på för jordbruksföretag med solceller

När ni installerar solceller som jordbruksföretag finns det några extra saker att hålla koll på, exempelvis:

  • Om åskskydd ingår för anläggningen och hur det fungerar.
  • Om ammoniakutfällningen från stall kan påverka solpanelerna.
  • Om vilka försäkringar som krävs samt vilka krav försäkringsbolaget har.
  • Vilka begränsningar huvudsäkringen har på solcellerna.
  • Vilka möjligheter det finns till uppföljning i tillhörande mjukvara.

När du investerar i solceller i stor skala till företag är det extra viktigt att dubbelkolla säkerheten på anläggningen är i gott skick.

Åskskydd för anläggning

Även om det är ovanligt att solcellsanläggningar drabbas av skador från åska kan det vara bra att säkra upp systemet med åskskydd. Både AC- och DC-sidan ska gärna förses med åskskydd. Detta kan vara speciellt viktigt om solcellerna placeras på fastigheter med förhöjd brandrisk, t.ex. stall och magasin.

Få fall där ammoniakutfällning skadat solpanelerna

Det har i några få fall uppkommit problem med att aluminiumramen runt solpanelerna har ärjat när de installerats på djurstallar. Det är ammoniakutfällningen från ventilationen som kan orsaka detta problem. Det finns idag solpaneler som är testade för ammoniak korrosion, de är då certifierade med IEC 62716.

För att vara på den säkra sidan kan man även placera solpaneler en bit ifrån ventilationsutblåset.

Försäkringar och krav

Det är viktigt att anmäla er solcellsinstallation till ert försäkringsbolag. Kolla också gärna på förhand om det finns krav på installationen från deras sida. För lantbruk får till exempel växelriktaren inte placeras i ett djurstall eller annat utrymme med förhöjd brandrisk.

En solcellsanläggning räknas vanligtvis som byggnadsinventarie och försäkras därför som detta. Eftersom solpanelerna höjer värdet på byggnaden kan detta påverka försäkringspremien.

Huvudsäkringens storlek

Hur stor huvudsäkring ni har påverkar dels er rätt till skattereduktionen samt huruvida lantbrukets solcellsanläggning räknas som mikroproducent enligt ellagen.

Om ni har en huvudsäkring på över 63 A räknas ni inte längre som mikroproducenter, vilket ger elnätsföretaget rätt att ta ut en avgift för inmatning av el. En del elnätsföretag har valt att skippa avgifterna medan andra håller kvar dem. Kolla med ditt elnätsföretag om vad som gäller för er.

Med en huvudsäkring till solceller på över 100 A har ni inte längre rätt till skattereduktionen på 60 öre per såld kWh solel. Detta gör det mer lönsamt att använda solelen själv istället för att sälja den vidare för ett lantbruk.

App och uppföljning

För att kunna energieffektivisera ert lantbruk är det viktigt att ha goda möjligheter till uppföljning av elproduktionen och elförbrukningen. De flesta installatörerna erbjuder idag en tillhörande app som kan användas för uppföljning.

Med god uppföljning kan ni styra er elförbrukning för att använda så mycket solel som möjligt inom jordbruket. Exempelvis kan ni välja att köra spannmålskrossar under dagen samt elektrifiera er maskinpark för att byta ut fossila bränsle mot solel.

Sälja solel som lantbrukare

När ni säljer solel som lantbruk får ni betalt för såld el från ert elhandelsbolag och ersättning för nätnytta från ert elnätsföretag. Utöver det har ni även rätt till skattereduktion, ursprungsgarantier och elcertifikat. Med ett spotpris på 65 öre får ni totalt ut ca 130 öre per såld kWh solel.

Vanligtvis betalar elhandelsbolag spotpris för den solel som ni matar in det allmänna elnätet. En del elhandelsbolag kan även erbjuda en premie på 10–15 öre extra per kWh, vanligtvis i utbyte mot era elcertifikat och ursprungsgarantier. Du hittar uppdaterad prisinformation på vår sida om pris för att sälja solel.

Skatteregler att beakta för lantbruk med solceller

Det finns flera skatteregler att ta i beaktande när ni som lantbruk har solceller. Främst bör ni ha koll på att:

  • Ni får reducerad energiskatt som lantbruk med solceller.
  • Lantbruksföretag applicerar moms på såld solenergi.
  • Skatteregler skiljer om du installerar solceller privat.

Reducerad energiskatt för lantbruk med solceller

Energiskatt gäller endast om lantbrukets solcellsanläggning har en installerad effekt på över 500 kW. Notera dock att lantbruk vanligtvis har reducerad energiskatt (0,6 öre/kWh), vilket även gäller för egenproducerad el. Därav påverkar energiskatten inte lönsamheten för solcellerna allt för mycket för lantbruk.

OBS! Har ni en solcellsanläggning med en toppeffekt under 500 kW är ni befriade från energiskatten för solceller.

Lantbruksföretag applicerar moms på såld solenergi

När ni säljer solenergi från lantbruksföretagets solceller appliceras moms på försäljningen till elhandelsbolaget samt på ersättningen för nätnytta som ni får från elnätsföretaget. Ni får även göra avdrag för ingående moms om solcellerna köps av ett företag.

Ni kan lära er mer om villkoren för moms på vår sida om moms på solenergi.

Vanliga frågor

Kan jag montera solceller på mitt ladugårdstak?

Ja det kan du. Det är vanligt att montera solceller på ladugårdstak i och med att det finns stora lediga ytor som passar solceller. Ladugården och taket bör dock vara i gott skick. Taket ska kunna hålla vikten från solcellerna samt hålla i minst lika många år som solcellerna.

Vill du lära dig mer om kraven på byggnaden och taket kan du läsa vår artikel om att montera solceller.

Vilka solpaneler passar bäst till en jordbruksfastighet?

Att välja rätt solpaneler till en jordbruksfastighet handlar om att hitta balansen mellan pris, effekt och kvalitet. Eftersom det vanligtvis finns stora ytor tillgängliga på jordbruksfastighet kan ni välja en solpanel som har lägre effekt och därför också ett lägre pris.

Kom dock ihåg att solpaneler bör vara lämpade att installeras på en jordbruksfastighet, speciellt om de ska installeras på stallar. En del solpaneler har noterats komma till skada av ammoniakutfällning. För att undvika detta kan du välja IEC 62716 certifierade solpaneler som testat för ammoniak korrosion.

Du hittar mer information om solpanelernas certifieringar på vår sida om bästa solpanelerna.

Behöver vi ansöka om bygglov för solceller till lantbruk?

För solceller som installeras på tak behövs vanligtvis inte bygglov, så länge de följer takets lutning och inte installeras på en fastighet av historiskt värde. Om ni ska installera på mark behöver ni ansöka om bygglov för transformatorstationer och teknikbodar men inte för solcellerna.

Vi rekommenderar att ni rådgör med kommunens byggnadsnämnd innan ni påbörjar installationen för att säkerställa att bygglov inte krävs. Även om bygglov för solceller inte alltid krävs kan det finnas anmälningsskyldighet.

Vad är ett 12:6 samråd och hur påverkar det lantbruk med solceller?

Solcellsinstallationer på mark i stor skala behöver vanligtvis genomgå ett 12:6-samråd med Länsstyrelsen. 12:6-samråd är en prövning av installationen mot Miljöbalken. Prövningen utreder anläggningens påverkan på t.ex. friluftsliv, djurliv, naturvärden och landskapsbild.

Länsstyrelsen tar ställning till om solcellsanläggningen får byggas inom 6 veckor efter att anmälan har kommit in.