Pris på solcellsbatteri

 • Priser på batterier till solceller 2024
 • Varför olika modeller av solcellsbatterier kostar olika
 • Jämför priser på batteri till solceller: Få 4 offerter

Eller

Beställ 4 offerter på solceller med batteri

Jämför solcellsofferter kostnadsfritt och bindningsfritt.

Vad söker du prisförslag för?

Privatbostad
Bostadsrättsförening
Företag

Genom att påbörjar offertjämförelsen godkänner du att dina uppgifter delas med upp till 4 solcellsinstallatörer, samt våra användarvillkor och integritetspolicy

I denna artikel går Hemsol igenom allt du behöver veta om pris på solcellsbatterier. Bland annat diskuterar vi priser på olika modeller, grunder till prisskillnader samt paketpriset för solceller och batterier tillsammans.

Vad är priset på ett solcellsbatteri?

Priset på ett solcellsbatteri är i genomsnitt ca. 7 600 kr per kWh lagringskapacitet inklusive moms samt exklusive grönt avdrag för energilagring på 48,5 %. Ett normalstort solcellsbatteri på 10 kWh kostar alltså runt 76 000 kr utan grönt avdrag och 39 140 kr med grönt avdrag.

Exempelpriser på priser för solcellsbatterier

 • 5 kWh solcellsbatteri: 7 900 kr/kWh, totalpris inkl. avdrag 20 300 kr
 • 10 kWh solcellsbatteri: 6 500 kr/kWh, totalpris inkl. avdrag 33 500 kr
 • 15 kWh solcellsbatteri: 6 100 kr/kWh, totalpris inkl. avdrag 47 100 kr

Genomsnittspriserna inkluderar inte de batterier som kostar långt mer än genomsnittet, exempelvis Sonnen och Ferroamp Power Storage, för att ge en mer rättvis bild.

För att använda bidraget på 48,5 % krävs det att du redan har solceller eller köper dem samtidigt som batteriet. Du hittar mer prisinformation för solpaneler på vår sida om pris på solceller.

Solceller och batteri i paketpris med grönt avdrag

När du installerar solceller med batteri har du rätt att använda ett grönt avdrag på 19,40 % av priset för solcellerna och 48,5 % för batteriet. Paketpriset för solceller med 10 kW effekt inkl. ett solcellsbatteri med lagringskapaciteten 10 kWh är ca 160 000 kronor inklusive avdrag.

Jämför man det med ett paket solceller utan batteri ökar kostnaden med runt 35 000 kronor inklusive avdrag. Priset på 10 kW solceller ligger på cirka 125 000 kronor.

En del installatörer kan pressa priserna för solceller inklusive batterier något mer i och med att en del av kostnaderna för elarbetet läggs på batteriet istället för solcellerna. På så vis kan man använda avdraget på 48,5 % på elarbetet och få ner paketpriset för solceller med batteri ytterligare.

Vad kostar ett batteri till solceller som fungerar under strömavbrott?

Kostnaden för ett batteri som klarar strömavbrott kostar från 49 000 kr inkl. grönt avdrag. Anledningen att priset är högre beror på att du behöver batteri och växelriktare med ödrift. Idag kan växelriktaren Fronius Gen24 Plus i kombination med BYD Battery Box användas vid strömavbrott.

Du kan läsa mer om vilka produkter som behövs för ödrift på vår sida om solceller som fungerar under strömavbrott.

Vad kostar ett lågvoltsbatteri till solpaneler?

Priset på lågvolts batterier startar från 6 500 kr/kWh för litiumbatterier, 2 500 kr/kWh för bly-syra batterier och 4 300 kr/kWh för gelbatterier. Lågvoltsbatterier har en spänning på under 100 V och används främst i till solpaneler som inte är anslutna till elnätet.

I denna artikel fokuserar vi främst på högvoltsbatterier eftersom de vanligtvis används för koppling till nätanslutna solceller. Du kan läsa mer om 12 V lösningar på vår sida om off grid solpaneler.

Kan jag köpa ett lågvoltsbatteri till villa?

Det är möjligt men det är inte att rekommendera. Vanligtvis används högvoltsbatterier, eftersom solceller till villa normalt har en spänning på runt 300 V. Ett lågvoltsbatteri kan användas till högvoltssolceller, men det uppstår onödiga elförluster vid omvandlingen av spänningen.

Vad påverkar priset på batteri till solceller?

Förutom solcellsbatteriets lagringskapacitet (mätt i kWh) påverkas priset av:

 1. Val av modell och tillverkare.
 2. Vilken cellkemi som används; litium, nickelmetallhydrid eller bly.
 3. Batteriets maxeffekt.

Läs att du behöver veta om solceller.

1. Genomsnittskostnad för olika märken av batterier till solpaneler

Tabell 1: Genomsnittskostnaderna för batterier från olika tillverkare.
ModellPris per kWhCellkemiGaranti
Sungrow5 100 kr/kWhLitium10 år
Tesla Powerwall*5 700 kr/kWhLitium10 år
Growatt6 500 kr/kWhLitium10 år
BYD6 600 kr/kWhLitium10 år
Huawei7 000 kr/kWhLitium10 år
LG7 600 kr/kWhLitium10 år
Solax7 700 kr/kWhLitium10 år
Nilar12 000 kr/kWhNickelmetallhydrid15 år
Sonnen13 600 kr/kWhLitium10 år
Ferroamp13 700 kr/kWhLitium10 år

Tabell 1 visar genomsnittliga grossistpriser för lagringskapacitet upp till 30 kWh avrundade till närmaste hundratal. Priserna för batterier till solpaneler är inhämtade maj 2022.

