Hem>Solceller>Hur mycket solceller behöver man
Sammanfattning:
OBS: Att dimensionera storleken på en solcellsanläggning kan verka svårt, men i praktiken får du experthjälp med att dimensionera anläggningen av din solcellsinstallatör. Därför behöver du som köpare inte vara expert på dimensionering av solceller!
Hur mycket solceller man behöver till ett hus begränsas främst av tre faktorer: husets årliga elförbrukning, huvudsäkringens storlek, och andel producerad el från solcellerna som kan användas för eget bruk. En solcellsanläggning bör inte producera mer el per år än vad det tillhörande huset förbrukar. För en normalstor villa på 150 kvm och med en elförbrukning på 15 000 kWh per år brukar en solcellsanläggning på 10–15 kW solceller ofta anses lämplig. Om en sådan anläggning placeras på ett tak krävs en takyta på cirka 50–80 kvadratmeter och en huvudsäkring på minst 16–25 A.
Hur många solpaneler som behövs bestäms av solcellsanläggningens totala effekt och de enskilda solpanelernas effekt. För en normalstor solcellsanläggning på 10,6 kW med solpaneler på 425 W, behövs cirka 25 st solpaneler. För god lönsamhet krävs ofta minst 5 kW solceller, eller minst cirka 12 st solpaneler.
Av de solpaneler som installerades på tak på privatbostäder i världen år 2023 var cirka 70 % av storleken 1,8–2,0 m2, enligt VDMA (1). Dessa solpanelers mått är ungefär 1,1 x 1,7 meter. Ytan på solpaneler som används för markbaserade kommersiella solcellsanläggningar är dock i regel cirka 2,5–3,0 m2.
Solpaneler är uppbyggda av ett antal solceller. De solceller som tillverkas är i normala kvadratiska och en vanligt förekommande storlek är 182 x 182 mm. Innan dessa solceller placeras på en solpanel på delas de ofta mitt itu, så kallade half-cut solceller. De flesta solpaneler som är avsedda för privatbostäder har 108–144 sådana half-cut solceller.
De senaste åren har det skett en utveckling både mot allt större solceller och allt fler olika storlekar på solcellerna. Därtill har tekniken att använda delade solceller, blivit dominerande. Detta har lett till att den genomsnittliga storleken på solpaneler som används till privatbostäder ökat från cirka 1,8 m2 till 2,0 m2 samt att solpaneler finns tillgängliga i allt fler olika storlekar. Därför finns inte riktigt några standardmått för solpaneler längre.
I Tabell 1 har olika storlekar på solpaneler för privatbostäder delats in i grupper efter ytstorlek där ungefärlig effekt och marknadsandel angetts.
Hur stor yta en solcellsanläggning kräver bestäms av dess effekt och solpanelernas verkningsgrad. En normalstor anläggning på 10 kW med takplacerade solpaneler upptar en yta på ca 50–55 m2. En tumregel är att solceller kräver ca 5 m2 per kW, medräknad den plats som bör lämnas fri vid ett taks nock och kanter.
Man får ha en så stor solcellsanläggning som man vill. Om en solcellsanläggning inte har samma anslutningspunkt och huvudsäkring som tillhörande privatbostad eller om huvudsäkringen är större än 100 Ampere kan dock elnätsbolaget neka att ansluta anläggningen till elnätet. Då kan producerad el inte säljas.
Solcellsanläggningar för privat bruk behöver dock nästan aldrig ha huvudsäkringar som är större än 100 Ampere. Även i det fall ett elnätsbolag inte har rätt att neka att ansluta en solcellsanläggning kan elnätet dock behöva förstärkas för att kunna ansluta solcellsanläggningen.
Att göra sådana förstärkningar kan i vissa fall ta mer än ett år. Den som ska investera i solceller bör därför kontakta elnätsbolaget i förväg för att få ett besked om elnätet kan behöva förstärkas för att kunna ansluta anläggningen.
Det finns ingen bestämd gräns för hur mycket el en solcellsanläggning får producera. Ägaren av en solcellsanläggning får dock ingen skattereduktion på 60 öre per kWh såld el för den mängd el anläggningen matar ut (säljer) på elnätet som överstiger den mängd el tillhörande fastighet köper in via elnätet per år.
