Solcellspaket

Solcellspaket 10 KW (Large)
84 999 kr
 
Läs mer
Solcellspaket 4 KW (Basic)
49 999 kr
 
Läs mer
Solcellspaket 7 KW (Medium)
69 999 kr
 
Läs mer

Gör det själv – Köp ett solcellspaket

Är du intresserad av att producera el med hjälp av solenergi? Det är en utmärkt idé som både innebär en insats för miljön och fördelar för den egna privatekonomin. Priserna på solcellspaket har sjunkit drastiskt de senaste åren och som en följd av det har det blivit allt mer populärt att installera solcellspaket hemma. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad ett solcellspaket innehåller, hur det ska installeras, vad det kostar, vilka för- och nackdelar som finns och vilket investeringsstöd som går att få.

Vad är ett solcellspaket?

Ett solcellspaket är ett komplett paket med allt du behöver för att komma igång med att producera din egen el med hjälp av solenergi.

Vad innehåller ett solcellspaket?

Paketen innehåller vanligtvis solpaneler eller solceller, montagesystem, montagematerial, kablage, takinfästningar, kontakter och växelriktare. Wifi-kommunikation brukar finnas som tillval. Med en del solcellspaket får du dessutom möjlighet att följa elproduktionen i en app i telefonen. Apparna brukar finnas för både Apple IOS och Android. Ett solcellspaket är perfekt för dig som är intresserad av att producera el till din egen villa.

Installation av solcellspaket

Ta gärna in en professionell montör för installationen. För anslutningen mot ditt nät krävs det en behörig elektriker. Vill du installera själv så ingår oftast fri support och utförliga monteringsanvisningar. Kom ihåg att det i vissa kommuner krävs bygglov för att sätta upp solpaneler.

Solcellspaket till sommarstuga

När det gäller solcellspaket till sommarstuga så är det viktigt att batteriet dimensioneras efter förbrukningen. 12V-batteri är vanligast när det gäller solcellspaket till sommarstuga. Kom också ihåg att du behöver en kabel mellan solcellsregulatorn och batteriet.

Vad kostar ett solcellspaket?

Pris på solceller är självklart en viktig faktor när du ska köpa ett solcellspaket. Normalt brukar ett paket på 10 kW ligga på ungefär 100 000 till 130 000 kronor.

Här följer en tabell med ungefärliga priser inklusive moms. Kom ihåg att en kostnad för installation på ca 25-30 % tillkommer.

3 KW 40 000 – 50 000 SEK
5 kW 60 000 – 75 000 SEK
10 kW 100 000 – 130 000 SEK

Kom ihåg att jämföra innehållet i solcellspaketen när du jämför priser, för att det ska bli rättvisande. Överspänningsskydd ingår till exempel ibland, men inte alltid. Kvalitet kan också skilja sig åt, till exempel när det gäller materialet som använts för montagesystemet. Monokristallina solceller har en högre verkningsgrad än polykristallina. De klarar också bättre att alstra solel även molniga dagar. Monokristallina solceller är dock något dyrare än polykristallina.

Jämför också hur lång garanti du får (brukar ligga på ca 20-25 år för solcellssystemet och 10 år för växelriktare) och vilken tillverkar som står bakom växelriktare och solceller. Verkningsgraden hos växelriktare varierar, vi rekommenderar en verkningsgrad runt 95% eller högre. Kom ihåg att ju större paket du köper desto snabbare betalar investeringen igen sig, eftersom du får mer kWh per investerad krona ju större paket du köper.

Återbetalningstiden ligger i snitt på 10-12 år. En genomsnittlig användare kan räkna med att spara ungefär 6000 kronor per år med ett solcellspaket, räknat på en årlig förbrukning på ca 10 000 kWh

Är det verkligen lönsamt med solcellspaket i Sverige?

Ja, tack vare att inköpskostnaderna har sjunkit så är det lönsamt att investera i solceller även i Sverige. Mängden sol är förvisso liten under vinterhalvåret men vår- och sommarmånaderna räcker för att investeringen ska löna sig. Sverige har bra förutsättningar för solceller. Faktum är att vi har ungefär lika många soltimmar som centrala Europa.

Investeringsstöd för solceller

Du har möjlighet att få ett stöd för din investering på upp till 20 procent (30 procent för företag). Du ansöker om investeringsstödet hos Länsstyrelsen. Dessutom kan du ansöka om ROT-avdrag på upp till 30 procent för installationskostnader. Dessa två avdrag går dock inte att kombinera. Stödet från Länsstyrelsen finns kvar så länge det finns pengar avsatta, så ”först till kvarn” gäller.

Fördelar med solcellspaket och solenergi i allmänhet

 • Du får allt du behöver i ett enda köp
 • Sänk dina elkostnader
 • Bidra till miljön och en hållbar framtid
 • Kräver nästan inga förkunskaper
 • Enkelt att installera
 • Prisvärt
 • Möjlighet att få investeringsstöd (läs mer nedan)
 • Möjlighet att sälja överskott av el
 • Livstid på ca 30 år eller mer
 • Lång garanti
 • Kräver nästan inget underhåll
 • Du slipper prishöjningar på el
 • Höjer värdet på fastigheten
 • Priset på solcellspaket har sjunkit på senare år

Nackdelar med solcellspaket och solenergi

 • Med ett solcellspaket kan du inte handplocka alla komponenter själv, utan du köper en färdig paketlösning
 • Hög engångskostnad vid investering
 • Väderberoende till viss del, däremot inte som många kan tro
 • Produktionen är beroende av solcellernas lutning, väderstreck och geografisk placering
 • Producerar el endast dagtid
 • Oftast krävs någon mer källa för att klara den totala försörjningen

Sammanfattning

Solcellspaket är ett utmärkt alternativ för dig som vill börja producera el till din villa med hjälp av solenergi. Paketlösningen gör att det är enkelt att komma igång eftersom du får ”allt i ett”. Det kräver inte särskilt mycket förkunskaper och det är en god investering både för miljön och för den egna plånboken.