Hem>Solceller>Hyra eller leasa solceller
Sammanfattning om att hyra och leasa solceller:
Solpaneler hyrs (leasas) i regel i 20 år och den som leasar solcellerna betalar en månatlig hyresavgift under leasingperioden. Den som hyr ut solceller ansvarar för service av solcellerna (solcellsanläggningen) och garanterar också solcellsanläggningens funktion under hyresperioden.
Ja, det går att leasa (hyra) solceller med tillhörande batterier. Svea Solar är ett exempel på företag som erbjuder att inkludera ett batteri vid leasing av solceller. Att hyra en solcellsanläggning med ett batteri ger till exempel möjligheten att tjäna pengar på att sälja stödtjänster till Svenska Kraftnät.
Att leasa solceller kostar cirka 120–180 kronor per kW och månad. En normalstor solcellsanläggning till en villa på 10 kW kostar cirka 1 200–1 800 kronor i månaden att hyra. Totalpriset för att hyra 10 kW solceller i 20 år blir då cirka 280 000–430 000 kronor, om eventuell inflation ej beaktats i priset.
Läs mer: Kostnad för solceller som köps konstant
Månadskostnaden för att leasa solceller, räknat i kronor, är inte lika stor under hela leasingperioden. En orsak till det är att beloppet på månadsavgifterna i regel räknas upp med Konsumentprisindex (KPI) varje år. Därtill är de 3–4 första årens månadsavgifter ofta lägre tack vare ROT-avdrag.
KPI motsvarar ungefär inflationen varje år. Det innebär att om prisnivån i Sverige stiger med 3 % under ett år så ökar också månadsavgiften för att hyra solceller med 3 % nästföljande år.
Ja, att leasa solceller berättigar till ROT-avdrag på 30 % av arbetskostnaden för solcellsanläggningen. Den som hyr ut solceller använder i regel ROT för att reducera hyran de första 3–4 åren. Hyreskostnaden, oaktat inflation, blir då cirka 25 % lägre de första 3–4 åren än för den resterande hyresperioden.
Enligt Hemsol uppskattningar medför ROT-avdraget en sänkning av den totala leasingkostnaden med cirka 5 %. För att få använda ROT-avdraget kräver Skatteverket, förutom att tillräckligt med skatt inbetalats av den som hyr solceller, också att fastigheten där solcellerna ska placeras är minst 5 år gammal (1).
I det fall ROT-avdraget inte kan utnyttjas på grund av att en fastighet är yngre än 5 år eller att hela ROT-avdraget redan används finns möjlighet till skattereduktion för grön teknik (2). Till skillnad från vid köp av en solcellsanläggning medges skatteavdrag för grön teknik på 20 % vid leasing endast för arbetskostnaden och inte för både arbetskostnaden och materialkostnaden, enligt Skatteverket (3) (4) (5).
Enligt Hemsols beräkningar är det lönsamt att hyra (leasa) solceller om spotpriset på el är cirka 70–80 öre per kWh exkl. moms. Baserat på medelspotpriset för el år 2021–2023 medför detta att det är lönsamt att hyra solceller för den som bor i Elområde (EO) 3 eller 4 men inte för den som bor i EO 1 eller 2.
Hemsols beräkningar bygger bland annat på att 1 kW solceller antas producera 950 kWh el och kostar 1 560 kronor per år att hyra. Av den producerade elen antas en tredjedel användas till egen konsumtion. Det förutsätts också att skattereduktion på 60 öre per kWh erhålls för all såld el. Läs mer: Lönsamhet för solceller.
Fyra viktiga faktor som påverkar framtida lönsamhet för leasing av solceller är:
I ett leasingavtal (hyresavtal) för solceller ingår i regel:
Läs mer: Vad ingår i en solcellsanläggning?
Den som leasar (hyr) solceller förbinder sig under leaseperioden att:
Kostnaden för att leasa (hyra) solceller i 20 år blir mer än dubbelt så hög som kostnaden för att finansiera solcellerna kontant eller med lån efter 20 år, enligt Hemsols beräkningar. Kostnaden för att finansiera solceller med lån blir cirka 10–20 % högre än kostnaden för att finansiera solcellerna kontant.
