Tesla Powerwall: Pris & Status för Teslas Batteri i Sverige (2024)

Tesla Powerwall är ett populärt alternativ från den amerikanska batteri- och biltillverkaren Tesla Inc. I denna artikel går HemSol igenom tillgängligheten i Sverige och förväntat pris. Du får även svar på hur Teslas batteri fungerar samt hur det står i jämförelse med andra solcellsbatterier.

 


Solceller solcellsbatteri Tesla Powerwall

Vad är Tesla Powerwall?

Tesla Powerwall är ett solcellsbatteri från elbilstillverkaren Tesla som möjliggör småskalig energilagring. Det är i praktiken ett skåp fyllt med batterier – ett så kallat batteripaket – som har kapaciteten att fungera som en stor Power bank för hela ditt hem.

Funktioner hos Tesla Powerwall

  1. Powerwall batteriet har en lagringskapacitet på 14 kWh. Det kan täcka förbrukningen av hushållsel under en dag för en normalstor villa.
  2. Du kan ladda en Powerwall med solel från dina solceller. Alternativt kan du ladda batteriet under natten när elen generellt sett är billigare.
  3. Powerwall kan i kombination med en Gateway ge hushållet el under strömavbrott.
  4. Batteriet i en Powerwall är gjort av litiumjon och använder samma teknik som Teslas bilbatterier.

Jämför priser på likvärdiga alternativ till Tesla Powerwall. Ta in offerter på solcellsbatterier från svenska solcellsinstallatörer!

Status på Tesla batteriprodukter i Sverige

Tesla erbjuder idag tre olika typer av batteriprodukter. Status för batterierna i Sverige ser ut som följande:

  1. Tesla Powerwall: Powerwall 3 är inte tillgängligt i Sverige.
  2. Tesla Powerpack: Kan beställas av svenska företag via Tesla.
  3. Tesla Megapack: Kan beställas av svenska elproducenter via Tesla.

Teslas batteriprodukter för privatpersoner, till exempel Powerwall, finns idag inte tillgängliga i Sverige. Stora batteriprodukter, som Powerpack och Megapack, kan fås levererade till Sverige.

Finns Tesla Powerwall 3 i Sverige?

Nej, Tesla Powerwall 3 finns inte tillgängligt i Sverige idag. Det är dock inte omöjligt Tesla väljer att lansera Powerwall 3 när de väl kommer till Sverige. Powerwall 3 kostar idag runt 105 000 kr i USA och säljs endast i kombination med solceller, dvs. kan du inte köpa endast batteriet.

Notera att priset på Powerwall 3 är omvandlat direkt från dollar till kronor och kan därför skilja från verkligheten. På grund av skatteregler och andra avgifter kan slutpriset vid lansering i Sverige komma att skilja från denna prisinformation.

Finns Tesla Powerpack i Sverige?

Ja, företag kan idag få tag på Powerpack i Sverige via Teslas svenska hemsida. En Powerpack innehåller 16 batterikapslar som tillsammans ger en lagringskapacitet på 232 kWh per enhet. Priset för en Powerpack låg 2020 i USA på 1 250 000 kronor.

Batterilösningen Powerpack är ett skalbart system som kan användas av företag, bland annat till toppkapning och som nödreserv. Notera att Tesla idag inte ger ut några priser på Powerpack, för exakta priser bör du därför föra en intresseförfrågan via deras hemsida.

Finns Tesla Megapack i Sverige?

Ja, Tesla MegaPack kan beställas av storskaliga elproducenter till Sverige. Megapack är ett storskaligt batteri med en lagringskapacitet på 19,3 MWh. Priset på en Megapack startar från runt 17 500 000 kronor. Eftersom detta är en kommersiell produkt bör man kontakta Tesla för mer information.

Vad är priset för ett Tesla Powerwall-batteri i Sverige?

Tesla har uppskattat att priset för en Tesla Powerwall 2 skulle vara ca 79 800 kronor exkl. bidrag i Sverige. Med en lagringskapacitet på 14 kWh ger det ett relativt pris på 5 700 kr/kWh. Det är väsentligt billigare än kostnaden för andra solcellsbatterier i Sverige som ligger runt 8 400 kr/kWh.

Inför den sannolika lanseringen 2023 finns det idag inga exakta prisuppgifter tillgängliga för Powerwall. Priset kan därför komma att ändra vid produktlansering i Sverige. Du hittar mer information om batteripriser på sidan om pris på solcellsbatterier.

Testa Hemsols solcellskalkyl!

