Bäst Solceller till Husbil & Husvagn: Allt om 12v Solpaneler 2024

I den här artikel listar vi de bästa solceller till husbil & husvagn 2024. Inte redo att köpa direkt? Ingen fara, här hittar du all information du kan tänkas behöva kring att köpa ett 12v solcellspaket – komplett med solpaneler, regulator och batteri.

 


solceller till husvagn och husbil

Detta bör du veta om 12V solceller till husvagn & husbil

12V solceller är det bästa valet för dig med husbil eller husvagn eftersom dessa solceller är anpassade för det elsystem som typiskt sett återfinns i husbilar och husvagnar. En större panel ger ofta högre effekt, men tar mer plats på taket.

För att göra ett bra köp bör du säkerställa att

  • 12V solcellspaketet täcker ditt elbehov i husbilen eller husvagnen
  • Att du köper komponenter av hög kvalité, gärna från en svensk återförsäljare

De bästa 12V solcellerna för husbil & husvagn 2024

1. Nordmax BPNM300MPB2 med högst effekt

Nordmax NM180MPB är en perfekt 300 W 12V/24V solcell för dig som behöver ström för att driva en välutrustad husbil eller husvagn. Dess effekt räcker för att hålla igång kyl och frys, samtidigt som du regelbundet kokar kaffe, tittar på TV och laddar bärbar elektronik såsom datorer och telefoner.

Denna 300 Watt-solcell delar egenskaper med de bästa solpanelerna som används på villatak. Dess yta är av härdat glas, ram av svart aluminium, ansluts med MC4-kontakter och inkluderar teknologin PERC vilket höjer panelens verkningsgrad.

Typ av solcell: Monokristallin

Verkningsgrad: 18,1 %

Mått: 165,5 x 100,2 x 3,5 cm

Vikt: 19,2 kg

2. Nordmax BPNM180MPB3 med lagom effekt

Nordmax BPNM180MPB3 är en 180 W 12V solcell passar dig som inte har ovanligt höga behov av el, eller begränsat med takyta på din husbil eller husvagn. Dess effekt är tillräckligt för driva kyl/frys och det mest nödvändiga. Överdriven elförbrukning eller långvarigt molnigt väder kan dock leda till att dess effekt inte räcker till.

Likt 300 W panelen är detta en kvalitetspanel. Skillnaden är att denna panelens längd har bantats ner ungefär 40 cm. Solpanelen på 180 W har även PERC teknologi vilket gör att den presterar bättre i vid molnigt väder.

Typ av solcell: Monokristallin

Verkningsgrad: 18,7 %

Mått: 127,0 x 76,5 x 3,5 cm

Vikt: 10,5 kg

3. Nordmax BPNM80WFL för ojämnt underlag

Nordmax M80WFL är en 80 W 12V solpanel kan böjas upp till 20 grader och passar i fall där taket på ditt campingfordon är ojämnt eller det saknas lämplig yta för en solpanel med aluminiumram. Dess effekt räcker precis för att hålla kyl/frys i bruk utan extern el. För större elförbrukning än så rekommenderas en kraftfullare panel.

I och med att denna solcell är flexibel ökar även dess pris. Välj därför en mer traditionell panel om du får plats på husbil- eller husvagnstaket.

Typ av solcell: Monokristallin

Verkningsgrad: 17,4 %

Mått: 107 x 53 x 0,25 cm

Vikt: 2,5 kg

Beräkna rätt storlek på solcell till husbil & husvagn

Så hur stor solcell behöver man till sin husvagn eller husbil? Vilken storlek på solpanel som krävs beror främst på vilken elektronik och vilka vanor du har.

En annan faktor är storleken på ditt batteri. Till exempel är en vanlig storlek på batteri till husbil & husvagn 100 Ah, vilket vid 12 V innebär 1 200 Wh kapacitet. Denna batterikapacitet räcker i teorin för att exempelvis förbruka 1200W i 1 timme, eller 200W i 6 timmar (1200/200=6).

Nedan finner du generella riktlinjer för storlek på solcellen i solcellspaketet till husvagn eller husbil i kombination med ett vanligt batteri på 1200Wh:

  • 50 – 80 W: Drift av kyl/frys i 1 – 3 dagar
  • 80 – 120 W: Drift av kyl/frys, koka kaffe och ladda telefonen i 1 – 3 dagar
  • 120 – 200 W: Kan driva kyl/frys på obestämd tid vid fricamping eller tillåta högre energikonsumtion i 2 – 5 dagar
  • 200 – 400 W: Använda elektronik såsom TV, belysning, fläkt under lång tid – även vid långvarig fricamping på samma ställe

Årsproduktion och dagsproduktion av el för solceller på husvagnstak

Baserat på fördelningen av årsproduktion för solceller förväntas en 100 Watt solpanel i lämplig lutning mot solen producera i genomsnitt ca 430 Wh per dag mellan april och augusti. Årsproduktionen för solceller på 100 W ligger på runt 94 kWh.

