Hem - 12v - 12V solceller för fritidshus
I denna artikel har vi samlat information om hur du kan skaffa el med solceller till fritidshus utan nätanslutning. Ni hittar bland annat de bästa 12V solcellspaketen, prisinformation för 12V solceller och vilka regler som gäller för off grid solceller.
Ett solcellspaket på 12V till sommarstuga består i regel av ett fåtal solpaneler med 60–200 W effekt, ett batteri för lagring och en solcellsregulator. Regulatorn håller elen från solcellerna på en lämplig spänning (12V, 24V eller 48V) och skickar den vidare lagring i batteriet.
Till skillnad från nätanslutna solceller kopplas en sån här solcellsanläggning sällan till husets elcentral och därigenom 230V-vägguttagen. Således är användningen av den solel som produceras begränsad, men kan med fördel användas för att driva t.ex. kyl/frys, en TV-apparat och/eller ett par lampor.
*I kontakt med Elsäkerhetsverket informerades HemSol om att ovan nämnd elinstallation inte kräver auktorisation. Däremot kan den sannolikt betraktas som starkströmsanläggning i och med att installationen inte är ofarlig. Egen installation av 12 V solceller sker därmed på egen risk – det är oklart vad som gäller juridiskt.
Solpanel
Tilläggsprodukter
Vill du jämföra 12V solcellspaketen med andra lösningar till sommarstugor hittar du mer heltäckande information på sidan om solcellspaket till fritidshus.
Att matcha solelproduktionen efter fritidshusets elförbrukning med ett 12V solcellspaket är svårt om elförbrukningen är högre än 3 000 kWh/år. Det beror bland annat på att det kommer krävas exceptionellt tjocka kablar för att hantera en hög effekt vid så pass låg spänning.
Därtill är till synes 2 000 W en övre gräns för de 12V solcellspaket som säljs via webbutiker i Sverige. Många av dessa paket säljs tillsammans med ett kylskåp och batteri och har som syfte att endast klara av att ge ström till det mest basala i fritidshuset.
Att driva vattenpump, spis, TV-apparat och annan elektrisk utrustning på ett tillförlitligt sätt med 12V solceller är inget man kan räkna med. Har du sådana krav på solcellerna bör du istället överväga solceller på 230V till fritidshuset.
I vissa fall är 12V-solceller dock det enda rimliga valet. Exempelvis för ett enkelt sommartorp där man inte vill göra en kostsam anslutning till elnätet. I övrigt kan ett 12V solcellssystem vara bra om några eller samtliga av dessa kriterier uppfylls:
För ett fritidshus eller sommarstuga krävs det i regel solceller på minst 200 – 400 W för att hålla igång basal elektronisk utrustning över tid. 300W solceller förväntas att producera i genomsnitt ca 1 290 Wh per dag mellan april och augusti. Detta räcker exempelvis till att varje dag:
Notera att ovan exempel på aktiviteter inte inkluderar matlagning, uppvärmning av vatten, användning av elektrisk vattenpump – saker som tar mycket el i anspråk.
Det är rekommenderat att överdimensionera både effekten på solcellerna och det tillhörande batteriet gentemot den förväntade förbrukningen i fritidshuset. Detta för att inte fritidshuset ska bli helt utan ström på grund av att långvarigt dåligt väder eller överkonsumtion.
Samma grundregler gäller för 12V solceller till husvagn och husbil, i och med att det sällan är kul att bli utan el på semestern. Du hittar mer information om hur du ska dimensionera 12V solceller till husbilar på sidan om solceller till husvagn och husbil.
Om du litet icke nätanslutet solcellssystem räcker dess effekt sannolikt inte att värma upp vatten regelbundet. För detta ändamål rekommenderas istället en solfångare.
Likt en solpanel monteras en solfångare på fritidshuset tak, men värmer istället upp vatten för att producera el. Att värma vatten med solceller är alltså möjligt men du behöver en solfångare.
Tekniskt sett ska du kunna installera 12V solceller på själv utan auktorisation. Att installera 12V solceller är dock inte helt ofarligt och kan även betraktas som en starkströmsanläggning, vilket kräver auktoriserad installatör. Installation på egen hand sker därför på egen risk.
Du hittar mer information om vad som gäller när man monterar solceller på egenhand på sidan om att installera solceller själv.
Nej, stödet för grön teknik gäller endast nätanslutna solcellssystem eller system för lagring av egenproducerad elenergi. För att ha rätt till stöder behöver solcellerna alltså anslutas till det allmänna elnätet, vilket normalt inte görs med 12V solceller.
Du hittar uppdaterad information om reglerna för dagens bidrag på sidan om solcellsstöd.
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.