Hem>Solceller>Solcellsbatteri>Pris på solcellsbatteri
Jämför 4 offerter kostnads- och bindningsfritt - hitta lägsta priset.
Vad söker du prisförslag för?
Solceller med batteri MEST POPULÄR! Endast solceller Endast solcellsbatteri
Genom att påbörjar offertjämförelsen godkänner du att dina uppgifter delas med upp till 4 solcellsinstallatörer, samt våra användarvillkor och integritetspolicy
Normalstora solcellsbatterier med 5–15 kWh lagringskapacitet kostar cirka 20 000–55 000 kr inklusive moms, installation och grönt skatteavdrag. Utan skatteavdrag är priset det dubbla. Priset beror främst på batteriets lagringskapacitet (kWh), effekt (kW) samt extrafunktioner.
Sammanattning
Ett batteri till solceller kostar ungefär 3 500–4 500 kronor per kWh lagringskapacitet inklusive moms, installation och skatteavdrag på 50 %. Kostnaden för ett normalstort solcellsbatteri på 10 kWh till en villa blir cirka 40 000 kronor inklusive skatteavdrag och cirka 80 000 kronor utan skatteavdrag.
*För att utnyttja skatteavdraget fullt ut måste investeringen göras av minst 2 personer.
**För att utnyttja skatteavdraget fullt ut måste investeringen göras av minst 4 personer.
Kostnaden för en normalstor anläggning med 10 kW solceller och ett solcellsbatteri på 10 kWh är cirka 150 000 kronor inklusive installation, moms och fullt utnyttjat skatteavdrag. Utan skatteavdrag blir kostnaden för samma solcellsanläggning och samma batteri till solcellerna cirka 215 000 kronor.
Se också: Priser för solceller
Hemsol uppskattar att själva installationen av ett solcellsbatteri på 5–25 kWh kostar cirka 10 000–20 000 kronor exklusive grönt skatteavdrag. Ofta är det samma företag som säljer och installerar ett batteri. Då fås i regel ett totalpris vilket gör det svårt att uppskatta själva installationskostnaden.
Nio faktorer som påverkar priset för solcellsbatterier är:
Se också: Förklaringar av termer för solcellsbatterier
Priset per lagringskapacitet för ett solcellsbatteri av litium är cirka 7 000–9 000 kronor per kWh exklusive skatteavdrag och installation och 3 500–4 500 kronor per kWh inklusive installation och skatteavdrag.
Lagringskapaciteten är oftast den viktigaste faktorn för priset på ett solcellsbatteri. Priset per kWh för ett batteri minskar dock ju högre lagringskapacitet ett batteri har, upp till kapaciteter på cirka 30 kWh.
Detta förklaras av att solcellsbatterilager oftast är uppbyggda av moduler, där varje modul har samma lagringskapacitet. Oavsett lagringskapacitet behöver dock alla batterilager ha ett batteristyrningssystem (BMS) samt installeras.
Kostnaden för BMS och installation är dock relativt oberoende av solcellsbatteriets lagringskapacitet, varför det totala priset per kWh minskar något med lagringskapaciteten på batteriet, se Tabell 3.
*Priserna är inklusive batteristyrningssystem men exklusive grönt skatteavdrag och kostnad för installation. Prisuppgifterna är hämtade från företagets Solproffsets webbplats i januari 2025.
Ju högre effekt ett batteri till solceller kan avge desto högre är vanligtvis batteriet pris, givet allt annat lika. För varje 1 kW ökad effekt till solcellsbatterier ökar priset med ungefär 4 000 kr exklusive grönt avdrag och installation.
Vilken effekt i kW som ett solcellsbatteri kan avge hänger i hög utsträckning samman med dess lagringskapacitet (kWh). Sambandet benämns C-tal, (kW / kWh), och de flesta batterier till solceller har ett C-tal på mellan 0,5 och 1.