Däremot så monteras solpaneler oftast helt platt på taket. Det leder till att man inte kan förvänta sig mer än ca 82 % av detta, dvs ca 350 Wh per dag.

Vanlig elkonsumtion i husvagnar och husbilar

En husbil eller husvagn kan förväntas förbruka ca:

  • 300 – 600 Wh per dygn vid sparsam elförbrukning
  • 600 – 1200 Wh per dygn vid normal elförbrukning
  • 1200+ Wh per dygn vid generös elförbrukning

Elkonsumtion för vanliga prylar i husbilar och husvagnar

Tabell 1: Estimerad energikonsumtion för olika aktiviteter i ditt portabla hem.
Koka en kanna kaffe100 Wh
Ladda telefonen fullt11 Wh
TV-tittande per timme50 Wh
Kyl/frys per timme25 Wh
LED-lampa per timme4 Wh

Om man t.ex. kokar lite kaffe, tittar en stund på TV, har kyl/frys påslagen, gör sig ordning i badrummet samt lagar mat med lite belysning är det därför rimligt att räkna med att förbrukning ca 900 Wh under ett dygn.

Solcellens batteribank är viktigt för dimensionering

Solcellsbatteriet fungerar som en buffert och tillåter tillfällig överkonsumtion av el. Detta under förutsättningen att du antingen du byter campingställe (och därmed låter bilens motor ladda upp batteriet fullt) eller att du under någon dag producerar mer el än du förbrukar.

Som tidigare nämnt lagrar ett standardbatteri till husvagnar och husbilar någonstans runt 1200 Wh. Likt för en batteribank för solceller till villa bör man däremot inte ladda ur batteriet mer än till 40 – 50 % av dess maxladdning. Högre depth of discharge (DoD) än så riskerar att skada batteriet.

Som resultat av detta bör du inte förbruka mer än 600 till 700 Wh från ett batteri ämnat för husbilar och husvagnar. Det innebär att du klarar av att ligga på ett underskott med 150 Wh/dag i 4 dagar, eller -300 Wh/dag i 2 dagar med hjälp av batteriet.

Om du planerar att vara stationär längre tid krävs antingen ett större batteri eller flera serie- eller parallellkopplade batterier. Detta kommer medge ett större underskott av producerad solel över längre tid.

Att använda vanliga solceller gentemot 12V-solceller

Går det att använda vanliga solceller avsedda för bostäder istället för solceller 12V-solceller avsedda för husbilar och husvagnar? Det enkla svaret är att ja – det går att använda vanliga solceller. Däremot finns det två viktiga saker att ta i beaktande.

1. Kontrollera max spänning (Vmp) hos solpanelen

12V-solceller för mobila bostäder har konstruerats för att ha en lägre maximal spänning än solceller till fastigheter. Det innebär att de under t.ex. en perfekt sommar i juli maximalt ger en viss spänning, ofta runt 20V. Spänningen i solcellen måste alltid vara högre än det tillhörande batteriets spänning för att kunna mata ström till det.

Eftersom många solcellspaket för husbil eller husvagn inkluderade en solcellsregulator av typen PWM kan dock en alltför hög spänning i solpanelen innebära problem.

Som tumregel gäller dessa gränser för en PWM-regulator:

  • 12V-solcellsystem: Maximalt ca 30V
  • 24V-solcellsystem: Maximalt ca 55V

Det är vanligt att 300 – 400 W solpaneler (vilket är en typisk effekt på solceller ämnade före villor) har en spänning vid öppen krets på ca 35 – 45 volt. Därav är dessa paneler direkt uteslutna att kombineras med många 12V-solcellsregulatorer av typen PWM.

2. Välj en MPPT regulator framför PWN

Är det så att du ändå vill investera i endast en solpanel med hög effekt kan du behöva investera i en MPPT regulator. Även de billigaste varianterna tål så gott som alltid en spänning på minst 80 V, vilket möjliggör att koppla dem till en, eller möjligen två, fullvärdiga solpaneler.

Ett plus är att en MPPT-regulator som tumregel är 25 – 35 % mer effektivare än en PWM-regulator. Däremot kostar de ofta minst 1 000 kr, vilket är en väsentlig skillnad mot en PWM-regulator som i många fall endast kostar 300 – 500 kr.

Hur fungerar solceller på husvagn och husbilar?

Solceller till husvagn & husbil skiljer sig från hur solceller för hus fungerar.

