Hem - Solceller - Elförbrukning för villor
Att bo i villa är för många förknippat med en hög elräkning. Det finns en uppsjö av anledningar till varför. I denna artikel går vi därför igenom vad en normal elförbrukning och elkostnad är för villor, samt bakomliggande orsaker.
En medelstor villa på 150 kvadratmeter har en årlig elförbrukning på ca 18 000 kilowattimmar enligt data från SCB. Använder man inte el för uppvärmning och varmvatten utan istället exempelvis olja, fjärrvärme, eller biobränsle blir elförbrukningen ca 6 000 kWh per år.
En villa med storleken 100 kvadratmeter förbrukar enligt data från Statistiska Centralbyrån ca 12 000 kWh el per år. Av detta består uppskattningsvis 4 000 kWh av hushållsel, och 8 000 kWh av uppvärmning och varmvatten.
Det enklaste sättet att se din elförbrukning är genom att titta på din elmätare eller din elräkning. Genom att undersöka statistik över din egna elförbrukning får du exakt information om hur mycket el du förbrukar.
Om du istället vill göra en uppskattning av hur mycket el du förbrukar kan du multiplicera antalet kvadratmeter på ditt hus med:
En villa på 120 m² med direktverkande har således en uppskattad elförbrukning på ungefär 120 x 120 = 14 440 kWh per år.
Om du går i tankarna att skaffa solceller är din elförbrukning är en viktig faktor. Exempelvis får du maximalt får producera lika mycket el som du förbrukar för att erhålla skattereduktionen på 60 öre/kWh.
För ett vanligt hushåll som lägger ca 6 000 kWh per år på hushållsel fördelas elförbrukningen ungefär enligt följande:
När du har en ökad vetskap om de största energibovarna blir det enklare att på egen hand sänka din elkonsumtion.
Elkonsumtionen varierar ganska kraftigt under året. Anledningen är bland annat att på sommaren är det varmt ute och det krävs då mindre el för att värma upp huset, medans vinterns svala klimat är mer elkrävande.
I tabell 1 kan du se hur ungefär hur elförbrukningen skiljer sig per månad för en normalstor villa på 150 kvadratmeter som årligen förbrukar 18 000 kWh.
Det totala elpriset för villaägare (inklusive alla avgifter) var enligt SCB 1,54 kr per kilowattimme 2019. Priset gällde för villor med en elförbrukning över 15 000 kWh/år. En genomsnittlig villa på 150 m² betalar därför ungefär 28 000 kronor per år, eller ca 2 300 kronor per månad för el.
För att få fram det totala rörliga elpriset, exklusive fasta kostnader såsom månadsavgift till nätägaren och elhandelsbolaget, behöver man alltså lägga ihop samtliga kostnader ovan.
Nedan går vi igenom ett räkneexempel 1 kilowattimmes rörliga pris:
[ 40 öre (spotpris) + 2 öre (påslag) + 35,6 öre (energiskatt) + 30 öre (rörlig elnätsavgift) + 2 öre (elcertifikat) ] x 1,25 (25 % moms) = 137 öre totalt. Slutpriset inklusive alla rörliga tillägg för 1 kWh blir alltså nästan 140 öre i exemplet, trots att spotpriset endast ligger på 40 öre.
Statistiska Centralbyrån har tagit fram data på hur det totala genomsnittliga elpriset sett ut för villor med en årlig elförbrukning över 15 000 kWh varje år sedan 2007.
I tabellen till höger kan du läsa av hur elpriset förändrats sedan 2007.
Generellt sett är det dyrare att köpa el under vintern än under sommaren. Det finns flera anledningar till att elpriset varierar över året. Bland annat är elförbrukningen högre när det blir kallt.
En faktor som avspeglar det rörliga priset på elektricitet är det så kallade Spotpriset, vilket är det rörliga elpriset på den Nordiska elbörsen Nordpool.
I diagrammet visas en sammanställning av Sveriges fyra nätområdens sammanvägda spotpris per månad för 2019 i öre/kWh.
Elkostnaden för din villa påverkas av följande faktorer:
Som tabell 2 visar krävs det ungefär 50 % mer elektricitet att värma upp ett hus byggt mellan 1941 – 1960, som för ett hus byggt 2011 – 2017. Genomsnittet för alla hus i Sverige är ungefär 80 kWh/m².
Källa: Energistatistik för småhus 2018 (Energimyndigheten)
En viktig poäng när man pratar om elförbrukning är att skilja på el- och energiförbrukning. Om man exempelvis eldar olja eller biobränslen används det ingen elektricitet, men däremot använder man energi.
Använder man olja, fjärrvärme eller biobränslen kostar det pengar för materialet som ska eldas, och vill man installera en värmepump kostar installationen en hel del. För vissa av uppvärmningssätt, såsom oljeförbränning, släpps det även ut stora mängder koldioxid, vilket är direkt skadligt för miljön.
Vi har använt ett större antal källor för att producera artikeln. Men statistik är i huvudsak hämtade från dessa källor:
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.