Reducerat pris på Powerwall med grönt rotavdrag

Kom ihåg att du kan ansöka om grönt rotavdrag för Powerwall och andra batterier. Med grönt avdrag får du 50 % i avdrag för solcellsbatterier direkt på fakturan. Avdraget gäller både materialkostnader och arbetskostnader och kan max uppgå till 50 000 kronor per person och år.

Vill du läsa mer om skatteavdraget för grön teknik rekommenderar vi vår artikel om grönt rotavdrag.

Kostnad för ihopkoppling av flera solcellsbatterier från Tesla

Det går att koppla ihop upp till tio stycken Powerwall-enheter beroende på energibehov. Tidigare prisuppgift var 7 850 kronor för nödvändig maskinvara relaterat till seriekoppling av Powerwall-enheter. Denna kostnad ska vara densamma vare sig du beställer en Powerwall eller tio stycken.

Installationskostnaden är dessutom mer eller mindre konstant oavsett hur många Powerwalls du köper samtidigt. Tesla har tidigare angivit på sin hemsida att installationskostnader ligger på 11 000 – 33 000 kronor per installation.

Så fungerar Tesla Powerwall-batterier med solceller

Teslas batteri ansluts till dina solceller och tar tillvara på den överskottsel som genereras under dagen. Därefter lagras solelen i ditt solcellsbatteri tills dess att du behöver den. Om du exempelvis slår på en lampa mitt i natten används alltså lagrad solel, istället för inköpt el.

Om du vill lära dig mer om hur solceller och batterier samverkar kan du läsa vår djupgående artikel om solceller med batteri.

Säker och vädertålig design

En Tesla Powerwall har en enkel och elegant design som tillåter enheten att monteras på din vägg utan att utgöra någon fara för barn. Produkten är väderbeständig och kan både installeras inomhus och utomhus. Du kan även välja mellan att montera batteriet på väggen eller på golvet.

För den som har större energibehov så går det även att skala upp lösningen genom att sammankoppla upp till 10 enheter.

Användarvänlig app och smidig uppdatering

Tesla Powerwall är smarthem-kompatibel direkt i mobilen. På så sätt kan du enkelt bevaka och hantera ditt elsystem var som helst, enbart genom att använda din telefon. Du kan exempelvis se hur mycket el som genereras, hur mycket som ditt hus förbrukar från batteriet, samt välja hur mycket av elproduktionen som ska gå till batteriet.

Powerwall är även ansluten till internet, vilket innebär att den enkelt kan få nya mjukvaruuppdateringar skickad till sig. På så vis kan Powerwall uppdateras med nya funktioner på samma sätt som din mobil, utan att en reparatör behöver installera ny mjukvara. Detta är samma teknik som Tesla använder för att uppdatera sina bilar ”over-the-air”.

Vilka solpaneler passar till Powerwall?

Det finns egentligen inga solpaneler som inte fungerar med Tesla Powerwall. Gillar man däremot Teslas ekosystem av produkter kan man med fördel även investera i Tesla Solar Roof. Har man vanliga solpaneler av andra märken ska det dock inte vara några problem att integrera dessa med Powerwall.

Tesla erbjuder ett ekosystem med Solar roof och Powerwall

Tesla Solar Roof är ett solcellstak som efterliknar ett traditionellt tegeltak. Takpannorna innehåller dock solceller, vilket innebär att taket kan generera ström samtidigt som det är stilrent. Tillsammans med Powerwall ger Tesla Solar Roof en komplett lösning för elproduktion och energilagring.

Teslas soltak är en produkt som ursprungligen började utvecklas av Solarcity, ett solcellsföretag där Teslas VD Elon Musk tidigare var styrelseledamot. Solarcity installerade redan under 2015 Powerwall-produkter, och under 2016 köptes de upp av Tesla.

För- och nackdelar med Tesla Powerwall

Fördelar med Teslas solcellsbatteri Powerwall

  • Möjlighet att säkra din elförsörjning även under strömavbrott.
  • Du kan sänka dina elkostnader genom att använda mer egenproducerad el.
  • Du kan sänka dina elkostnader genom att ladda Powerwall under natten.

Möjlighet att säkra din elförsörjning även under strömavbrott

Powerwall vara en extra värdefull produkt för den som har svajig elförsörjning eller ofta råkar ut för strömavbrott. Elnätet i Sverige är relativt stabilt jämfört med andra länder, men en Powerwall kan i stort sett garantera att du aldrig står utan el.

OBS! För att kunna använda Powerwall även under strömavbrott behöver du även en Tesla Gateway som möjliggör detta. Tesla Gateway kostar ca 12 000 kr extra och är den mjukvara som gör det möjligt att använda el från solcellerna även vid strömavbrott.

