Hem - Solceller - Solceller vid strömavbrott
I den här artikeln förklarar Hemsol vad som händer med solcellers elproduktion vid ett strömavbrott. Vidare behandlas hur vanligt det är med strömavbrott, samt när ett backup-system för solceller kan löna sig med tanke på strömavbrott.
Nej, en normal solcellsanläggning som är ansluten till elnätet fungerar inte vid strömavbrott. Det beror på att växelriktaren i en solcellsanläggning stängs av automatiskt vid strömavbrott. Trots att anläggningens solceller fortsätter att absorbera solljus produceras därför ändå ingen solel.
En solcellsanläggnings växelriktare stängs av vid ett strömavbrott av säkerhetsskäl. Anledningen är att de som arbetar med att reparera ett elnät måste kunna lita på att nätet är strömlöst. Vidare kan komponenter i ett elnät ta skada om ström okontrollerat matas ut på nätet.
För att solceller ska producera el även vid strömavbrott behöver en normal solcellsanläggning kompletteras med följande komponenter:
En hybridväxelriktare kan utöver att fungera som en vanlig nätansluten växelriktare även lagra oanvänd ström i ett batteri. Liksom vanliga växelriktare finns det hybridväxelriktare med både 1-fas och 3-fas.
En 1-fas hybridväxelriktare leder enbart ström till de förbrukare (elektriska apparater) som är kopplade till samma fas som hybridväxelriktaren. I normala fall kopplas inte alla elektriska apparater till samma fas. Det innebär att med en 1-fas hybridväxelriktare kan endast vissa förbrukare användas vid ett strömavbrott.
De flesta hybridväxelriktare fungerar också utan att ett batteri är anslutet. Att välja en hybridväxelriktare kan därför vara en förberedelse för att i framtiden kunna få el från solceller även vid strömavbrott.
En frånskiljare är en apparat som säkerställer att en viss del av en solcellsinstallation är helt spänningslös. De är brytare som används för att koppla bort en solcellsanläggning från nätet. Framförallt används de när det behövs service och installation på en solcellsanläggning.
Ett jordtag är en ledande del som antingen sätts direkt i jord eller i ett annat ledande material som har kontakt med jord. En solcellsanläggning är i regel jordad med PEN-ledare. En PEN-ledare är en elektrisk ledare som kombinerar funktionen hos en skyddsledare (PE) och en neutralledare (N).
Vid strömavbrott kan det hända att PEN-ledaren går sönder. Detta medför att höljen till de apparater som är anslutna till jord kan bli strömförande. Enligt Elsäkerhetsverket ska solcellsanläggningar som producerar el utan anslutning till elnätet därför utrustas med ett eget jordtag (1).
I normala fall krävs batterier för att en solcellsanläggning ska leverera el vid strömavbrott. Är en anläggning off-grid (utan anslutning till elnätet), har dock batterier vanligtvis för liten lagringskapacitet för att täcka elbehovet. I detta fall kan istället till exempel vätgaslagring användas.
Vid installation av ett solcellsbatteri av litium måste batteriet också förses med ett övervakningssystem. Därutöver behöver bland annat tillgodoses att området runt batteriet har god ventilation.
För en normalstor villa räcker ett batteri på 10 kWh i några timmar vid ett strömavbrott. Detta bygger på att en genomsnittlig villa enligt SCB i medeltal förbrukar 55 kWh el per dag (2). Prioriteras endast nödvändig elförbrukning kan dock ett solcellsbatteri på 10 kWh räcka upp emot en dag.
Storleken på solcellsbatterier väljs emellertid i normala fall inte utifrån risken för strömavbrott. Istället dimensioneras solcellsbatterier ofta för att höja den egna användningen av producerad solel. I synnerhet kan ett batteri användas för lagra el under de tider då elpriset är lågt för att sedan använda denna el då elpriset är högt.
En vanlig tumregel är att installera 1 kWh batteri per installerade kW solceller. Denna tumregel för dimensionering av solcellsbatterier är dock inte baserad på risken för strömavbrott.
Hemsol hjälper dig att enkelt och smidigt hitta solcellsinstallatörer i ditt område. Få upp till 4 offerter med endast en förfrågan.
När en solcellsanläggning förses med ett backup-system kan ibland anläggningens automatsäkringar behöva bytas ut. Orsaken är att kortslutningsströmmen i normala fall sjunker när en anläggning kopplas bort från elnätet och övergår till ödrift (se Vanliga frågor).
Är en befintlig solcellsanläggnings automatsäkringar inte dimensionerade för denna lägre kortslutningsström, löser de inte ut vid strömavbrott. Detta kan i sin tur leda till bränder.
