Hem - Solceller - Solceller till företag
Jämför priser på solceller kostnadsfritt och bindningsfritt.
Vad söker du prisförslag för?
Solceller med batteri MEST POPULÄR! Endast solceller Endast solcellsbatteri
Genom att påbörjar offertjämförelsen godkänner du att dina uppgifter delas med upp till 4 solcellsinstallatörer, samt våra användarvillkor och integritetspolicy
Att investera i solceller till företag är både ekonomiskt och miljömässigt lönsamt. I denna artikel går vi igenom allt från pris och installation till bokföring och skatteregler. Allt du behöver veta om solceller för företag helt enkelt!
Företag som vill skaffa solceller kan välja att antingen själva investera, leasa eller att ingå ett Power Purchase Agreement. Om er företagsfastighet har rätt förutsättningar för solceller och ni har tillgängligt kapital finns det inga större hinder för företaget att skaffa solceller.
Företag med solceller kan producera ca. 15 000 kWh per år på 100 kvadratmeter takyta. Ett tak på 400 kvadratmeter kan alltså ge er runt 62 000 kWh solel per år. Återbetalningstiden för en sådan anläggning ligger på 7 – 10 år.
OBS! Detta exempel är räknat med solinstrålningen i Stockholmsområdet. Beroende på var i Sverige ditt företag finns kommer den årliga elproduktionen att variera. Här kan du läsa mer ingående om hur mycket el producerar solceller per år.
Vill ert företag bidra till utvecklingen av förnybar elproduktion? Ta hjälp av våra rådgivare för att hitta företag som kan hjälpa er med omställningen!
Installerar ert företag solceller kan ni förvänta er minskade elkostnader, en bättre miljöprofil och en återbetald investering inom 10 år. När ni producerar egen solel är ni mindre beroende av rörliga elpriser samt som att ni bidrar till utvecklingen av förnybara energikällor.
I vår guide hittar ni tips på hur ni bör förbereda er för att skaffa solceller till ert företag. Använd guiden som grund för er inköpsprocess eller läs mer om de delar som känns oklara.
Först bör ni gå igenom era förutsättningar för att se om solpaneler är något för er. Ert företag bör helst äga er egen lokal så att ni fritt kan installera solceller på tak, tillhörande mark, eller fasad. Om så inte är fallet kan ni diskutera med fastighetsägaren kring möjligheterna att tillsammans investera i solpaneler.
Det är även fördelaktigt att er elförbrukning är som störst under dagen när solcellerna producerar el. Det är mer lönsamt att själv förbruka el från solpaneler direkt istället för att sälja överskottet till elnätet.
Att montera solceller på ställning är ett alternativ för ert företag om fastighetens tak inte är optimalt för solceller. Solceller som installeras som en markanläggning placeras på närliggande mark och kopplas in till fastigheten. Solceller på ställning kan enkelt vinklas för optimal elproduktion.
Att köpa solceller till företag kostar, Enligt Energimyndighetens rapport, i genomsnitt 9 000 – 11 600 kronor per installerad kW, exkl. moms om anläggningen är större än 50 kW. Med detta inköpspris kan man räkna att över tid producerar ni el för 35 – 45 öre/kWh.
Ni kommer billigast undan med att installera takmonterade solpaneler. Att installera solpaneler på marken kan öka priset något i och med att det kräver ytterligare montagesystem.
Det är även möjligt att investera i integrerade lösningar, till exempel soltak och solceller i fasad. Enklare takintegrerade solceller kostar från 790 000 kronor för 350 kvadratmeter soltak (motsvarar ca 60 kW).
Notera! Pris för solceller till företag är beräknat med paneler på 350 W. Priset för verkstad och lantbruk utgår från att 85 % av takytan täcks med solceller. För industri och BRF anats taket vara platt, vilket gör att endast 68 % procent av takytan kan täckas med solceller. Prisestimeringar från Energimyndighetens branschrapport 2020.
Vill du lära dig mer om hur priset för en solcellsanläggning är uppbyggd kan du läsa vår artikel om pris på solceller.
Idag finns det tyvärr inget statligt solcellsstöd till företag. Solcellsstödet utgick under 2020 och har för privatpersoner ersätts med grönt avdrag, men för företag och föreningar har inget nytt bidrag tillkommit.
Lär er mer om stöd för solceller i vår uppdaterade artikel om solcellsstöd 2022.