Om till exempel en villa som köper in 10 000 kWh el per år via elnätet och säljer 11 000 kWh el från en ansluten solcellsanläggning via elnätet under samma år, så medges endast skattereduktion på 60 öre per såld kWh solel för 10 000 av de 11 000 kWh.
För mycket stora solcellsanläggningar gäller också andra skatteregler än för de solcellsanläggningar som är avsedda för privatbostäder. Överstiger anläggningens installerade toppeffekt 500 kW behöver till exempel energiskatt betalas för producerad el. Läs mer: Så mycket el producerar solceller
Vid dimensionering av en solcellsanläggning behöver både tekniska begränsningar och faktor som påverkar lönsamheten beaktas såsom:
I Tabell 2 ges exempel på elproduktion, minsta storlek på huvudsäkring och takyta för olika effekt på solcellsanläggningar när samtliga solpaneler är riktade mot samma väderstreck.
* De lägre värdena förutsätter i vissa fall att växelriktare underdimensioneras med cirka 15 %.
Exempel på dimensionering av solceller riktade mot olika väderstreck I Tabell 3 ges exempel på elproduktion, minsta storlek på huvudsäkring och takyta för olika effekt på solcellsanläggningar när solpaneler är riktade mot fler än ett väderstreck.
Solceller bör dimensioneras så att deras sammanlagda märkeffekt inte överstiger den effekt tillhörande fastighetens huvudsäkring klarar av. Detta kan uppskattas genom att huvudsäkringens storlek i Ampere multipliceras med 690. En huvudsäkring på 16 A klarar högst en effekt på cirka 11 kW (16 x 690 11 000 W).
Tumregeln bör dock endast ses som en indikation. Lämplig storlek på en solcellsanläggning med avseende på huvudsäkring bör därför diskuteras med den som lämnat en offert på solceller.
Tanken bakom tumregeln är att solcellerna inte ska producera så hög effekt att fastighetens huvudsäkring riskerar att lösa ut (att “proppen går”). Beroende på hur solpanelerna är placerade och hur tillhörande växelriktare är dimensionerad är den maximala effekt en solcellsanläggning kan producera ofta lägre än solpanelernas sammanlagda märkeffekt.
Det innebär att även om solpanelernas sammanlagda märkeffekt överstiger 11 kW är den maximala effekt som solcellsanläggningen i praktiken kan producera ofta lägre än 11 kW i Sverige. Många solcellsanläggningar på 11 kW klarar därför inte av att lösa ut en 16 A huvudsäkring. I dessa fall kan därför solpanelernas totala märkeffekt överstiga huvudsäkringens effekt utan att huvudsäkringen löser ut.
För vissa solcellsanläggningar kan det å andra sidan förekomma situationer när anläggningen producerar en högre effekt än solpanelernas sammanlagda märkeffekt. I teorin bör då solpanelernas sammanlagda märkeffekt vara lägre än den effekt fastighetens huvudsäkring klarar av. I praktiken väljer man då vanligtvis istället att välja en storlek på växelriktare som förhindrar att en alltför stor effekt når huvudsäkringen.
Solcellernas totala effekt kan väljas till en högre nivå än den effekt som den tillhörande fastighetens huvudsäkring tål om:
Läs mer: olika storlek på huvudsäkring
En tumregel vid dimensionering av solceller är att 1 kW solceller kräver en yta på cirka 5 m2. Alla takytor är dock inte lämpliga för att placera solceller på. Det gäller till exempel takytor som är riktade norr eller som är utsatta för varaktig skuggning. Vid brist på tillräckligt stora takytor är det ofta en bra idé att välja solpaneler med hög verkningsgrad för att därigenom i alla fall delvis kompensera för bristen på yta.
Läs mer: Vilka tak är lämpliga för solceller
Vi dimensionering av hur stor effekt en solcellsanläggning bör ha behöver både det väderstreck solcellerna är riktade mot och deras lutning beaktas. Solpaneler som är placerade mot söder brukar producerar cirka 0–30 % mer el än solpaneler som är riktade mot öster eller väster. Hur skillnaden blir beror framförallt på solpanelernas lutning.