Ett råd är därför att konsultera anläggningens installatör om automatsäkringar behöver bytas. Installatören ska också upplysa om vilka andra eventuella förändringar som krävs för att säkra solcellsanläggningen mot brand vid ödrift.
Enligt Ola Carlsson (inspektör av solcellsanläggningar) går det inte alltid att förse en anläggning med lämpliga automatsäkringar för ödrift. En sådan solcellsanläggning utan helt anpassade automatsäkringar kan dock ibland ändå godkännas för ödrift (3).
Förutsättningen är då att solcellsanläggningen aldrig kopplas från elnätet manuellt. Detta innebär att en solcellsanläggning som tas i ödrift av andra skäl än strömavbrott riskerar att inte bli godkänd av försäkringsbolag.
Nej, att investera i ett backup-system för solceller enbart med tanke på strömavbrott är sällan lönsamt därför att:
Det kan dock vara värt att överväga ett backup-system om en solcellsanläggning ligger i ett område där det ofta inträffar strömavbrott. Ett backup-system med solcellsbatterier kan vara lönsamt också om det finns elektrisk utrustning där konsekvenserna är betydande om de inte fungerar.
Kostnaden för ett backup-system för strömavbrott till solceller är cirka 20 000 kronor efter skattereduktion för grön teknik (september 2022) (4). Därutöver tillkommer kostnaden för batterier som till stor del beror på hur stor batterikapacitet som väljs.
Ett backup-system för solceller består i normala fall av en backup-central med plats för ett antal säkringar och en extra modul till solcellsbatteriet. Den extra modulen ska säkerställa att det alltid finns reservkraft tillgänglig även om solcellsbatteriet är urladdat när ett strömavbrott inträffar.
Det sker dock för närvarande en snabb utveckling av batterier varför de kan förväntas bli billigare framöver. 17:10
Vilka områden i Sverige som drabbas hårdast av strömavbrott varierar från år till år. Över tid tillhör dock nordvästra Norrland och Gotland de områden i Sverige som har flest strömavbrott. Det är dock ovanligt att stora områden i Sverige ofta drabbas av långvariga elavbrott.
Enligt Energimarknadsinspektionen uppfyllde 277 av 290 Sveriges kommuner god leveranssäkerhet med avseende på strömavbrott år 2020 (5). God leveranssäkerhet definieras av Energimarknadsmyndigheten som att genomsnittskunden har färre än 4 strömavbrott per år.
Vidare hade enligt branschorganisationen Energiföretagen ett genomsnittshushåll i Sverige strömavbrott 1,1 gång och totalt 83 minuter under år 2020 (6). Nedanstående bild från Energimarknadsinspektionen visar avbrottsfrekvens för Sveriges kommuner för år 2020 och år 2019.
Enligt Branschorganisation Energiföretagen fick under år 2020 cirka 30 000 kunder ersättning för strömavbrott (7). En privatperson har lagstadgad rätt till ersättning om ett oplanerat strömavbrott varat i mer än 12 timmar. Exempel på ersättningsnivåer vid strömavbrott ges i tabell 1 nedan.
Hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå finns mer detaljerad information om ersättningsregler vid strömavbrott (8). Utöver lagstadgad ersättning kan det även finnas rätt till avtalsmässig ersättning samt lagstadgat skadestånd vid strömavbrott.
Ödrift vid ett strömavbrott betyder att en solcellsanläggning kopplats bort från det omkringliggande elnätet. När samma solcellsanläggning kopplas tillbaka till det omkringliggande nätet igen upphör ödriften. För att möjliggöra ödrift för solceller behöver i regel en solcellsanläggning anpassas.
Generellt används dock ofta uttrycket “solceller med ödrift” något slarvigt. Ofta menas härmed att en solcellsanläggning kan producera el både när det tillkopplat och frånkopplat mot ett omkringliggande nät. När en solcellsanläggning saknar förbindelse med ett omkringliggande nät används istället uttrycket off-grid.
Nej, solceller tar inte skada av strömavbrott förutsatt att solcellsanläggningen är korrekt installerad. Solceller i sig behöver inte ström för att producera el. De är därför inte känsliga för strömavbrott på samma sätt som elektriska apparater som är i behov av ström för sin funktion.
Nej, en anläggning med solceller behöver inte startas manuellt efter ett strömavbrott. Eftersom en anläggning med solceller stängs av vid ett strömavbrott måste den dock kopplas på efter strömavbrottet för att producera ström. Denna påkoppling sker emellertid automatiskt.
HemSol är ett litet företag. Hjälpa oss att kunna skriva fler utförliga artiklar genom att recensera oss.
Ditt omdöme gör stor skillnad!
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.