För att uppskatta sambandet mellan pris och effekt har Hemsol utgått från ungefär likvärdiga 10 kWh batterier med olika effekt, se Tabell 4. Utifrån denna tabell uppskattas merkostnaden till cirka 4 000 kronor per KW exklusive grönt skatteavdrag.
Lagringssystem för egenproducerad el, såsom batterier till solceller, berättigas till skatteavdrag på 50 % av priset för material och installation för så kallad grön teknik. För ett batteri utan koppling till en nätansluten solcellsanläggning medges således inte skatteavdrag.
En förutsättning för att få göra skattereduktionen för materialet är också att batteriet köps in från samma företag som gör installationen av batteriet. Skattereduktionen är dock begränsad till maximalt 50 000 kronor per person och år.
För större batterier med både en lagringskapacitet över 10 kWh och en effekt över 10 kW kan priset överstiga 100 000 kronor exklusive skatteavdraget för grön teknik. I detta fall krävs därför att investeringen görs av två eller flera personer för att skatteavdraget för solcellsbatterier ska kunna utnyttjas fullt ut.
Vissa modeller av solcellsbatterier inkluderar en inbyggd växelriktare. Till exempel har vissa modeller av Pixii- och Sonnenbatterier det. Dessa batterier får därigenom ett högre pris även om det är svårt att uppskatta prisskillnaden eftersom ett solcellsbatteris pris beror av en mängd faktorer.
För en solcellsanläggning som redan har eller ska förses med en hybridväxelriktare är en inbyggd växelriktare i batteriet inte nödvändigt.
Om batteriet däremot anslutas till en befintlig solcellsanläggning med en traditionell växelriktare, kan ett batteri med inbyggd växelriktare vara ett alternativ till att köpa en hybridväxelriktare.
Ju högre mängd total energi ett solcellsbatteri kan leverera desto högre är i regel dess pris, givet allt annat lika. I en del fall är mängden energi ett batteri kan leverera angiven i garantin för batteriet. I andra fall anges det minsta antal cykler (upp- och urladdningar ) ett batteri ska klara av.
Anges endast antalet cykler går det att räkna ut den totala energimängden med hjälp av formeln: Total energimängd = Batteriet lagringskapacitet x DOD x antalet cykler.
Ett batteri med en lagringskapacitet på 10 kWh, ett urladdningsdjup (DOD) på 90 % och som är garanterat att klara minst 3 000 cykler, har således en total energimängd på 27 MWh ( 10 x 0,9 x 3 000 = 27 000 kWh = 27 MWh).
Ju högre urladdningsdjup ett batteri har desto högre är i regel dess pris, givet allt annat lika. Urladdningsdjupet, eller Depth of Discharge (DOD) på engelska, beskriver hur mycket ett batteri maximalt bör laddas ur.
Ett solcellsbatteri med en lagringskapacitet på 10 kWh och en DOD på 80% bör således alltid minimalt innehålla 2 kWh lagrad energi.
Priset för den vanligaste typen av solcellsbatteri av litium, är cirka 7 000–9 000 kr per kWh exkl. skatteavdrag. För huvudalternativet, blysyra-batterier, är priset cirka 3 500–4 500 kr per kWh exkl. avdrag.
Trots det lägre priset är dock blysyra-batteriers prestanda så pass mycket sämre att de sällan är ett prisvärt val. De flesta som köper solcellsbatterier väljer litiumbatterier.
Priset per kWh lagringskapacitet för solcellsbatterier skiljer sig en hel del åt mellan olika varumärken på batterier. Ofta beror dock större delen av dessa prisskillnader inte på varumärket i sig, utan på skillnader i egenskaper såsom effekt, total energimängd och om batteriet har inbyggd växelriktare.
Priset på ett solcellsbatteri påverkas inte nödvändigtvis om det köps samtidigt med solceller. Ibland finns dock möjlighet att till ett något lägre pris för installationen eller genom mängdrabatt om inköpen görs samtidigt.