För solceller till husvagnar och husbilar gäller följande:

  • De producerar likström som till skillnad från solcellsanläggningar avsedda för villor oftast inte konverteras till växelström (230V) med en växelriktare.
  • Dess solcellspaket består av färre (eller endast en) solpaneler med lägre toppeffekt.
  • De kräver en solcellsregulator för att anpassa spänningen till batteriet.
  • De producerar solel med en spänning närmre 12V, medan större paneler avsedda för villor ofta ligger runt 30 – 35V.

Vill du lära dig mer om den tekniska biten för hur solceller fungerar kan du läsa vår djupgående artikel “hur fungerar solceller”.

Kräver oskuggat läge – men producerar vid diffust ljus

Likt solceller för ett hus kräver solpanelerna för husvagnar ett oskuggat läge för att producera el. Detta är något som kan vara problematiskt, i och med att en erfaren campare ofta ställer upp i ett delvis skuggat läge.

Utöver det kan utskjutande objekt såsom taklucka eller antenn störa produktionen rejält i en solpanel. Rent tekniskt är nämligen de enskilda solcellerna i en solpanel seriekopplade. Som Bengt Stridh påtalar i sin solcellsblogg kan en delvis skuggning av solpanel kan därför hindra solel-produktionen i hela panelen.

Något som många missar är däremot att solpaneler även producerar el när det är molnigt eller när solinstrålningen är indirekt. Även om effekten blir betydligt lägre kommer solpanelen ändå ladda ditt batteri.

Detta består ett solcellspaket för husbilar av

Ett komplett 12v solcellspaket för avsett för husbil eller husvagn består i huvudsak av tre komponenter; solpanel solcellsregulator och monteringsdetaljer. Till skillnad från ett solcellspaket till villa behövs ingen växelriktare.

1. 12v solpanel

En (eller ibland två) monokristallin solpanel med en effekt på 50 – 250 W (eller 0,050 – 0,25 kWp med rätt terminologi). Dessa solpaneler är mindre i storleken än en konventionell solpanel, men har liknande verkningsgrad (effektivitet per yta).

Notera att det inte går att köpa en solpanel avsedd för villor och montera på husvagns- eller husbilstaket hursomhelst. Dessa paneler ger en spänning på 30V+, vilket många solcellsregulatorer inte klarar av.

2. Solcellsregulator

Paketet inkluderar oftast en regulator av typen PWM eller MPPT. Dess uppgift är att transformera spänningen som solpanelen genererar och anpassa denna automatiskt till det batteri regulatorn kopplas.

En solcellsregulator säkerställer även att det kopplade batteriet inte överladdas. Vanligen vill man transformera spänningen till 12 V.

3. Monteringsdetaljer

De flesta solcellspaket för husbilar och husvagnar inkluderar dessa monteringsdetaljer och tillbehör:

  • Korrekt dimensionerad solcellskabel (elkabel) med hänsyn till effekt.
  • Monteringsdetaljer, såsom spoilerfästen, skruvar och lim för att fästa solcellen på taket.
  • Dosa som limmas på taket för kabelgenomföring i taket. Solpanelen ansluts i dosan med MC4 kontakt och hindrar att fukt går in i taket.

Solcellspaket till husbil kommer alltså vanligen med allt du behöver för att själv kunna montera solcellerna på husbilen.

Fördelar med solceller till husbil & husvagn

  • Få större frihet: du slipper vara beroende av extern strömförsörjning eller att hitta campingplats nära en elstolpe.
  • Var miljövänlig: genom att producera din egen solel slår du ett slag för klimatet och producerar miljövänlig energi.
  • Spara pengar: eftersom du inte är i behov av el utifrån kan du fricampa eller välja platser utan tillgång till el. Detta ger dig möjlighet att spara pengar över tid.

Tips inför investeringen av solceller på husbilstaket

  1. Montera en vindavledande spoiler. Solceller fungerar bättre när det är svalt. Därför lämnar man ofta en luftspalt på ett par cm mellan solpanelen och husbils- eller husvagnstaket. Vid t.ex. motorvägskörning kan konstruktionen utsättas för stora vindlaster, därför är det bra att sätta någon typ av spoiler framför panelen. På så vis kan vinden avledas och eventuella skador på panel (och taket) förhindras.
  2. Låt ett proffs montera solpanelen. Taket är ett tätskikt som helst ska hållas intakt. Håltagningen innebär en stor risk att fukt tränger in i taket. Se därför till att en fackman utför installationen. Om du vill göra det själv rekommenderar vi att lämpligt lim för ändamål används, samt att applicera rikligt med silikon.
  3. Överdimensionera anläggning. Solceller till husbil och husvagn är inte en överdrivet stor investering. Snåla därför inte in för att spara hundralappar eller någon tusenlapp. Att överdimensionera effekten innebär att du inte behöver snåla på elförbrukningen och du har således ett huvudbry mindre under semestern.
  4. Köp ett extra batteri. Vid långvarigt dåligt väder riskerar du att ladda ur ditt bodelsbatteri. Om du konsumerar mycket el och inte kör regelbundet bör du därför fundera på att investera i ytterligare (eller ett större) batteri. Vi rekommenderar en batterikapacitet på 200 – 300 Ah för långvarig camping.
  5. Investera i LED-lampor. Lättare sagt än gjort om din husbil eller husvagn är av modellen äldre och du behöver ersätta hela armaturerna. Det kan däremot ändå vara värt mödan – LED-lampor förbrukar ca 1/7 av energin jämfört med vanliga glödlampor.
  6. Välj rätt solcellsregulator. Om du investerar i fler solpaneler kommer du sannolikt seriekoppla dessa. Genom detta ökar (adderas) systemspänningen. Säkerställ därför att den solcellsregulator du väljer kan hantera den förväntade systemspänningen.
  7. Välj samma panelstorlek och effekt. Om du planerar att montera flera solceller rekommenderar vi att du väljer två stycken av samma storlek och fabrikant. Att sätta olika solpaneler i samma slinga kan ge upphov till flera problem.

