Tesla Powerwall

När man ska lagra energi från sina solceller är det viktigt att välja rätt solcellsbatteri. Tesla Powerwall är ett populärt alternativ från den amerikanska batteri- och biltillverkaren Tesla Inc. Med en Tesla Powerwall behöver du inte förbruka din solenergi samtidigt som den genereras. Istället kan du spara den för att få ett självförsörjande hem dygnet runt.


Tesla Powerwall cover bild

Vad är Tesla Powerwall?

Tesla Powerwall är ett så kallat solcellsbatteri, vilket möjliggör småskalig energilagring. Detta är i praktiken ett skåp fyllt med batterier – ett så kallat batteripaket – som har kapaciteten att fungera som en stor powerbank för hela ditt hem. Därigenom så kan en Tesla Powerwall låta ägaren spara all energi som dess solceller genererar under dagen eller fungera som en nödreserv av ström vid ett elavbrott.

Tesla är ett företag som är känt för sina batterier, och det är dessa som är hjärtat av Tesla Powerwall. Batterierna är av typen litiumjon-batterier, och är samma batterier som i Tesla Powerpack – ett betydligt större batteri som är avsett för kommersiellt bruk. Dessutom så använder Tesla även batterier av litiumjon-typ i sina fordon, vilket innebär att tekniken är väl beprövad.

Hur fungerar en Tesla Powerwall?

Enkelt sagt så ansluts solcellsbatteriet till dina solceller för att ta tillvara på den överskottsenergin som genereras under dygnets ljusa timmar. Därefter så finns energin lagrad i ditt solcellsbatteri tills dess att du behöver den. Om du exempelvis slår på en lampa mitt i natten så blir det alltså din lagrade solenergi som används, istället för inköpt el från din elleverantör.

Produkten har dessutom en enkel och elegant design som tillåter enheten att monteras på din vägg utan att utgöra någon fara för barn. En Tesla Powerwall är väderbeständig, vilket innebär att den passar lika bra att installera inne som ute, och kan monteras både på väggen eller ställas på golvet. För den som har större energibehov så går det även att skala upp lösningen genom att sammankoppla upp till 10 enheter.

Tesla Powerwall är smarthem-kompatibel direkt genom mobilen. På så sätt kan du enkelt bevaka och hantera ditt elsystem var som helst ifrån, enbart genom att använda din telefon. Du kan exempelvis se hur mycket el som genereras, hur mycket som ditt hus förbrukar från batteriet, liksom välja hur mycket av elproduktionen som ska gå till batteriet.

Din Powerwall är även ansluten till internet, vilket innebär att den enkelt kan få nya mjukvaruuppdateringar skickad till sig. På så vis kan din Powerwall få uppdateringar och nya funktioner på samma sätt som din mobiltelefon, utan att någon reparatör behöver installera ny mjukvara. Detta är samma teknik som Tesla använder för att uppdatera sina bilar ”over-the-air”.

Vad är status på Tesla Powerwall i Sverige?

I slutet av 2020 gick det att förboka en Tesla Powerwall mot en mindre handpenning i Sverige. Däremot har Tesla skjutit nu skjutit fram lanseringsdatumet och tagit möjligheten till förbokning från sin hemsida.

I februari 2021 har vi erhållit information om att Powerwall har en planerad lansering i Europa år 2023. Hur lång tid det dröjer innan produkten blir tillgänglig i Sverige saknas det i skrivande stund information kring.

Rykten om Tesla Powerwall 3

Det cirkulerar rykten om Tesla Powerwall 3 och dess lansering. Det är inte omöjligt Tesla väljer att lansera deras tredje version av det omtalade batteriet när det väl är dags i Europa (och således även Sverige).

Få flera offerter på andra solcellsbatterier

Eftersom Tesla Powerwall inte är tillgänglig måste du välja något annat alternativ. Skicka in en intresseanmälan till oss på HemSol på hjälper vi dig hitta en installatör som erbjuder dig rätt batterilösning.

Vad kostar Tesla Powerwall?

Tidigare räkneexempel från Tesla visar att en Powerwall 2 kommer kosta 79 800 kronor i Sverige och ha en lagringskapacitet på 14 kWh, varav 13,5 kWh går att använda i slutändan. Ingen exakt prisuppgift inför den sannolika lanseringen 2023 finns däremot tillgänglig i skrivande stund.

Enheten klarar av effekttoppar på upp till 7 kW, eller 5 kW över tid, och det går att koppla ihop upp till tio stycken Powerwall-enheter beroende på energibehov. Tidigare prisuppgift var 7 850 kronor för nödvändig stödmaskinvara relaterat till seriekopping av Powerwall-enheter. Denna kostnad är densamma vare sig du beställer en Powerwall eller tio stycken.