Därtill går det ibland att få ett avsevärt lägre pris för växelriktaren till solcellsanläggningen om solcellerna köps tillsammans med batteriet.
Om ett batteri och solceller köps samtidigt blir priset för solcellsanläggningens växelriktare lägre, om solcellsanläggningen utrustas med en hybridväxelriktare. Anledningen är att det då går att få 50 % skatteavdrag för växelriktaren, medan skatteavdraget är 20 % om investeringen i solceller görs först.
Priset för en hybridväxelriktare är cirka 1 500–2 500 kronor per kW exklusive grönt skatteavdrag. Det är cirka 50 % högre än för en traditionell växelriktare med samma effekt.
Tack vare att installation av batteri möjliggör ett högre skatteavdrag, 50 % istället för 20 %, blir nettokostnaden för solcellsanläggningens växelriktare ungefär densamma, oavsett om en solcellsanläggning uppförs med eller utan ett solcellsbatteri.
Det går då att argumentera för att ett solcellsbatteri inte innebär någon merkostnad vad gäller växelriktare för en solcellsanläggning.
De billigaste batterierna till solceller vi har hittat på marknaden kommer från Sungrow, med ett genomsnittspris på 5 100 kr/kWh. Utöver dessa ligger både Growatt och BYD batterier på en rimligt prisnivå.
Priset för ett batteri till solceller med 5 kWh lagringskapacitet och en effekt på 5 kW är cirka 28 000 kronor inklusive grönt skatteavdrag. För solcellsbatterier med den vanligare kombinationen 5 kWh och 2,5 kW är priset cirka 22 000 kronor inklusive grönt skatteavdrag.
För ett batteri till solceller med en lagringskapacitet på 10 kWh och en effekt på 10 kW är det genomsnittliga priset cirka 60 000 kronor inklusive grönt skatteavdrag. För ett solcellsbatteri med den mer vanliga kombinationen 10 kWh och 5 kW, är priset cirka 40 000 kronor inklusive grönt skatteavdrag.
Priset för ett batteri till solceller med en lagringskapacitet på 15 kWh och en effekt på 15 kW är cirka 80 000 kronor inklusive grönt skatteavdrag. För ett solcellsbatteri med den mer vanliga kombinationen 15 kWh och cirka 7,5 kW är priset ungefär 50 000 kronor inklusive grönt skatteavdrag.
Priset för ett batteri till solceller med en lagringskapacitet på 20 kWh och en effekt på 20 kW är cirka 100 000–170 000 kronor inklusive grönt skatteavdrag. För ett solcellsbatteri med den mer vanliga kombinationen 20 kWh och cirka 10 kW är priset ungefär 70 000–90 000 kronor inklusive grönt skatteavdrag.
Ett Pixii Power Shaper solcellsbatteri (batterilagringssystem) på 50 kW och 50 kWh kostar cirka 600 000 kronor inklusive moms men exklusive grönt skatteavdrag. För ett solcellsbatteri på 50 kWh och cirka 20 kW är priset cirka 300 000–350 000 kronor inklusive moms men exklusive grönt skatteavdrag.
Ett batteri med både en lagringskapacitet på 50 kWh och en effekt på 50 kW är främst avsett för kommersiellt bruk. Ett skäl till det är att den högsta huvudsäkring som i regel erbjuds till villor är 63 Ampere vilket motsvarar en effekt på cirka 43 kW. För ett batteri med 50 kW effekt går det således inte att använda batteriets effekt fullt ut.
Därtill krävs det att investeringen görs av minst 6 personer för att fullt ut utnyttja det gröna skatteavdraget på 50 % för privatpersoner.
För ett batteri på 100 kWh och 100 kW uppskattar Hemsol priset till cirka 800 000–1 500 000 kronor inkl. moms och exkl. grönt skatteavdrag. Den som vill köpa ett sådant här stort batteri bör dock räkna med att det kan tillkomma kostnader för exempelvis övervakningstjänst, utbildning och frakt av farligt gods.
