Hem>Solfångare
Solfångare är en släkting till solceller som också utnyttjar solen för att skapa användbar energi. I artikeln går vi igenom allt som kan vara intressant att veta om solfångare, och hur de skiljer sig från solceller.
En solfångare är en modul som samlar upp och absorberar solljus. Solfångare används framförallt av privatpersoner för att värma upp huset, poolen eller varmvatten.
I solfångarna finns ett vattenbaserat medium som värms upp av solens strålar. Mediumet transporteras sedan till en lagringstank av en värmeväxlare. Värmeväxlaren fördelar därefter värmen till exempelvis dina element, ditt varmvatten eller din pool. Att använda solfångare för uppvärmning kallas solvärme.
Solfångarna fungerar som bäst på sommaren, och kommer vid övriga årstider behöva kompletteras med ett annat värmesystem, likt en värmepump, en pelletspanna eller en vedpanna.
Solfångare och solceller ser för ögat ganska lika ut, men de är har olika syften. Solceller omvandlar solenergi till elektrisk ström (solel) för att använda i hushållet. Solfångare omvandlar istället solenergi till värme (solvärme) för att exempelvis värma upp vatten.
Även om solfångare ibland är lämpligt är solceller sannolikt en mer framtidssäker affär. Använd vår solcellskalkylator för att beräkna solcellers lönsamhet på just ditt tak. Jämför sedan kostnadsfritt upp till 4 offerter hos oss.
När solens strålar träffar solfångarens panelyta absorberas solstrålarna av vätskefyllda rör i panelen. Vätskan värms därmed upp av den absorberade solenergin.
När den uppvärmda (ofta vattenbaserade) vätskan blivit uppvärmd transporteras den vidare till en ackumulatortank. Detta sker antingen direkt eller indirekt via en så kallad värmeväxlare.
Väl i ackumulatortanken lagras det uppvärmda mediumet tills det ska användas för varmvatten eller uppvärmning. Ackumulatortanken är välisolerad och kan således behålla vätskans värme med låga värmeförluster.
Beroende på vad för solfångare du letar efter, och hur effektiv den skall vara varierar priset. En solfångare för villabruk kostar cirka 30 000 kronor, en solfångare för pool kostar omkring 5 000 kronor och en luftsolfångare kostar ca 10 000 kronor.
I Sverige är framförallt två typer av solfångar-tekniker vanliga; plana solfångare och vakuumrörsolfångare.
De plana solfångarna är de mest populära, och har funnits på den svenska marknaden sedan 80-talet. Fördelen med plana solfångare är att de har en längre livslängd och ett bättre pris än vakuumsolfångarna.
Denna solfångartyp består av en inglasad låda som fungerar ungefär som ett växthus. Inuti den inglasade lådan finns det ett svart absorberande material med påsvetsade rör, vari det vattenbaserade och frysskyddade mediet flödar.
Plana solfångare kan integreras direkt i taket. Vid installationen tas takmaterialet bort, därefter placeras solfångaren på ströläkten, och som ett sista steg tätas installationen med plåt.
Solfångare med vakuumrör är bättre isolerade än plana solfångare. Fördelen med vakuumrörsolfångare är att dess isoleringen möjliggör utvinning av mer värme i svalare klimat, exempelvis under vintern och hösten.
Vakuumrörsolfångare har ett mindre rör med en vätska, som omsluts av ett större genomskinligt rör. Mellan rören sugs luften ut för att bilda vakuum. Eftersom att värme har svårt att röra sig i vakuum blir isoleringen för vätskan i det inre röret väldigt bra.
För solens ljus är det däremot inget problem att ta sig igenom det yttre röret, genom vakuumet till det inre röret. På så sätt kan det inre röret värmas upp av solen, utan att värmen sipprar ut igen.
Det finns två typer av vakuumrör-solfångar: U-rör och Heat-pipe
De solfångare som nyttjas för att värma upp pooler med solvärme är oftast enkelt utformade. Solfångare för pooler är ofta konstruerade helt utan skyddande glas, samt med en absorbator som tillverkats i ett syntetiskt material. I pool-solfångarna cirkulerar alltid det klorerade vattnet genom hela systemet, från poolen till solfångaren.
Du bör tänka på att dimensionera solfångaren efter poolens yta, och inte efter vattenvolymen. Solfångarnas yta bör motsvara ca 50 – 75 % av poolens yta, för att uppvärmningen ska bli effektiv.
En poolsolfångare kan även användas tillsammans med en poolvärmepump. Om du kopplar poolsolfångaren innan poolvärmepumpen värmer poolsolfångaren upp poolen efter förmåga, medan poolvärmepumpen endast hjälper till vid behov.
En normalstor solvärmepump för pool kan höja vattnets medeltemperatur med ett antal grader. Den specifika uppvärmningstiden avgörs av poolens yta, samt solfångarens storlek samt effekt.
Enkla solfångarsystem för ovanmarkspooler kostar oftast mellan 2 500 till 5 000 kronor, exklusive leverans och installation.
Luftsolfångare kan användas för bland annat ventilation eller värmetillskott. Dessa typer av solfångare är populära i lågenergihus och energibostäder. I dessa bostäder kan luftcirkulationen kan vara bristfällig, vilket kan leda till allergier och andra sjukdomar.
En luftsolfångare skapar ett bättre inomhusklimat genom att öka luftfuktigheten och öka luftcirkulationen.
Priset och effekten på en luftfångare beror på luftflödet. Billiga luftsolfångare skiftar luften i ett hus eller en källare på uppemot sju timmar, medans en mer påkostad luftsolfångare byter ut luften ca på en och en halv timme.
En luftsolfångare kostar från 4 000 till 20 000 kronor, beroende på effekt.
En solfångare kan installera på fyra olika sätt:
Vi rekommenderar att du kontaktar en certifierad installatör vid utformningen av solfångarsystemet för att undvika fel som kan bli svåra att åtgärda i efterhand.
Det är helt okej att utföra vissa uppgifter såsom att montera solfångarna på taket, bära in ackumulatortanken och förbereda rördragningen. Risken är dock att du beställer hem fel material eller utformar ett system som inte kommer att fungera.
Om något går helt fel vid en egeninstallation kan det vara svårt att åtgärda problemet i efterhand, då många VVS-installatörer inte kan hjälpa till vid dessa installationer.
Utöver detta gäller inte samma försäkringar och garantier. Vi rekommenderar därför att du inkluderar en sakkunnig person genom hela processen.
Precis som för solcellers verkningsgrad är lutning och riktning betydelsefullt för solfångarnas effektivitet. En tumregel är att solfångare ska placeras i söderläge med 25-40 graders lutning för god effektivitet.
Om man har ett behov av uppvärmning under en stor del av året är solfångare ett bra val framför solceller till villan. Det gäller framförallt för poolen, men även för t ex svala källarutrymmen.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.