Hem - Solceller - Solcellstak
Jämför solcellsofferter kostnadsfritt och bindningsfritt.
Vad söker du prisförslag för?
Solceller med batteri MEST POPULÄR! Endast solceller Endast solcellsbatteri
Genom att påbörjar offertjämförelsen godkänner du att dina uppgifter delas med upp till 4 solcellsinstallatörer, samt våra användarvillkor och integritetspolicy
Sammanfattning
Ett solcellstak (soltak) är ett tak där solceller helt eller delvis utgörs eller sätts ihop (integreras) med takets ytskikt. Integreringen av solceller i ett tak kan ske genom att solpaneler får utgöra takets ytskikt eller att solceller integreras på takpannor eller i takplåtsmoduler.
Solcellsanläggningar där solpaneler placeras ovanpå ett tak med hjälp av ett bärsystem (montagesystem) kallas inte solcellstak. Då uppstår nämligen ett avstånd mellan takets ytskikt och solpanelerna. Det gör att solcellerna inte utgör en del av takets ytskikt.
Ett solcellstak (soltak) kostar cirka 2 500–3 500 kr per kvm (m2) inklusive moms, installation och solcellsbidrag på 19,4 %. Kostnaden per kW solcellstak är cirka 20 000–25 000 kronor per kW. Ett komplett solcellstak med 10 kW effekt på 50–100 m2 (kvm) brukar kosta minst 200 000 kr.
I priset för solcellstak har Hemsol inte räknat in kostnader för eventuellt byte av takdelar där det inte placeras solceller eller för förnyelse av undertak. Det är dock vanligt att även den del av ett yttertak där det inte placeras solceller byts ut i samband med att ett solcellstak installeras. Den som skaffar soltak brukar alltså byta ut hela taket på huset.
Några orsaker till det är att taket ändå kan vara i behov av byte och att ett enhetligt utseende önskas för hela taket. Därutöver är det i regel billigare att byta ut taket i samband med att man skaffar soltak än att det görs separat.
De faktorer som främst påverkar kostnaden för solcellstak (soltak) är:
I Tabell 1 jämförs ungefärliga priser för olika typer av solcellstak (soltak) och tradionella solpaneler. Priserna är inklusive installation, moms och grönt skatteavdrag på 19,4 % men exklusive eventuella undertaksarbeten och utbyte av takdelar där det inte placeras solceller.
Beräkningar för exempelpriser på solcellstak ▾
** Midsummer Wave kan läggas direkt på befintligt tak. Produkten kräver dock ett yttertak bestående av vissa modeller av 2-kupiga takpannor. Installation av traditionella solpaneler ovanpå ett tak kräver inte utbyte av yttertak.
*** På grund av stora skillnader i verkningsgrad mellan olika modeller för solcellstak av plåt varierar den yta som krävs för att ett solcellstak ska uppnå en effekt på 10 kW.
Priset för ett solcellstak (soltak) inklusive ett helt taktbyte är från cirka 300 000 kronor per kW och uppåt. I Tabell 2 visas ungefärliga priser för olika typer av solcellstak och en traditionell solcellsanläggning med solpaneler. Jämförelsen utgår ifrån en anläggning på 10 kW som placeras på en 1,5-plans villa med sadeltak på 150 m2 där takytan är fri från uppstickande föremål.
Beräkningar för exempelpriser på solcellstak inklusive ett helt takbyte ▾
* Priset för ett 10 kW soltak inklusive ett helt takbyte beror i stor utsträckning på takets utformning, kostnader relaterade till åtgärder på befintligt undertak och takets höjd över marknivån. Vid ogynnsamma förutsättningar kan priset för ett 10 kW soltak inklusive ett helt takbyte därför vara avsevärt högre än de angivna värdena.
** Kostnaden för ett solcellstak inklusive ett helt takbyte påverkas både av dess effekt kW och av hur stor takyta som byts ut till traditionellt yttertak. Eftersom Midsummer Wave lösning inte kräver utbyte av befintligt yttertak påverkas kostnaden för dess solcellstak till skillnad från de andra soltaken i exemplet ej av antagandet om takets totala yta.
*** På grund av den låga verkningsgraden krävs en takyta på mer än 75 m2 för att uppnå en effekt på 10 kW med dessa paneler. För att denna lösning ska vara tilltalande för ett sadeltak på 150 m2 bör sadeltaket vara riktat mot öster och väster. Anledningen till det är att om sadeltaket är riktat i nord-sydlig riktning behöver cirka en tredjedel av solcellerna placeras på den takdel som är riktad mot norr. Detta är inte lämpligt eftersom solceller producerar dåligt med el om de placeras riktade mot norr.