För att uppnå samma årliga elproduktion krävs det därför färre solpaneler (lägre sammanlagd effekt) om en solcellsanläggning är placerad mot söder än mot öster eller väster.
Att placera solceller mot öster eller väster kan dock i många fall göra att andelen egenanvänd el blir något högre än om solcellerna placeras mot söder. Anledningen till det är att de flesta hushåll förbrukar som mest el på morgnar och sena eftermiddagar, tidpunkter då östliga respektive västliga solpaneler producerar mest el. Läs mer: Optimal lutning och väderstreck för solceller.
En tumregel vid dimensionering av solceller är att en solcellsanläggning inte bör producera mer el per år än den tillhörande fastighetens årsförbrukning av el. Orsaken till tumregeln är att skattereduktion på 60 öre per kWh såld el maximalt ges för lika många kWh el som fastigheten köper in via elnätet per år.
Det finns dock förslag om att skattereduktion på 60 öre per såld kWh solel kommer att tas bort den 1 januari 2026 (2). Genomförs detta förslag blir andelen av den producerade solelen som kan användas för egen förbrukning av än större betydelse vid dimensionering av en solcellsanläggning.
Eftersom en solcellsanläggning kan förväntas producera el i åtminstone 30 år, är det vid dimensionering viktigt att försöka uppskatta hur stor en fastighets framtida elförbrukning kommer att bli. Enligt Statistiska Centralbyrån är en normal elförbrukning för en villa på 150 kvm cirka 18 000 kWh per år. Utifrån tumregeln bör en sådan villa maximalt förses med en solcellsanläggning på cirka 18–20 kW.
Allt annat lika är en solcellsanläggning mer lönsam ju större andel av den producerade solelen som kan användas för egen förbrukning. Vid dimensionering gäller det dock att hitta en balans, eftersom egenanvändningen blir högre ju mindre anläggningen är, samtidigt som investeringskostnaden per kW blir lägre ju högre effekt en solcellsanläggning har.
Därtill beror andelen egenanvänd el inte bara på förhållandet mellan en solcellsanläggnings produktion och fastighetens elförbrukning. Ett hushåll som i hög grad kan styra när på dygnet dess elförbrukning sker, kan uppnå en betydligt högre egenanvändning än de 30–40 % som kan sägas utgöra genomsnittet för solcellsanläggningar i Sverige idag (december år 2024).
Regeringens meddelade i september 2024 att de avser att föreslå att skattereduktionen för såld solel på 60 öre per kWh avskaffas den 1 januari 2026 (3). Om förslaget genomförs kommer det i genomsnitt att bli ungefär dubbelt så lönsamt att själv använda producerad solel som att sälja den via elnätet.
Den som ska köpa en solcellsanläggning bör därför vid offertstadiet diskutera både lämplig storlek och konfigurering av en solcellsanläggning med installatören i syfte att uppnå en hög andel egenanvänd el.
Ett batteri till solceller kan öka mängden egenanvänd el genom att producerad el kan lagras i batteriet för att sedan användas vid ett senare tillfälle. Utöver att därigenom bidra till lönsamheten hos en solcellsanläggning kan ett batteri också användas för att generera intäkter genom att batteriet samtidigt hyrs ut till försäljning av stödtjänster till elnätet.
Läs mer: olika sätt att tjäna eller spara pengar med ett batteri till solceller
Att installera solceller kostar cirka 10 000–15 000 kronor per kW inklusive skatteavdrag. Hur stor anläggning som väljs kan därför begränsas av möjligheten till att finansiera en solcellsanläggning. Vilken lönsamhet som anses som tillräcklig kan också variera från person till person, till exempel beroende på möjliga alternativa investeringsmöjligheter.
Det är många faktorer som påverkar lönsamheten för solceller, som till exempel investeringskostnaden, var solcellerna placeras och andel egenanvänd el. Det kan därför vara svårt att själv uppskatta lönsamheten för en solcellsanläggning. Hemsols erbjuder därför en solcellskalkyl där det kostnadsfritt går att uppskatta lönsamheten för en solcellsanläggning utifrån just dina specifika förutsättningar.