Om man köper tio stycken Powerwall och kopplar samman dessa kan man alltså få ett batteri på runt 140 kWh. Då skulle den totala kapaciteten landa närmare det som Teslas kommersiella batteri Tesla Powerpack annars erbjuder. Installationskostnaden är dessutom mer eller mindre konstant oavsett hur många Powerwalls du köper samtidigt. Tesla har tidigare angivit på sin hemsida att installationskostnader ligger på mellan 11 000 – 33 000 kronor.

Reducerat pris med skatteavdrag för grön teknik

Det kan även vara en god idé att komma ihåg att man som privatperson kan ansöka om investeringsstöd för energilagring. Enkelt sagt så innebär detta att du kan få en del av din investeringskostnad i stöd. Riktlinjerna för detta uppdateras löpande medan den som skaffar ett batteri såsom Tesla Powerwall och installerar detta tidigast den 1:a januari 2021 kan erhålla 50% av investeringskostnaden i stöd – eller maximalt 50 000 kronor.

Vill du läsa mer om skatteavdraget rekommenderar vi vår artikel om investeringsstödet för grön teknik.

Vilken typ av solceller passar bäst till Powerwall?

Det finns egentligen inga solceller som inte fungerar med Tesla Powerwall. Gillar man däremot Teslas ekosystem av produkter kan man med fördel även investera i Tesla Solar Roof. Tesla Solar Roof är ett solcellstak som efterliknar ett traditionellt tegeltak från gatunivå. Takpannorna innehåller dock solceller, vilket innebär att taket kan generera ström samtidigt som det är stilrent.

Teslas soltak är en produkt som ursprungligen började utvecklas av Solarcity, ett solcellsföretag där Teslas VD Elon Musk tidigare var styrelseledamot. Solarcity köptes 2016 av Tesla, vilket innebär att dess energi- och solcellsprodukter idag erbjuds av Tesla.

Vilka alternativ finns till Tesla Powerwall?

Det finns dock även gott om alternativ från andra aktörer. Även om Tesla Powerwall är en av de mest kända lösningarna för energilagring på marknaden så finns det andra alternativ man bör undersöka. Ett bra alternativ är det svenska företaget Ferroamps lösning EnergyHub. Den är i likhet med Teslas lösning skalbar, och innehåller en hel del smarta funktioner för övervakning och energioptimering. Tesla Powerwall kommer däremot med 10 års garanti, men Ferroamp har för närvarande endast 5 år.

För- och nackdelar med Tesla Powerwall

Att skaffa en Tesla Powerwall kommer alltså med en mängd fördelar, främst för den som har eller planerar att skaffa solceller. Det kan även vara en extra värdefull produkt för den som har svajig elförsörjning eller ofta råkar ut för strömavbrott. Elnätet i Sverige är relativt stabilt jämfört med andra länder, men trots det sker ibland strömavbrott på grund av orsaker såsom storm, stora mängder snönedfall, träd som faller över elledningar och blixtnedslag.

Till skillnad från många andra populära solcellsbatterier är Tesla Powerwall är förberedd med ödrift. Det möjliggör strömförsörjning av lagrad solel även vid strömavbrott, vilket reducerar behovet av alternativa el- och uppvärmningslösningar för personer som bor i områden med frekventa elstörningar.

En av de största fördelarna med en Powerwall är att den låter ditt hushåll bli mer självständigt från det övriga elnätet. Du kan dessutom sänka dina elkostnader, genom att använda din egen el exempelvis under dagen och vid behov ta in el från elnätet under natten, när det är som lägst elpris.

Den som har en elbil kan även ladda denna direkt med överskottet från sina solceller, och känna sig säker på att kunna ladda bilen hemma även i händelse av ett strömavbrott. Solel är en av de renaste typerna av förnyelsebar energi, och en Powerwall garanterar att du kan använda din egen rena energi även när solen inte lyser.

På så vis finns det gott om fördelar med en Powerwall. Den enda större nackdelen är att det kan var kostsamt att installera ett solcellsbatteri, då Tesla Powerwall pris i Sverige är relativt högt. Lyckligtvis så hjälper det statliga investeringsstödet till med att täcka en del av denna kostnaden.

Även med stödet är det däremot inte lönsamt att investera i energilagring just nu. Priset på tillgängliga energilagringssystem är helt enkelt för högt för att motivera kostnaden. Så investeringen bör just nu inte göras, om det inte görs av andra skäl än endast ekonomiska sådana.

Kan man ha en Tesla Powerwall utan att ha solceller?

Det är inte ett måste att ha solceller för att skaffa en Powerwall. Att installera en Tesla Powerwall kan nämligen ha goda effekter även för den som ännu inte har installerat solceller. Att ha en Powerwall kopplad till sitt hus innebär nämligen att du får tillgång till ett ”reservbatteri” med ström om det ordinarie elnätet av någon anledning skulle sluta leverera ström. Det kostar för de flesta mer än det smakar, men är likväl en möjlighet.