Exemplet i Tabell 2 är att betrakta som något av ett idealfall. Har takytan flera uppstickande föremål eller flera olika vinklar, eller om takets höjd över marken är högre än för en 1,5- plansvilla, kan priset för ett solcellstak inklusive ett helt takbyte bli betydligt högre.
Det finns två skatteavdrag för solcellstak (soltak); Skatteverkets avdrag för grön teknik (“solcellsbidrag”) och ROT. Det gröna avdraget är på 19,4 % av totalkostnaden för solceller och ROT på 30 % av arbetskostnaden för både solceller och takbyte (1) (2). Båda avdragen får inte nyttjas för samma arbete.
Skatteavdraget för grön teknik är på maximalt 50 000 kronor per person och år. Det innebär att om ett solcellstak kostar mer än 257 731 kronor, vilket ofta är fallet, blir det procentuella skatteavdraget för grön teknik lägre än 19,4 % av solcellstakets totalkostnad om det endast finns en enda ägare till bostaden. Om två personer äger bostaden kan de använda 50 000 kronor vardera i skatteavdrag.
ROT-avdraget uppgår från den 1 juli år 2024 till 75 000 kronor per person och år. Avdraget kan till exempel användas för takbyte och eventuella plåtarbeten som ligger utanför själva entreprenaden för solceller, och därmed inte berättigar till grönt skatteavdrag för solceller.
Solcellstak kan delas in i tre olika typer:
Ett integrerat solcellstak är ett tak där traditionella solpaneler utgör takets ytskikt. Ofta används takintegrerade glas-glas-solpaneler som integreras i taket. Dessa solpaneler integreras vanligen i taket med hjälp av specialkonstruerade ramar. Då fungerar solpanelerna och solcellerna som takbeläggning.
Hemsol uppskattar priset för ett integrerat solcellstak med 10 kW takintegrerade solpaneler till cirka 200 000–220 000 kr inklusive moms, installation och skatteavdrag för både ROT och grön teknik. Priset avser en komplett solcellsanläggning med solceller, växelriktare och övriga komponenter.
I priset för det integrerade solcellstaket har Hemsol inte räknat in kostnader för eventuellt byte av takdelar där det inte placeras solceller eller för förnyelse av undertak. Det är dock vanligt att även den del av ett yttertak där det inte placeras solceller byts ut i samband med att ett integrerat solcellstak installeras.
Fördelar med integrerat solcellstak (takintegrerade solpaneler) är att de har:
Två exempel på tillverkare av integrerade solceller är:
Ja, det finns röda integrerade solceller (solpaneler). Företaget Solarstones produkt Solar Full Roof finns i både svart, rött och orange. Icke-svarta mono-solpaneler färgas dock med färgämnen som ökar reflektionen av solens instrålning. Röda solpaneler har därför lägre verkningsgrad än svarta paneler.
Läs mer: Röda solpaneler
Enligt Hemsols kännedom finns i skrivande stund, juni 2024, tre huvudsakliga tekniska lösningar för solcellstakpannor:
För ett soltak med solcellstakpannor (solceller integrerade i takpannorna) är kostnaden för ett 10 kW soltak cirka 210 000–240 000 kronor. Generellt är priset något lägre om specialtillverkade solcellstakpannor väljs framför solceller som integrerats i standardtakpannor.
I priset för tak med solcellstakpannor har Hemsol inte räknat in kostnader för eventuellt byte av takdelar där det inte placeras solceller eller för förnyelse av undertak. Det är dock vanligt att även den del av ett yttertak där det inte placeras solceller byts ut i samband med att ett integrerat solcellstak installeras. Vid jämförelse av pris för tak med solcellstakpannor bör det beaktas att om Midsummer Waves solcellstakpannor väljs så innebär det inget byte av befintligt tak, då dessa pannor placeras direkt ovanpå befintligt yttertak.
Fördelar med tak med solcellstakpannor är:
Exempel på tillverkare som erbjuder solcellstakpannor är:
Ja, det finns tegelfärgade och röda solcellstakpannor (solceller som ser ut som tegelpannor). Till exempel erbjuder återförsäljarföretaget St: Erik röda tegelpannor med solceller vid namn “Solcellspanna F10 Nibra”. Solcellerna i dessa solcellstakpannor är transparenta och ger taket ett enhetligt utseende.
