Guide för att köpa solceller

  • Allt du behöver veta innan du köper solceller
  • Svar på om du bör köpa solpaneler nu, eller vänta
  • Ta enkelt in 4 offerter för att köpa solceller

Eller

Beställ 4 offerter på solceller

Jämför solcellsofferter kostnadsfritt och bindningsfritt.

Vad söker du prisförslag för?

Solceller med batteri MEST POPULÄR!
Endast solceller
Endast solcellsbatteri

Genom att påbörjar offertjämförelsen godkänner du att dina uppgifter delas med upp till 4 solcellsinstallatörer, samt våra användarvillkor och integritetspolicy

Att köpa solceller är något som blivit alltmer populärt i Sverige de senaste åren. Därför har vi tagit fram en guide med saker som är bra att ha koll på när du ska köpa solpaneler.

Är det läge att köpa solceller nu?

Ja, det är lönsamt att köpa solceller i dagsläget, eftersom solceller med tiden har blivit allt billigare. Mellan år 2008 till 2012 minskade priserna för solpaneler med 80%, då bland annat Kina och Tyskland effektiviserade sin solcellstillverkning så att massproduktion blev aktuellt.

Utöver det togs importtullarna för kinesiska budgetpaneler bort år 2018, även det hade en positiv inverkan på prisläget.

Den underliggande tekniken har dessutom förbättrats markant under de senaste 10 åren, vilket innebär att mer el kan produceras på en mindre takyta.

Notera! Regeringen har hösten 2024 föreslagit att det gröna avdraget för solceller sänks från 20 till 15 procent. Om förslaget godkänns, träder det i kraft den 1 juli 2025. Dessutom föreslås det att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el, även känd som 60-öringen, ska slopas. Denna förändring kan träda i kraft den 1 januari 2026. Det är också värt att nämna att detta förslag lades fram redan 2019, men avslogs då.

Kommer priset sjunka ännu mer?

Vad många undrar är om priset på solceller kommer att sjunka kraftigt framöver och göra investeringen bättre i framtiden. Sanningen är att den största prissänkningen redan har skett.

Utöver det finns det idag flera subventioner och bidrag som kompletterar investeringen, vilket också fasas ut i takt med att tekniken förbättras. Det är sannolikt att ekonomiska incitament såsom ROT-avdraget, skattereduktionen och solcellsbidrag kommer att försvinna när mikroproducerad solel blir det nya normala.

Tabellen visar solcellstillverkares genomsnittspriser i SEK per kWp sedan Augusti 2016. Hårt draget har alltså grossistpriset för 3 st solpaneler (333 Watt x 3 ≈ 1 kWp) sjunkit från 7 000 kr till ungefär 3 500 kr år 2020.

Notera att detta är utländska siffror som bland annat inte inkluderar moms (och därför inte blir helt aktuella för prisbilden i Sverige).

Så mycket har det kostat att köpa solceller och solpaneler

Källa: PV-Magazine – Module price index. Priser har konverteras från EUR till SEK och effekt från Wp till kWp.

Fem faktorer att begrunda innan du köper solceller

1. Förutsättningar & investeringskalkyl

Även om solceller passar för de flesta hustaken finns det vissa faktorer som påverkar lönsamheten av en solcellsanläggning. Till exempel är takets lutning, väderstreck och eventuell skuggning från närliggande objekt viktiga faktorer. En bra idé är därför att göra en investeringskalkyl för solpaneler just på ditt tak.

Är det bra att köpa solceller till ditt tak?

Gör vår investeringskalkyl och ta reda på vad du kan spara i uteblivna elkostnader genom att köpa solceller. På kalkylens resultatsida kan du även begära in upp till 4 offerter om du är redo att påbörja processen att köpa solceller direkt.

 

2. Granska din hemförsäkring

Eftersom att solceller är ett relativt nytt fenomen i Sverige är det inte alla hemförsäkringar som gäller solcellsinstallationer. Det är därför smart att kontrollera att ens hemförsäkring täcker skador, stöld och sabotage av solcellerna.

Hemförsäkringen ersätter inte installatörens garantivillkor, utan fungerar i regel som ett komplement till dessa.

3. Granska ditt elavtal

När du kommit igång med din solcellsanläggning säljs din överskottsproduktion tillbaka till elnätet. De flesta elhandelsbolag vill köpa din solel endast under förutsättningen att du själva också köper din el av samma företag.

Om du har ett elavtal med ett elbolag som inte köper mikroproducerad solel till ett förmånligt pris bör du utvärdera att säga upp detta avtal i tid. När bindningstiden löpt ut måste du byta till ett företag som erbjuder elavtal där både försäljning samt inköp av el tillåts. Om du tvingas byta elavtal innan uppsägningstiden löpt ut kan en lösenavgift tillämpas.

4. Undersök det behövs bygglov

Sedan 2018 krävs det i regel inte bygglov för solceller längre, men i vissa undantagsfall behövs det fortfarande. I regel krävs bygglov för platta tak, om man installerar takintegrerade solceller och om huset eller området är K-märkt.

För att vara helt säker bör du ringa en handläggare på din kommun och rådfråga vad du behöver göra innan du skaffar solceller.

5. Ta in och jämför flera offerter

Precis som med allt annat är det fördelaktigt att jämföra priser när du ska skaffa solceller. Vi rekommenderar därför att man jämför flera offerter innan man bestämmer sig. Några saker man kan begrunda är:

  • Pris per watt på anläggningen
  • Företagets ekonomiska situation
  • Referenser från tidigare kunder
  • Leveranstid & installationsdatum
  • Prestanda, degradering & garantier

Processen att köpa solceller

1. Ta in offerter

När du har undersökt de faktorer vi nämnt ovan är det första steget att ta in offerter för en solcellsinstallation på ditt tak. Genom att jämföra flera leverantörer ser du till att du får de bästa solpanelerna.

Säkerställ även att solpanelerna har rätt certifiering. De två viktigaste är:

  • IEC 61215 som garanterar att solpanelen tål en viss mekanisk belastning, fukt, kyla och producerar solenergi på ett tillförlitligt sätt
  • IEC 61730 vilket är en säkerhetsstandard för solceller som regleras av EU-kommissionen. Den innefattar bland annat säkerhet vi brand och andra oförutsedda händelser

2. Eventuellt bygglov

I de flesta fallen krävs inte bygglov för att installera solceller. Som nämnt ovan kan det i sällsynta fall krävas, och i många fall får man då hjälp med sin ansökan av den installatören man valt.

3. Installation & montering

När man valt offert och rett ut eventuellt bygglov är det dags att bestämma tid för installation och montage av solpanelerna. Beroende på hur stor anläggning man valt att installera tar detta vanligtvis 1 – 5 arbetsdagar att slutföra.

4. Mätarbyte

För att kunna sälja överskottsel som produceras från solcellerna krävs en ny elmätare som både mäter köpt och såld elektricitet. Mätarbytet görs av nätägaren i ditt elområde, och är kostnadsfritt.

5. Driftsättning

När anläggningen är färdiginstallerad driftsätta anläggningen och du börjar därefter att producera förnyelsebar solenergi. Den solel som du inte själv använder säljs vidare till elnätet och används bland annat av dina grannar.