Företaget Chargehome sålde i februari år 2025 ett 22 kWh / 9,9 kW batteri av modellen 10 Performance från Sonnen för ett pris på 89 000 kronor inklusive grönt skatteavdrag och moms men exklusive installation. En förklaringar till det relativt höga priset kan vara att batteriet har inbyggd växelriktare.
Sonnen 10 Performance finns också med lagringskapaciteterna 11, 33, 44 och 55 kWh. För dessa har Hemsol dock inte hittat ett officiellt pris. Den som önskar ett sådant batteri kan till exempel kontakta installatören Kopernicus som är verksam i södra Sverige (Halland, Skåne och Jönköping).
Ferroamp sålde i februari år 2025 batteriet Ferroamp ESS-system 14 kWh / 8 kW till ett paketpris på 83 750 kronor. I priset inkluderas standardinstallation, moms, grönt skatteavdrag och en 14 kW växelriktare (Ferroamp Energi Hub).
Det är viktigt att känna till att batterier från Ferroamp också kräver växelriktare från Ferroamp för att fungera optimalt. För den som redan utrustat sin solcellsanläggning med en hybridväxelriktare av annat märke än Ferroamp är därför Ferroamp sällan det bästa valet.
Priset för solcellsbatteri från Sungrow av modellen SBR är cirka 3 500–4 200 kronor per kWh efter grönt skatteavdrag och moms men exklusive installation, se Tabell 7. Hemsol bedömer att Sungrow är ett prisvärt alternativ för den som behöver ett solcellsbatteri vars främst syfte är att spara elkostnader.
*Priserna hämtade från solproffset.se i januari år 2025.
Priset för ett batteri till solceller från Pixii av modellen Home är cirka 7 000–15 000 kronor per kWh inklusive installation och grönt skatteavdrag. Pixiibatterier har således ett högt pris men har inbyggd växelriktare, är inbyggd i ett skåp och har i regel en hög effekt i förhållande till lagringskapacitet.
Hemsols intryck är att Pixxi är ett bolag som främst riktar in sig på batterier för kommersiella tillämpningar. Deras batterimodell riktad mot privatpersoner (Pixii Home) bör enligt Hemsols uppfattning främst övervägas för den som anser använda ett batteri för att sälja stödtjänster tack vare batteriets höga effekt.
Det bör också noteras att det även för modellerna med lägst lagringskapacitet krävs att investeringen görs av minst två personer för att fullt ut utnyttja det gröna skatteavdraget.
*Priserna hämtade från Batterilager.nu den 14 februari 2025.
Priset för att batteri till solceller från Huawei av modellen Luna 2000 är cirka 3 300–4 300 per kWh. Prisnivån är attraktiv och för lagringskapaciteter upp till 10 kWh kan skatteavdraget utnyttjas fullt ut av en person. Luna 2000 har dock endast 5 års garanti. Därför rekommenderar Hemsol inte dem.
*Priserna hämtade från solproffset.se den 14 februari 2025.
Priset för ett batteri till solceller från BYD av modellen Premium HVS är cirka 4 500 kronor per kWh vilket är något högre än genomsnittet. Med tanke på batteriets övriga prestanda i form effekt, effektivitet (round-trip efficiency) och urladdningsdjup anser Hemsol dock att batteriet är prisvärt.
Priset för att batteri till solceller från Growatt av modellen APX är cirka 3 400–4 400 per kWh. Det förhållandevis låga priset i kombination med relativt god prestanda gör att Hemsol bedömer batteriet som prisvärt. Ska ett batteri användas till att sälja stödtjänster bör dock en annan modell helst väljas.
HemSol är ett litet företag. Hjälpa oss att kunna skriva fler utförliga artiklar genom att recensera oss.
Ditt omdöme gör stor skillnad!
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.