Ett solcellstak av plåt (plåttak med integrerade solceller) består i regel av solcellsmoduler som också utgör takets ytskikt. Två tillverkare av sådana tak är Raymond Solar och Roofit. Svenska företaget Midsummer har dock en annan lösning där deras takplåt och solcellsmoduler beställs separat men där modulerna vulkaniseras fast i takplåten.
Hemsol uppskattar priset för ett 10 kW solcellstak i plåt till cirka 210 000–230 000 kr inklusive installation, moms och skatteavdrag för grön teknik. Solcellernas verkningsgrad varierar dock mellan olika plåttak och generellt är priset per kW något lägre ju högre verkningsgrad solcellsmodulerna har.
I priset för integrerade solceller i plåttak har Hemsol inte räknat in kostnader för eventuellt byte av takdelar där det inte placeras solceller eller för förnyelse av undertak. Det är dock vanligt att även den del av ett yttertak där det inte placeras solceller byts ut i samband med att ett integrerat solcellstak installeras.
Fördelar med integrerade solceller i plåttak är:
Exempel på tillverkare som erbjuder integrerade solceller i plåttak är:
Det krävs ofta bygglov för att installera ett solcellstak (soltak) på en byggnad som ligger inom detaljplanerat område. Installeras ett solcellstak på en byggnad som ligger utanför detaljplanerat område krävs däremot i normala fall inte bygglov. Det finns dock vissa undantag från dessa båda grundregler.
Läs mer: Bygglov för solceller
Enligt Plan- och bygglagen (2010:900) krävs bygglov om installationen av ett solcellstak som innebär att “byggnaden byter färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial eller byggnadens yttre utseende påverkas på annat sätt” (3).
Enligt Plan- och Bygglagen kap 9 §5 krävs däremot i regel INTE bygglov för en- och tvåbostadshus för att byta fasadbeklädnad, taktäckningsmaterial eller att färga om eller ändra färg om “åtgärden inte väsentligt förändrar byggnadens eller områdets karaktär” (4). En kommun kan dock ha bestämt att även de åtgärder som nämns i Plan- och Bygglagen kap 9 §5 ska omfattas av bygglov.
Hemsol rekommenderar därför att den som vill installera ett solcellstak inom ett detaljplanerat område att kontakta kommunens byggnadsnämnd för att ta reda på om soltaksinstallationen kräver bygglov.
Utanför detaljplanerade områden krävs det i normala fall inte bygglov för integrerade solcellstak. Kommuner har dock rätt att utanför detaljplanerade områden besluta om områdesbestämmelser som kan innebära att bygglov krävs, enligt Plan- och Bygglagen (5).
Plikt på bygglov kan även ha införts för underhåll eller ändring av ett byggnadsverk eller ett bebyggelseområde som anses särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Tre faktorer som påverkar om en takyta är lämplig för soltak är:
Fem exempel på när ett solcellstak (soltak) kan övervägas är om:
Fördelar med solcellstak (soltak) jämfört med standardsolpaneler är att:
Nackdelar med solcellstak (soltak) jämfört med standardsolpaneler är:
*Observera att ett solcellstak ersätter det traditionella takmaterialet. Om du planerar att byta tak rekommenderas att jämföra kostnaden för ett solcellstak med både solpaneler och en vanlig takomläggning för en rättvis bedömning.
Två tillvägagångssätt för att finna en installatör av soltak är att:
Ska ett soltak läggas på ett tak med många vinklar eller inbyggda objekt såsom skorstenar och fönster behövs i regel mer omfattande takarbete göras i samband med att soltaket installeras. Det är inte alltid som en installatör av soltak besitter denna kompetens. Det kan då vara en god idé att den som ska beställa ett soltak själv söker upp en lämplig plåtslagare eller takläggare, beroende på typ av tak.
Några exempel på installatörer av solcellstak är:
I Tabell 3 ges fem exempel på tillverkare och vilka typer av solcellstak som de erbjuder.
Fem exempel på olika tillverkare av solcellstak är:
I Tabell 4 ges en översikt över vilka produkter olika tillverkare av solcellstak erbjuder.
* Solcellernas effekt är 20 %.