Sänka dina elkostnader genom att använda mer egenproducerad el

Du kan till viss del sänka dina elkostnader genom att öka din egenanvändning av egenproducerad el från solceller. Besparingen är dock marginell på grund av skattereduktionen du får när du säljer solel. Under ett år kan du spara upp till X kronor med ett solcellsbatteri.

Sänka dina elkostnader genom att ladda Powerwall under natten

Du kan ladda din Powerwall under natten när elen är billig för att använda elen under dagen och på sätt sänka dina elkostnader. Besparingen du gör med detta är dock ytterst liten, på grund av att elpriserna varierar för lite under dag och natt. Att köpa en Powerwall av denna orsak är därför inte lönsamt.

Nackdelen med Powerwall: kostnaden är för hög för att det ska vara lönsamt

Den största nackdelen med Powerwall är, som för alla solcellsbatterier, att kostnaden är för hög för att investeringen ska vara lönsam. Trots att det idag finns ett statligt stöd på 50 % av totalkostnaden betalar investeringen inte tillbaka sig. Det är alltså inte ekonomiskt försvarbart att investera i Tesla Powerwall.

Du hittar en djupgående analys kring lönsamheten för batterier på sidan “är det lönsamt med batteri till solceller?

Ferroamp Energyhub som alternativ till Powerwall

Ett bra alternativ till Teslas Powerwall är det svenska företaget Ferroamps lösning EnergyHub i kombination med batteriet Power Station. Den är i likhet med Teslas lösning skalbar, och innehåller en hel del smarta funktioner för övervakning och energioptimering.

Priset för batteriet Ferroamp Power Station ligger på runt 150 000 kronor, då är den lösningen något större än en Powerwall och ligger på 15 kWh. Ferroamp EnergyHub och Power Station erbjuder liknande funktioner som Teslas lösningar.

Fördelen med Ferroamps lösning är att den finns tillgänglig i Sverige idag. Tesla Powerwall ska dock ha system för att fungera under strömavbrott vilket Ferroamp ännu inte har lanserat. Mer information hittar du här: Ferroamp EnergyHub.

Vanliga frågor

Finns det leverantörer av Tesla Powerwall i Sverige?

Nej, det finns tyvärr inga leverantörer av Tesla Powerwall i Sverige idag. Det finns inget officiellt datum för lansering av Powerwall i Sverige. Rykten går dock om att en eventuell lansering kan ske 2023. När Powerwall väl lanseras kommer försäljningen förmodligen ske via Tesla själva.

Kan Tesla Powerwall användas vid strömavbrott?

En Tesla Powerwall är byggd för att kunna användas vid strömavbrott, men för att göra detta möjligt behöver du även en Tesla Gateway som kostar ca 12 000 kronor extra. Gateway är den hårdvara och mjukvara som styr och kontrollerar kopplingen mellan solcellsbatteri, solceller och elnätet.

Det är Tesla Gateway som stänger av kopplingen till elnätet vid strömavbrott. Notera dock att Gateway inte är en växelriktare till solceller utan endast ett styrningssystem.

OBS! För att en solcellsanläggning och ett solcellsbatteri ska fungera både när det är uppkopplat till elnätet och när det är strömavbrott behövs ett eget jordtag. Läs mer om vad som behövs för att solceller ska fungera utan koppling till elnätet på vår sida om solceller vid strömavbrott.

Måste man ha Tesla solceller till Powerwall?

Nej, Teslas Powerwall fungerar med alla typer av solceller. Du kan alltså koppla ihop en Powerwall med vilka solceller och vilken växelriktare som helst.

Vilken typ av batteri använder och säljer Tesla?

Tesla använder lithiumjonbatterier både till sina solcellsbatterier och till elbilsbatterier. Under 2021 har en del av Tesla Model 3 bilarna utrustats med ett koboltfritt batteri. Satsningen på litiumjärnfosfat batterierna har sagts vara lyckad och kan i framtiden blir standard för Teslas produkter.

Fördelen med litiumjärnfosfat (LFP) batterier är att de är billigare och att de inte innehåller det oetiska och miljöförstörande ämnet kobolt. Dessutom kan LFP laddas upp till 100 procent utan att ta skada, jämfört med litiumjonbatterier som bör laddas till 90 procent.

Kan man skaffa en Tesla Powerwall utan att ha solceller?

Ja, du kan installera en Tesla Powerwall utan att ha solceller på taket. Med en Powerwall får du tillgång till ett ”reservbatteri” med el om elnätet skulle sluta leverera ström. Det kostar vanligtvis mer än det smakar, men det är likväl en möjlighet att ha en Powerwall utan att skaffa solceller.