Hem - Solenergi - Statistik för solceller
Sammanfattning
Den 31 december år 2023 var antalet nätanslutna anläggningar med solceller i Sverige 251 626 stycken, enligt Energimyndigheten. Den totala installerade effekten solceller var då 3 973 MW. (1) Dessa solceller står för 8 % av all installerad effekt för elproduktion i Sverige, enligt Svenska Kraftnät (2).
Runt 91 % av antalet solcellsanläggningar i Sverige år 2023 utgjordes av anläggningar med en effekt på maximalt 20 kW. De flesta av dessa antas vara villainstallationer. Dessa anläggningar stod för cirka 60 % av den totalt installerade effekten år 2023.
Solcellsparker (anläggningar med en effekt över 1 000 kW) utgör mindre än 0,1 % av antalet solcellsanläggningar i Sverige men stod den 31 december år 2023 för 5,7 % av den totalt installerade effekten av solceller.
Enligt statistik från Energimyndigheten ökade antalet solcellsanläggningar i Sverige med 45–78 % årligen mellan 2017–2023. År 2023 blev ännu ett rekordår för solceller i Sverige. Statistiken visar att cirka 40 % av alla solcellsanläggningar i Sverige den 31 december 2023 installerades under år 2023 (3).
Det är främst små solcellsanläggningar med en effekt under 20 kW, som exempelvis används till villor, som drivit utvecklingen av solenergi i Sverige. Under hela perioden år 2016–2023 har solcellsanläggningar med en effekt under 20 kW stått för 85–89 % av det totala antalet solcellsanläggningar och för 46–60 % av den totalt installerade effekten.
I Tabell 1 presenteras statistik för solceller i Sverige i form av antalet solcellsanläggningar för perioden år 2017–2023, utarbetad med hjälp av data från Energimyndigheten (4).
Tabell 1. Statistik för solceller i Sverige i form av antalet solcellsanläggningar.
Tabell 2 visar statistik för utveckling av installerad effekt solceller i Sverige, utarbetad med hjälp av data från Energimyndigheten (5).
Tabell 2. Statistik för utvecklingen av installerad effekt solceller i Sverige.
Tabell 3 visar statistik från Svensk Solenergi över beviljande av grönt skatteavdrag för solceller i Sverige (6).
Tabell 3. Statistik över beviljande av grönt skatteavdrag för solceller i Sverige.
* Observera att antalet köpare som beviljats skatteavdrag för solceller (solcellsanläggningar) översteg antalet installerade solcellsanläggningar i Sverige för år 2022 och år 2023. Detta förklaras bland annat av att fler än en person kan få skattereduktion för grön teknik om det är mer än en ägare till bostaden där solceller ska placeras.
Tabell 4. De svenska kommuner med högst andel installerade solceller räknat i Watt per capita år 2023.
Tabell 5. Fördelning av antalet solcellsanläggningar i Sverige efter effektkategori (kW).
Tabell 6. Andel av total installerad effekt för olika effektkategorier på solcellsanläggningar i Sverige.
Tabell 7 visar medeleffekt per år för nyinstallerade solcellsanläggningar i Sverige per effektkategori, utarbetad med hjälp av data från Energimyndigheten (10).
Tabell 7. Medeleffekt för solcellsanläggningar i olika effektkategorier per år.
Enligt Energimyndigheten producerades cirka 3 TWh el från solenergi i Sverige under år 2023 (11). Solenergi stod år 2023 för cirka 2 % av elanvändningen och knappt 1 % av den totala energianvändningen exkl. förluster. I elområde 4 (södra Sverige) var solenergins andel av den producerade elenergin 10 % år 2023.
Produktion och användningen av solenergi är dock inte jämnt fördelad över året. Grovt räknat sker ungefär tre fjärdedelar av Sveriges årsproduktion av solel under perioden mars–augusti.
Tabell 8. Solkraftens andel av den totala elproduktionen i Sverige per år.
* Värdet för år 2024 avser perioden januari–juni 2024.
I en rapport från år 2023 skriver Energimyndigheten att “potentialen för solcellsanläggningar på mark är i det närmaste obegränsad” (12). I rapporten prognosticerar de också att produktionen av solel uppnår 9–32 TWh per år till år 2050 (13). Som jämförelse producerades cirka 3 TWh solel i Sverige år 2023.
Potentialen för solkraft i Sverige visas också av att Sverige har tillgång till stora landytor för installation av solceller. Till exempel hade Danmark installerat cirka 15 gånger mer, Tyskland cirka 32 gånger mer och Nederländerna cirka 72 gånger mer effekt solkraft per landyta jämfört med Sverige år 2022, enligt branschorganisationen Svensk Solenergi (14).
Enligt en prognos av Energimyndigheten från sommaren år 2024 beräknas 9 TWh solenergi produceras i Sverige år 2027 (15). Visar sig prognosen korrekt innebär det att mängden energi som produceras av solceller i Sverige ökar med cirka 200 % från år 2023 till 2027. Det motsvarar en ökning med 31% per år.
Ja, i synnerhet kusterna i Sverige och de sydliga delarna av Sverige är bra lämpade för solceller. Förvisso finns det länder som har bättre förutsättningar vad gäller solinstrålning, men Sveriges svalare klimat inverkar positivt både på solcellernas verkningsgrad och livslängden för en solcellsanläggning.
Till exempel kan 1 kW solceller som placeras i Mälardalsområdet i genomsnitt förväntas producera minst lika många kWh per år som om samma panel placerats i Hamburg i Tyskland. Därtill är Sverige både glest befolkat och har en stor del av befolkningen som är bosatta i villor.
Det innebär att det finns gott om lämpliga ytor att placera solceller. I Sverige finns också relativt förmånliga regler för skattereduktion för solceller, både för investeringar i solcellsanläggningar och vid försäljning av producerad el.
Hemsol uppskattar att det fanns cirka 10 miljoner solpaneler installerade i Sverige den 31 december år 2023. Uppskattningen baseras på att total installerad effekt solenergi i Sverige då var cirka 4 000 MW enligt Energimyndigheten (16). Därtill har medeleffekten per installerad solpanel uppskattats till 375 W.
HemSol är ett litet företag. Hjälpa oss att kunna skriva fler utförliga artiklar genom att recensera oss.
Ditt omdöme gör stor skillnad!
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.