** Tillverkas i Asien och inte i Sverige som Midsummers övriga solcellstak.
*** Solarti är en nederländsk tillverkare av solcellstakpannor. St:Erik är en svensk distributör för produkten och säljer produkten via återförsäljare som exempelvis Bolist.
Fyra viktiga beslutsfaktorer vid val av solcellstak (soltak) är:
Läs mer: Att tänka på vid val av solpanel.
För att ett soltak (solceller) ska kunna leverera el till exempelvis ett hushåll behöver solpanelerna kopplas samman med en växelriktare. I normala fall ingår en eller flera växelriktare i en offert på solcellstak. Den som utvärderar offerter på solcellstak behöver dock vara helt på det klara med om en offert endast avser ett solcellstak (solcellerna) eller en komplett solcellsanläggning.
Läs mer: Vad är en växelriktare?
Ja, det går att beställa offerter på solcellstak via Hemsols kostnadsfria offerttjänst. Detta görs genom att först välja solpaneler på tak. Skriv därefter under fältet Lägg till ett meddelande i formuläret om kontaktuppgifter att “en offert på ett integrerat solcellstak önskas”.
Läs mer: Beställ offert på solcellstak.
Hemsol rekommenderar att ägaren av ett solcellstak gör en okulär (visuell) inspektion av sin solcellsanläggning åtminstone en gång per år. Syftet är att upptäcka eventuella skador på till exempel solceller, växelriktare och kablar.
Till skillnad från en solcellsanläggning där solpanelerna inte är integrerade i takets ytskikt, är det dock ofta svårt att studera till exempel kablars tillstånd. I övrigt ska, liksom för alla solcellsanläggningar, installatörens och tillverkarnas anvisningar gällande underhåll följas. Läs mer: Underhåll av solceller.
Ja, enligt Skatteverket går det att göra skatteavdrag för grön teknik på 19,4 % av den totala kostnaden för att installera ett solcellstak (8). För att få göra skatteavdrag på grön teknik för själva solpanelerna krävs dock att de är köpta från samma företag som installerar dem.
I samband med installationen av ett solcellstak krävs ibland att en del av installationsarbetet utförs av en annan part än solcellsinstallatören. Till exempel kan det krävas en plåtslagare för plåtarbeten runt skorstenar och andra från taket uppstickande föremål.
I det fall detta arbete inte omfattas av totalentreprenaden för det integrerade solcellstaket medges inte skatteavdrag för grön teknik för denna del. Däremot går det att göra skatteavdrag för ROT (Renovering och Tillbyggnad) på 30 % av arbetskostnaden för detta arbete.
Nej, Hemsol känner i skrivande stund, juni år 2024, inte till något fall där enbart solceller används som takbeläggning. Däremot kan solceller som fästs direkt på till exempel takpannor eller plåttak eller som placeras i en solpanel användas som takbeläggning.
Ja, det går att använda solpaneler istället för takpannor på ett tak! Till exempel kan solpaneler placeras i specialkonstruerade ramar. Tillsammans med dessa ramar kan solpanelerna sedan monteras på ett tak och utgöra takets ytskikt.
I de flesta fall kostar det mer att installera ett solcellstak än att byta ut ett tak och sedan placera ovanpåliggande solpaneler på taket. Solcellstak bör därför främst övervägas av den som ändå behöver byta ut ett tak och som därutöver sätter ett högt värde på en estetiskt tilltalande solcellslösning.
Nej, enligt Teslas svenska webbplats erbjuds inte solcellstaket Testa Solar Roof i Sverige i skrivande stund, juni år 2024. Elon Musk (Teslas VD) meddelade i en tweet från år 2021 att bolaget hoppades på en lansering i Europa under år 2022 men så har inte blivit fallet. Tesla Solar Roof säljs däremot i USA.
Läs mer: Tesla Solar Roof solcellstak
Nej! Även om produkten fortfarande nämns på Soltech webbplats har Soltech via mail meddelat Hemsol att produkten utgått. Även Soltechs andra produkt för integrerade solcellstak, Soltech Roof, har tagits ur deras sortiment.
Nej, efter att Hemsol talat med en återförsäljare till Lindab ficks beskedet att företaget den 21 juni år 2024 tagit beslutet att sluta sälja solcellstaket Lindab Solar Roof. Lindab har senare tagit bort information om denna produkt på deras webbplats.
HemSol är ett litet företag. Hjälpa oss att kunna skriva fler utförliga artiklar genom att recensera oss.
Ditt omdöme gör stor skillnad!
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.