Vill ert företag investera i solceller kan ni vanligtvis välja mellan tre olika finansieringsalternativ:
Det är vanligt att företag köper och äger solcellerna själv. Ni kan välja att antingen stå för investeringen med eget kapital eller ta ett lån för att finansiera investeringen. Att själv äga anläggningen är mest lönsamt på lång sikt.
Har ni inte möjlighet att ta lån eller binda upp ert kapital i en solcellsanläggning kan ni antingen välja att leasa solceller eller ingå ett PPA-avtal.
Leasing av solceller innebär att solpanelerna monteras på företagets tak, men de ägs av en finansiär. Ni betalar då en månatlig fast avgift för att använda och/eller sälja den el som solcellerna producerar. Vanligtvis ligger avtalstiden på runt 20 år för solceller leasing.
Väljer ni en PPA-lösning skriver ni avtal om att köpa solel till ett fast pris från de solceller som installeras på ert tak. Ni avtalar även om nyttjanderätt vilket ger företaget som äger solcellerna rätt att nyttja ert tak för anläggningen.
Ett PPA-avtal sträcker sig vanligtvis mellan 10 – 20 år. När avtalstiden är slut kan ni välja att köpa anläggningen eller fortsätta PPA-avtalet.
Det finns solcellsinstallatörer som är specialiserade på stora installationer för företag och industrier. När ni har utarbetat ett förfrågningsunderlag baserat på era krav kan ni ta in offerter. Jämför bland annat pris, leverans, solpaneler och garanti för att hitta rätt solcellsinstallatör.
Som företag är det viktigt att ni hittar en solcellsinstallatör med erfarenhet att större solcellsanläggningar. Vi rekommenderar att ni offerten jämför åtminstone:
Vi rekommenderar att ni innan köp gör klart vad som gäller för service och underhåll av solcellerna. Ett serviceavtal med årlig kontroll och uppföljning kostar från 299 kr/år. För företag kan det vara bekvämt att en extern part tar hand om solceller och underhåll.
Solceller kräver vanligtvis inte mycket underhåll men det är viktigt att åtminstone en gång per år kolla så att anläggningen är i gott skick. Problem som kan uppstå är t.ex. skadade kablar, fuktskador och problem med växelriktare.
OBS! Ingår du PPA-avtal eller leasing avtal ingår vanligtvis service och underhåll i månadskostnaden.
En större solcellsanläggning till företag har idag en återbetalningstid på 8 – 12 år. Solpanelerna har idag en beräknad livslängd på 30 år och kan därför ge er avkastning långt efter att investeringen återbetalats. Så visst lönar det sig med solceller även för företag.
Det finns idag flera företag att se till för inspiration när det kommer till investeringar i solkraft. Ni kan bland annat ta och kolla in:
Ica Kvantum i Falkenberg jobbar för att skapa en klimatsmart butik. År 2019 investerade de i solenergi genom att installera 244 kW solceller på butikens tak. Solcellerna beräknas producera 220 000 kWh el årligen som ska gå till elbilsladdning och drift av butiken.
SKF öppnade under 2020 sitt nya huvudkontor i Göteborg. I hela byggprocessen har cirkulär ekonomi och låg miljöpåverkan varit i fokus. Huvudkontoret är en ombyggnation av en gammalt lager och har både solpaneler på taket samt LEED Platinum certifiering.
STIHL invigde 2019 ombyggnationen av sitt huvudkontor i Stenkullen. Ombyggnationen har gjorts som en satsning på hållbarhet och 4 000 kvadratmeter solceller har installerats. Solcellerna beräknas täcka 50 % av den årliga elförbrukningen och ha en återbetalningstid på 8
För att sälja solel som företag behöver ni ett inmatningsabonnemang hos ett elbolag. De flesta elbolag köper in el för spotpris. Inkomsterna för såld solel deklareras som inkomst av näringsverksamhet. Om företaget är momsregistrerat ska även moms läggas till på försäljningen av solel.
Vi rekommenderar att du jämför avtal mellan flera elbolag. Både ersättning, avgifter och villkor kan skilja elbolag emellan. Du behöver inte nödvändigtvis sälja din sol-el till det bolag du köper el från.
OBS! Om er huvudsäkring är större än 63 A har elbolaget, enligt ellagen, rätt att ta ut en avgift för inmatningen av solel. Avgiften ger er en något lägre inkomst för såld överskottsel.