Vanliga frågor

När rekommenderas man att inte ha solceller på husbilen?

Om man byter campingplats ofta betyder det att bilens generator laddar upp husvagnen eller husbilens batteri regelbundet. I dessa fall kan det vara klokare att investera i ett större batteri istället.

På vintern är det väsentligt mycket lägre solinstrålning. Så är din avsikt att resa under höst, vinter och våren är ett 12v solcellspaneler inget bra val.

Vad kostar solceller till husbil och husvagn?

Ett komplett system av solceller till husvagn eller husbil har ett pris på 2 000 – 5 000 kr. I regel kostar en enskild solpanel kostar 500 – 3 000 kr, en solcellsregulator 500 – 1 500 kr och övrigt nödvändigt material ett par hundralappar.

Finns det portabla solceller till husvagn och husbil?

Ja, det finns portabla solceller för husvagnar och husbilar. Däremot har dessa ofta en förhållandevis låg effekt. Dessutom är monokristallina solpaneler känsliga. En portabel användning, där kablage regelbundet böjs, kontakter sätts i och tas ur och solpaneler hanteras kommer sannolikt leda till att saker går sönder (eller tappar väsentligt med effekt) på kort tid.

Vi avråder därmed att investera i ett portabelt solcellssystem inför campingsemestern.

Finns det någon fördel med en flexibel solcell till husbilen eller husvagnen?

Oftast inte. Om du har plats för en konventionell solpanel är det en sådan du bör köpa. Böjliga solpaneler är sannolikt mindre hållbara och är väsentligt mycket dyrare än solceller monterade i aluminiumram.

Ett scenario där en flexibel solcell kan vara aktuellt är om panelvikten är viktig. Eftersom maxvikten är 3 500 kg för de flesta camping-ekipage kan varje kilo vara viktigt för stora och exklusiva fordon. Genom att välja en flexibel solcell kan du spara 5 – 8 kg per panel i vikt.

Vilken typ av solceller bör jag välja till min husbil?

Det finns idag tre sorters solcellspanel att välja på:

  • Monokristallina solceller är det idag särklass vanligaste. Du får högst verkningsgrad och de är prisvärda.
  • Polykristallina solceller var den vanligaste typen av panel för bara ett par år sedan. De är aningens billigare, men går enkelt sagt inte att få tag på längre. De är inte lika effektiva som de nya monokristallina panelerna.
  • Tunnfilmssolceller används i viss utsträckning idag. De har en mycket låg vikt, men håller sannolikt inte lika länge som paneler i aluminiumram. Verkningsgraden på tunnfilmssolceller är också väsentligt mycket lägre än för monokristallina solceller.

Vilken typ av solceller som passar dig bäst beror på dina krav. Högst troligt kommer valet dock landa på en monokristallin solcell. Monokristallina solceller är i regel bäst för husvagnar och husbilar.

Är det någon skillnad på solceller för båt, jämfört med solceller för husbil eller husvagn?

Nej, det är ingen skillnad. Båda systemen 12V-system, där solcellerna kan producera en högre eller lägre spänning, men som ofta transformeras upp eller ned till 12V. Båtar har däremot ofta ett ojämnt tak, därför är monteringen ibland något mer komplicera på båtar.

På grund av att båtar vanligen har ett ojämnt tak används normalt böjbara solceller till båt.

Hur skiljer sig ett solceller till sommarstugor mot de för husvagn och husbil?

Det skiljer sig inte nämnvärt. På en sommarstuga krävs däremot vanligen högre effekt än på t.ex. en husbil. Därför består solcellspaket för sommarstugor ofta av flera solpaneler, en större batteribank, en solcellsregulator som tål högre laster eller ibland en växelriktare som kan omforma likström till 230V växelström.