Hem - Solceller - Skatt på solenergi
Ska du installera solceller på taket finns det några skatteregler att hålla koll på. I den här artikeln går vi igenom skatt som kan gälla för solenergi: energiskatt, kapitalskatt, moms och skatteavdrag.
Mikroproducenter behöver vanligtvis inte betala skatt på sin solenergi. Alla intäkter från små solcellsanläggningar deklareras för inkomstskatt, men intäkter under 40 000 kr/år är skattebefriade. Stora anläggningar på över 500 kW behöver dock betala t.ex. energiskatt och moms.
Om något känns oklart kan du läsa mer om respektive skatteregel nedan. Känns grunderna oklara kan du läsa mer om solceller.
Full eller reducerad energiskatt gäller för solceller endast när den installerade toppeffekten på anläggningen överstiger 500 kW. Mikroproducenter har vanligtvis en toppeffekt långt under 500 kW (närmare 3–25 kW) och är därför sällan skyldiga att betala energiskatt.
Energiskatt betalas per kilowattimme och ligger år 2021 på 35,6 öre/kWh exkl. moms, alternativt 44,5 öre/kWh inkl. moms. Som privatperson betalar du energiskatt på den el du köper från ditt elhandelsbolag. Som mikroproducent av solel betalar du vanligtvis inte energiskatt.
OBS! Om du har flera anläggningar som är geografiskt och tekniskt sammanhängande räknas deras gemensamma toppeffekt. Om du framställer el från flera källor (t.ex. solpaneler och vindkraft) räknas den sammanlagda effekten.
När du säljer solel som mikroproducent beskattas inkomsterna med kapitalskatt, med en skattesats på 30 %. Inkomsterna deklareras som intäkter från privatbostad, och har därför ett schablonavdrag på 40 000 kr/år. Du betalar därför sällan inkomstskatt som mikroproducent.
Angående kapitalskatt på inkomster från solceller bör du hålla koll på att:
Testa Hemsols solcellskalkyl!
Du behöver inte momsregistrera dig för att sälja solel så länge försäljningen ligger under 80 000 kronor exkl. moms per år. Överstiger din försäljning 80 000 kronor per år bör du registrera dig för moms och applicera 25 % moms på försäljningen.
Momsregistrering för solceller är troligtvis inte nödvändigt om solpanelerna i första hand används för elproduktion för egen förbrukning. Säljer du din el för spotpris (ca. 80 öre/kWh) och får ersättning för nätnytta (ca. 5 öre/kWh) behöver du sälja över 94 000 kWh solel per år för att bli momspliktig. Vilket motsvarar en solcellsanläggning på 100 kW (runt 450 kvm).
Kom ihåg! Om du säljer andra varor och/eller tjänster slås intäkterna samman med försäljningen av solel. Din totala försäljning bör alltså ligga under 80 000 kronor för att inte vara momspliktig.
Bostadsrättsföreningar med solceller hamnar i ett specialfall vad gäller moms. Normalt är verksamheten momsbefriad men med solceller appliceras moms på solel som säljs till det allmänna elnätet och till hushållen. Solel som används till fastighetens allmänna drift är momsfri.
Eftersom delar av solcellernas elproduktion används i momspliktig verksamhet har bostadsrättsföreningen rätt till avdrag för ingående moms. Avdrag för ingående moms får göras på så stor del av anläggningen som används till momspliktig verksamhet.
Du kan lära dig mer om vad som gäller för BRF:er på vår sida “solceller bostadsförening”.
Med solceller på taket kan du dra nytta av tre olika skatteavdrag; avdrag för grön teknik, skattereduktion för såld solel och avdrag vid husförsäljning.
När du installerar solceller kan du använda avdraget för grön teknik. För solceller ligger avdraget på 20 procent av kostnaden för material och arbetskostnad.
Installerar du solcellsbatterier eller laddningspunkt för elfordon ligger avdraget på 50 procent. Avdraget görs direkt på fakturan och du kan få max på 50 000 kronor i avdrag.