När ni säljer överskottsel har ni även rätt att få ersättning för nätnytta från ert elnätsföretag. Ersättning för nätnytta ligger vanligtvis runt 5 öre/kWh. För företag appliceras även moms på nätnytta.
Ni kan lära er mer om priserna bland elnätsföretagen genom att läsa om hur nätnytta ger ersättning.
Företag med solceller faller under reglerna för mikroproduktion av förnybar el för näringsfastighet. De regler ni bör beakta gäller främst inkomstdeklaration, energiskatt, moms och skattereduktion. För momsregistrerade företag är det inga större nyheter när det kommer till solceller och skatt.
Nedan går vi igenom:
När företaget säljer överskottsel från solcellerna får ni inkomster från såld el, ersättning för nätnytta och eventuellt från elcertifikat och ursprungsgarantier. Alla dessa inkomster deklareras som inkomst av näringsverksamhet.
Om solel förbrukas i en privatbostad men solpanelerna är installerade på en näringsfastighet tas elöverföringen upp som näringsinkomst (eget uttag). Detta kan exempelvis vara vanligt för solceller och lantbruk.
Energiskatt appliceras på solel om företagets solcellsanläggning har en installerad toppeffekt på över 500 kW, vilket motsvarar runt 2 250 kvadratmeter solpaneler. Är solcellsanläggningen mindre än 500 kW är solelen befriad från energiskatt.
Är företagets anläggning större än 500 kW registreras det som elproducent hos Skatteverket. Elproducenter betalar energiskatt per kWh producerad el. År 2021 ligger energiskatten på 35,6 öre/kWh exkl. moms, och 44,5 öre/kWh inkl. moms.
Momsregistrerade företag som säljer överskottsel ska applicera moms på både såld solel och ersättning för nätnytta. Ni räknas som momsregistrerade om försäljningen av varor och tjänster årligen överstiger 80 000 kronor.
Kom ihåg att företag som använder solcellerna i en momsregistrerad verksamhet får göra avdrag för ingående moms på solcellsanläggningen. Lär dig mer om ämnet genom att läsa vår artikel om hur du med solceller applicerar moms.
Företag med solceller har rätt till en skattereduktion på 60 öre per kWh som matas in i det allmänna elnätet. Ni kan få skattereduktion för max så mycket el ni tar ut från elnätet eller max 18 000 kronor per år. Den maxgräns som nås först appliceras.
Läs mer om villkoren för skattereduktionen i vår artikel om hur solceller ger rätt till skattereduktion.
Solpaneler fästa på en privatbostad går under reglerna för privat mikroproduktion. För att solcellerna ska räknas till företaget behöver de fästas på en näringsfastighet. Fördelen med att ha solceller privat är rätten till grönt avdrag på 20 %, samt att försäljningen av överskottsel blir momsfri.
Att köpa solceller som företag är dock fördelaktigt i och med att ni får avdrag för ingående moms vid inköpet. På försäljningen av överskottsel appliceras då också moms.
Installeras solcellerna på en näringsfastighet i anslutning till en privatbostad kan du förbruka el från solcellerna även i privatbostaden. Elanvändningen bokförs då som eget uttag under företaget. Vill ni köpa solcellerna privat får endast 5 % av solelen gå till företaget för att ha rätt till grönt avdrag på 20 %.
Solceller bokförs antingen som byggnad eller inventarier. Solcellsanläggningen faller under byggnad i de fall där den används för att reducera byggnadens elkostnader. Anläggningen räknas som inventarier endast i de fall när solelen används explicit för näringsverksamheten.
För att anläggningen ska räknas som inventarier får den inte till någon del tjäna byggnadens allmänna användning. Detta innebär även att anläggningar som säljer solel till det allmänna elnätet faller under byggnad och inte inventarier.
Räknas solcellerna som byggnad tillförs kostnaden till byggnaden och följer dess avskrivningar. Räknas solcellerna å andra sidan som inventarier görs, enligt huvudregeln, årliga avskrivningar på max 30 % av inventariernas bokförda värde, vilket ger kortare avskrivningstid.
För takmonterade solceller som följer takets lutning behövs vanligtvis inte bygglov. Solceller som installeras på platt tak vinklas troligen, eftersom de då inte följer takets lutning, i dessa fall krävs bygglov för solceller. Detta gäller även för solpaneler som installeras på marken.
Vi rekommenderar att man alltid rådgör med kommunens byggnadsnämnd innan installation. Även om bygglov för solceller inte alltid krävs kan ni behöva göra en anmälan om åtgärden.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.