Den relativt lilla skillnaden mellan att finansiera solceller konstant eller med lån förutsätter dock att skatteavdrag på 30 % av räntekostnaderna, så kallat ränteavdrag, kan göras. Regeringen meddelade i januari år 2024 sin intention att avskaffa ränteavdraget för lån som inte har säkerhet i bostad, fordon eller båt (6).
För att i framtiden kunna åtnjuta ränteavdrag vid lån till solceller kan det därför eventuellt komma att krävas att solcellsanläggningen finansieras genom utökande av ett befintligt bostadslån. Se också: köp solceller via Hemsol
I Tabell 1 jämför Hemsol kostnaderna för att leasa (hyra) solceller med att köpa solcellsanläggning.
*Leasing av solceller ger möjlighet till ROT-avdrag på 30 % av arbetskostnaden för installation. Leasegivaren reducerar i regel månadsavgiften med cirka 20–30 % de första 3–4 åren av leasingperioden. I Hemsols kalkyl har ROT-avdrag därför betraktats vid angivande av månadsavgiften.
**Vid månadsbetalning av lånet har Hemsol antagit en räntesats på 6,2 %. Vidare förutsätts lånet vara ett så kallat annuitetslån, det vill säga månadsavgiften är på ett lika stort belopp under hela lånets löptid på 10 år. Hade lånet tagits med rak amortering (samma storlek på avbetalningen av lånet varje månad) hade den totala kostnaden blivit cirka 4 000 kronor lägre.
***Månadsavgiften är exklusive ROT-avdraget eftersom totala summan av ROT-avdraget redovisas separat högre upp i tabellen. Månadsavgiften utgör ett medelvärde där det inte har beaktas att månadsavgiften varje år skrivs upp med ökningen av konsumentprisindex (KPI).
****Hemsol har antagit att anläggningens växelriktare behöver bytas ut en gång under en 20-årsperiod.
*****Hemsol har antagit att anläggningens växelriktare behöver bytas ut en gång under en 20-årsperiod. Vidare har förutsatts att skatteavdrag får göras på 30 % av räntekostnaden Räntekostnadernas andel av de löpande kostnaderna har minskat med storleken på ränteavdraget.
******Vid beräkningen beaktas att de faktiska månadsbetalningar varje år skrivs upp med Konsumentprisindex (KPI). Hemsol har antagit att KPI (“inflationen”) är 3 % varje år under leasingperiodens löptid.
*******På grund av inflation är den reella kostnaden för att betala 100 kronor just nu högre än om de 100 kronorna skulle behöva betalas om ett lån. Genom att göra en så kallad nuvärdesberäkning kan finansieringslösningar som har olika betalningsmönster över tid jämföras på ett mer rättvisande sätt.
I de flesta fall är det ett dåligt val att leasa (hyra) solceller. Orsaken till det är att lönsamheten är sämre än för att köpa solceller kontant eller genom lån. Leasing av solceller är också en oflexibel lösning eftersom det i regel är dyrt för hyrestagaren att avsluta ett leasingavtal i förtid.
Det kan vara bra att leasa (hyra) solceller för den som
Fyra fördelar med att leasa solceller är att:
Tre nackdelar med att leasa (hyra) solceller är att:
Tre steg för att leasa solceller (en solcellsanläggning) är:
Fem exempel på solcellsleverantörer som erbjuder leasing av solceller är:
*Cloover Sustainability ansvarar för finansieringslösningen och är ägare av solcellsanläggningen.
Se också: Tips för att välja solcellsleverantör
Tre exempel på företag som erbjuder leasing (finansiering) av solceller men som inte själva installerar solcellsanläggningar är:
De förutsättningar som den som hyr solceller ska se till är uppfyllda innan ett avtal om leasing av solceller undertecknas är:
Hur det går till att avsluta ett leasingavtal kan delas in i två fall:
Tre möjligheter att avsluta ett leasingavtal (hyresavtal) för solceller innan avtalstiden löpt ut är:
I det fall att den som hyr solceller ska flytta från den bostad där den hyrda solcellsanläggningen är uppsatt, tillåter leasegivaren i de flesta fall att leasingavtalet övertas av bostadens nya innehavare. Leasegivarens kreditprövning av bostadens nya innehavare kan dock leda till att leasegivaren inte godkänner att bostadens nya innehavare övertar leasingavtalet.
Därtill måste givetvis bostadens nya innehavare vara villig att överta leasingavtalet för solcellerna.