OBS! Avdrag för grön teknik kan endast användas av privatpersoner. Idag finns det tyvärr inget solcellsstöd tillgängligt för företag.
När du säljer din överskottsel har du rätt till en skattereduktion för solel. Idag ligger skattereduktionen på 60 öre per såld kWh. Ditt elhandelsbolag lämnar in kontrolluppgifter till Skatteverket för såld el och du får automatiskt skattereduktionen varje år.
Skattereduktion för solel är tillgänglig för både privatpersoner och företag som är mikroproducenter.
OBS! Du kan endast få skattereduktion för så många kilowattimmar el du själv tagit ut från det allmänna elnätet eller max 30 000 kWh, beroende på vilken maxgräns som nås först.
Notera! Regeringen har hösten 2024 föreslagit att det gröna avdraget för solceller sänks från 20 till 15 procent. Om förslaget godkänns, träder det i kraft den 1 juli 2025. Dessutom föreslås det att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el, även känd som 60-öringen, ska slopas. Denna förändring kan träda i kraft den 1 januari 2026. Det är också värt att nämna att detta förslag lades fram redan 2019, men avslogs då.
När du installerar nya solceller räknas det som en grundförbättring av fastigheten. Om du sedan säljer din privatbostad får du därför göra avdrag för arbets- och materialkostnaderna. Har du fått investeringsbidrag eller använt ett skatteavdrag vid installationen får du inte göra avdrag för den delen av investeringen.
Om din solcellsanläggning har en installerad toppeffekt under 500 kW behöver du inte betala skatt på egenproducerad solel. Inkomsterna som kommer från att sälja egenproducerad el räknas som intäkter från privatbostaden och ska deklareras årligen.
Du behöver dock sällan betala kapitalskatt (30 %) på inkomsterna från såld solel eftersom endast intäkter som överstiger 40 000 kronor/år beskattas.
När du säljer el från dina solceller räknas det inte som ersättning för arbete, du behöver därför inte ansöka om F-skatt för dina solceller.
Du deklarerar dina inkomster från solcellerna (försäljning av överskottsel, ersättning för nätnytta och försäljning av elcertifikat och ursprungsgarantier) som intäkter från privatbostaden. Vanligtvis skickar ditt elhandelsbolag och/eller elnätsföretag in kontrolluppgifter till Skatteverket och du kontrollerar att de är korrekta i deklarationen.
Solskatt är det samma som energiskatt. Energiskatt betalas av elproducenter som tillhandahåller en solcellsanläggning med installerad toppeffekt på 500 kW eller mer. Energiskatten ligger år 2021 på 44,5 öre per kWh inkl. moms.
När du köper in solel som hushållsel från ditt elhandelsbolag betalar du energiskatt, precis som för andra energikällor. Elproducenter med solcellsanläggningar större än 500 kW betalar från och med juli 2021 full energiskatt på den solel de producerar.
Tidigare har det funnits ett avdrag på energiskatten för solenergi för elproducenter. I och med höjningen av effektgränsen från 255 kW till 500 kW dock slopades avdragen på energiskatten för solenergi.
När du säljer el som företag appliceras moms på försäljningen och redovisas i momsdeklarationen. Företag får även göra avdrag för ingående moms vid köp och underhåll av solcellerna om de monteras på en näringsfastighet. Att sälja el som företag ger även rätt till skattereduktionen på 60 öre per såld kWh el.
Solceller som köpts av ett momspliktigt jordbruksföretag applicerar samma regler som vanliga företag. Alltså appliceras moms på försäljningen av el och inkomsterna redovisas som försäljning. Om solceller på jordbruksfastigheten även levererar solel till en privatbostad redovisas detta som eget uttag.
Om du har en privat jordbruksfastighet med solceller på taket gäller samma skatteregler som för mikroproduktion från privatbostad. Du kan läsa mer om villkor och regler för lantbruk i vår artikel om solceller på jordbruksfastighet.
HemSol är ett litet företag. Hjälpa oss att kunna skriva fler utförliga artiklar genom att recensera oss.
Ditt omdöme gör stor skillnad!
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.