De fyra mått som behöver mätas upp (Bild 4) för att bestämma storleken på ett sluttande tak är:
Takytan ges då av formeln:
Ett alternativ är att direkt mäta takets bredd (t). Takytan ges då av t x l. I praktiken är det dock ofta krångligt att mäta takets bredd eftersom det i regel kräver både två personer och två stegar.
För den som vill endast behöver en ungefärlig storlek på ett tak är det enklare och snabbare att använda Hemsols kostnadsfria solcellskalkyl än att mäta själv. I solcellskalkylen visas ett flygfoto över fastigheten och det är bara att markera en takyta och uppge ungefärlig taklutning.
Därefter beräknar programmet automatiskt ut hur stor den markerade takytan är. Genom att det går att markera endast delar av en takyta, är därtill kalkylprogrammet extra användbart för att mäta ytor på ett tak som har uppstickande föremål såsom skorstenar.
Testa Hemsols solcellskalkyl!
Att överdimensionera solceller innebär att solpanelernas totala märkeffekt är högre än den effekt som fastighetens huvudsäkring klarar av. För att undvika att huvudsäkringen löser ut i detta fall, måste växelriktaren i regel dimensioneras så att den inte släpper igenom högre effekt än huvudsäkringen klarar av.
Även när solpanelerna är placerade i olika väderstreck går det i regel bra att överdimensionera solcellerna. Anledningen till det är att solpaneler som placeras i olika väderstreck uppnår sin maxproduktion vid olika tidpunkter under ett dygn. Den totala effekt som solcellsanläggningen kan producera vid en tidpunkt blir då lägre än summan av de enskilda solpanelernas märkeffekt.
För att producera 10 000 kWh el per år krävs cirka 25–30 st solpaneler. Beräkningen utgår från monokristallina solpaneler med en effekt på 410–430 Watt styck. Vidare har antagits att 1 kW solceller producerar 800–1 000 kWh per år. Minst antal solpaneler krävs om de placeras i sydläge med en lutning på 30–50°.
Hur många solpaneler som krävs för att producera 10 000 kWh per år varierar beroende på de enskilda solpanelernas effekt samt med var, mot vilket väderstreck och med vilken lutning solpanelerna placeras.
För att producera 20 000 kWh el per år krävs cirka 50–60 st solpaneler. Beräkningen utgår från monokristallina solpaneler med en effekt på 410–430 Watt styck. Vidare har antagits att 1 kW solceller producerar 800–1 000 kWh per år. Minst antal solpaneler krävs om de placeras i sydläge med en lutning på 30–50°.
Hur många solpaneler som krävs för att producera 20 000 kWh per år varierar beroende på de enskilda solpanelernas effekt samt med var, mot vilket väderstreck och med vilken lutning solpanelerna placeras.
Det krävs cirka 35–45 solpaneler för att en normalstor villa med en årlig elförbrukning på 15 000 kWh ska bli självförsörjande på el (solpanelerna årligen producerar lika mycket el som tillhörande bostad förbrukar). Att bli helt självförsörjande på el, dvs utan anslutning till elnätet, är möjligt men kostsamt.
Orsaken till att det skulle bli väldigt kostsamt att bli helt självförsörjande på el är att solceller producerar mest el under sommarhalvåret medan bostäder förbrukar som mest el på vintern. För att en bostad med en årlig elförbrukning på 15 000 kWh ska vara helt självförsörjande krävs en solcellsanläggning på cirka 400 kW, även med tillgång till ett 10 kWh solcellsbatteri för energilagring.
Solpanelerna för en sådan anläggning skulle uppta en ungefär lika stor yta som en fjärdedels fotbollsplan (cirka 2000 kvadratmeter). Därtill skulle kostnaden för en sådan anläggning sannolikt uppgå till mer än 3 miljoner kronor.
HemSol är ett litet företag. Hjälpa oss att kunna skriva fler utförliga artiklar genom att recensera oss.
Ditt omdöme gör stor skillnad!
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.