*Priset för Tesla Powerwall är ett estimat på tidigare information släppt av Tesla. Eftersom denna produkt inte säljs i Sverige idag kan priset komma att ändra vid lansering.

Sungrow erbjuder idag de billigaste solcellsbatterierna med ett genomsnittspris på 5 100 kr/kWh. De dyraste solcellsbatterierna kommer från Ferroamp och Sonnen var genomsnittspriset per kWh ligger på över 13 000 kronor.

Hur mycket solceller får plats på ditt tak? Testa med Hemsols solcellskalkyl.

2. Lagringsbatteriets cellkemi påverkar priset

Lagringsbatterier ligger i olika prisklass beroende på vilken cellkemi som används. Det ungefärliga priset för olika cellkemier ser ut som följande:

 • Litiumbatterier: ungefärligt pris 7 200 kr/kWh.
 • Nickelmetallhydridbatterier: ungefärligt pris 11 000 kr/kWh.
 • Blybatterier: ungefärligt pris 2 500 kr/kWh.

Notera! Även om blybatterier är billigare än litium- och nickelmetallhydridbatterier finns det få lösningar lämpade för villainstallation.

Lagringskapaciteten för blybatterier är låg, och för att nå upp liknande kapacitet som litiumbatterier behövs flera blybatterier som både är tunga och tar upp mycket plats. Blybatterier används främst till mindre off grid-lösningar vid exempelvis sommarstugor.

3. Solbatteriets maxeffekt (kW) påverkar priset

Effekten på ett solcellsbatteri påverkar även priset. Ett batteri med hög effekt (kW) kan snabbt laddas och är därför dyrare. Exempelvis har Ferroamp två batterier med lagringskapacitet på 15 kWh, men med olika effekt. Batteriet på 12 kW är 8 % dyrare, även om båda batterierna är på 15 kWh.

Du kan tänka att kW är storleken på ett rör som vatten rinner igenom, och kWh är mängden vatten som ska rinna igenom. Mindre batterier runt 5–0 kWh har vanligen en effektkapacitet på runt 5 kW, medan 15 kWh+ batterier kan ha en maxeffekt på 10 kW och uppåt.

För att lära dig mer om hur kWh, märkeffekt och andra förklaringar, lär vår artikel om kW, kWp och märkeffekt.

Vanliga frågor

Finns det bidrag för batteri till solceller?

Ja, från och med 1 januari 2021 kan du få bidrag på 48,5 % av totalkostnaden för ditt solcellsbatteri, upp till 50 000 kronor. Det krävs ingen ansökan för bidraget, istället drar solcellsinstallatören av 48,5 % på projektets totalkostnad.

Det går inte att kombinera stödet med andra ersättningar och bidrag såsom ROT-avdraget. Installerar du solceller i samband med batteri får du även 20 % bidrag för solcellsanläggningen. Du kan läsa mer om villkor för skatteavdraget för grön teknik i vår artikel om bidrag till solceller.

Vad kostar det solcellsbatteri som är bäst i test?

Det solcellsbatteri som enligt vår undersökning är bäst i test är BYD Battery Box HVS/HVM, som kostar 5 900–7 600 kronor per kWh. Priset varierar beroende på lagringskapacitet och effekt. En BYD Battery Box HVM på 11 kWh/10 kW kostar ca 86 000 kronor exkl. avdrag.

Vill du veta mer om vår undersökning och jämföra test faktorer hos olika batterier hittar du det på sidan om de bästa solcellsbatterierna.

Vilka batterier till solceller är billigast?

De billigaste batterierna till solceller vi har hittat på marknaden kommer från Sungrow, med ett genomsnittspris på 5 100 kr/kWh. Utöver dessa ligger både Growatt och BYD batterier på en rimligt prisnivå.

Är batterilagring lönsamt med dagens priser på batteri?

Tyvärr är batterilagring i sig inte en lönsam investering idag, vilket endast delvis på de höga priserna. Den andra orsaken till att batterilagring till solceller idag inte är lönsamt är skattereduktionen du får för såld solel. Skattereduktionen gör det enkelt sagt för lönsamt att sälja solel.

Vill du läsa mer om återbetalningstider på batterilagring hittar du en djupanalys kring ämnet på vår sida om lönsamhet för solcellsbatterier.

Hur stort batteri ska man köpa till solceller?

Hur stort batteri du behöver köpa beror på storleken på din solcellsanläggning och till viss del din elförbrukning. Enkelt räknat kan man köpa ett batteri med lagringskapacitet motsvarande solcellernas totala effekt i kW. Du hittar mer information om hur man ska räkna på vår sida om hur stort solcellsbatteri man behöver.

Hur mycket el kan ett solcellsbatteri lagra?

Ett solcellsbatteri till en villa har normalt en lagringskapacitet på 5–15 kWh. Det finns dock större batterier med lagringskapacitet över 30 kWh men de används främst kommersiellt.

Kan jag köpa en komplett solcellsanläggning med batteri?

Ja, du kan idag köpa kompletta solcellsanläggningar med batteri från de flesta solcellsinstallatörerna. Priserna varierar och beror främst på storleken på solcellsanläggningen, storleken på batteriet, typ av växelriktare samt hur installatören applicerar grönt avdrag.