Det går i regel att säga upp ett leasingavtal för solceller men det är i normala fall förknippat med stora kostnader. För att få säga upp ett leasingavtal för solceller kräver till exempel Svea Solar att den som hyr solcellerna betalar 70 % av solcellsanläggningens bokförda värde.
Detta motsvarar ungefär 70 % av värdet av leasingavtalets ännu icke betalda månadsinbetalningar. Därtill tillkommer kostnader för att montera ner solcellsanläggningen. Detta medför att även om det är möjligt att säga upp ett leasingavtal för solceller är det ur ekonomisk synpunkt mycket sällan ett bra alternativ.
Oftast har den som hyr solceller möjlighet att köpa loss solcellsanläggningen och därigenom avsluta leasingavtalet. Kostnaden för att köpa loss solcellerna motsvarar i regel ungefär solcellsanläggningens bokförda värde. Det bokförda värdet motsvarar i sin tur ofta värdet på av de återstående månadsinbetalningarna.
Det är med andra ord dyrt att köpa loss en solcellsanläggning. Genom utköpet omfattas solcellsanläggningen därtill inte längre av den service och garanti som ingick i leasingavtalet. Att köpa ut en solcellsanläggning är därför framförallt ett alternativ om hyrestagaren behöver göra större förändringar på solcellsanläggningen.
Vad som händer när ett leasingavtal löpt ut varierar mellan olika leasingavtal men i regel erbjuds den som leasat (hyrt) solcellerna ett eller flera av nedanstående alternativ:
Skulle solcellerna (solpanelerna) gå sönder under leasingperioden så ansvarar den som hyr ut solpanelerna för att byta ut dem utan extra kostnad för den som leasar (hyr) solcellerna. En förutsättning för detta är dock att skadorna på solcellerna inte orsakats av den som leasar solcellerna.
Ja, oftast går det att byta ut solpanelerna under leasingtiden. Det medför dock att leasingkontraktet behöver uppdateras och att månadsavgiften i regel höjs. Ett skäl till att byta är att nyare solpaneler har högre verkningsgrad. Det medför att mer el kan produceras utan att det kräver tillgång till mer yta.
Den som planerar att renovera sitt hus bör i god tid kontakta den som hyr ut solcellerna för att gå igenom hur renoveringen kan komma att påverka solcellsanläggningen. Till exempel kan en takrenovering kräva att solpanelerna flyttas och en ny eldragning kan inverka på solcellsanläggningen växelriktare.
Om leasade solpaneler behöver monteras ner och sedan tillbaka kostar det i regel från cirka 20 000 kronor och uppåt. Ska solcellerna placeras på ett tak bör det därför kontrolleras att taket har en förväntad återstående livslängd på åtminstone 20 år innan ett avtal om leasing av solcellerna ingås.
Därtill måste den som renoverar ett hus med leasade solceller i regel fortsätta att betala månadsavgifter trots att solcellerna inte genererar några intäkter. Företaget Sun4Energy erbjuder dock sina kunder möjligheten att pausa leasingavtalet med upp till 3 månader i samband med en renovering.
Den som leasar solceller bör ha en hemförsäkring och det är ofta även ett krav från leasegivaren. I många fall täcker hemförsäkringen oförutsedda skador eller förluster på anläggningen. Försäkringsvillkoren skiljer sig dock mellan olika leasingavtal och bör alltid studeras noga innan ett leasingavtal ingås.
I vissa leasingavtal ingår en separat egendomsförsäkring i månadsavgiften. Denna egendomsförsäkring är tänkt att fungera som ett skyddsnät i de fall att hemförsäkringen inte skulle täcka skador eller förluster på anläggningen. I andra fall stipulerar leasingavtal att hemförsäkringen måste vara av sådan art att den täcker eventuella skador på solcellsanläggningen.
Nej, Vattenfall erbjuder inte leasing (hyra) av solceller. Däremot säljer Vattenfall solcellsanläggningar inklusive installation.
Nej, E.ON. erbjuder inte leasing (hyra) av solceller. E.ON säljer dock solcellsanläggningar inklusive installation. Därtill erbjuder E.ON också solcellslån som finansiering av solcellsanläggningar genom deras samarbetspartner Wasa Kredit.
Nej, IKEA erbjuder inte leasing (hyra) av solceller. IKEA säljer dock solcellsanläggningar inklusive installation genom deras samarbetspartner Svea Solar.
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.