Skattereduktion för solceller

Solceller skattereduktion

Sammanfattning:

  • Ägare av solceller kan få skattereduktion för såld solel på 60 öre per kWh. Det går maximalt att få skattereduktion för 30 000 kWh eller 18 000 kronor per år. Skattereduktion medges inte heller för fler kWh än tillhörande fastighet köper in el för samma år. Det går inte att få skattereduktionen för solceller till fastigheter med huvudsäkringar över 100 A.
  • Regeringen avser att föreslå att skattereduktion tas bort den 1 januari 2026.
    Ett faktiskt beslut huruvida skattereduktionen ska tas bort är dock inte fattat i skrivande stund, december år 2024. Hemsol anser det sannolikt att skattereduktionen antingen kommer att tas bort eller reduceras i storlek.
  • Tas skattereduktionen bort minskar lönsamheten för solceller med ca 0–40 %.
    Hur stor minskningen i lönsamhet blir beror dels på var solcellsanläggningen är belägen och hur mycket av den producerade solelen som används till eget bruk. Minskningen i lönsamhet är lägst för en fastighet placerad i elområde 3 och 4 (södra Sverige) och som har en hög andel egenförbrukning av producerad solel.

Vad är skattereduktionen för solceller på såld el?

Skattereduktionen för solceller är ett skatteavdrag på 60 öre per såld kWh solel, dvs el producerad av solceller som matas in på elnätet. Maximal skattereduktion är 18 000 kronor per person och år. Skattereduktionen medges dock ej för fler kWh än vad tillhörande fastighet tar ut (köper) från elnätet samma år.

En fastighet som tagit ut (köpt) 10 000 kWh el från elnätet på ett år kan alltså under samma år som mest få skattereduktion på 60 öre per kWh för 10 000 kWh. Det gäller även om fastighetens solceller har matat in (sålt) mer än 10 000 kWh solel under året.

Privatpersoner som nyttjar skattesubventionen för solceller på 60 öre/kWh får skatteåterbäring (tillbaka pengar på skatten) vid deklarationen.

Bilden förklarar hur skattereduktion för solceller fungerar för såld el. Skattereduktionen är 60 öre per såld kWh. Det finns ett maxuttag per år på 30 000 kWh, men det får inte överstiga antalet köpta kWh. Bilden illustreras med små hus och vindkraftverk.
Bild 1. Så fungerar skattereduktion för solceller för såld el.

Ska skattereduktionen för solceller tas bort?

Det finns inget beslut om skattereduktionen för såld solel från solceller ska tas bort, eller hur länge den gäller. Regeringen meddelade dock i september år 2024 att de tänker föreslå att skattereduktionen tas bort (försvinner) den 1 januari år 2026 (1). Förslaget har fått kritik från solcellsbranschen.

Skattereduktion för solel som säljs på elnätet har funnits sedan år 2015 (2). Redan år 2019 lämnade dock ett antal ledamöter från Sverigedemokraterna in en motion om att skattereduktion skulle avskaffas (3). Efter behandling av motionen föreslog sedan skatteutskottet att riksdagen skulle fatta beslut om att skattereduktionen skulle avskaffas. Riksdagen fattade däremot inte ett sådant beslut.

Hemsol bedömer det dock som sannolikt att skattereduktionen antingen kommer att tas bort eller reduceras i storlek.

Krav för att vara mikroproducent och få skattereduktionen

De krav från Skatteverket som en solcellsanläggning behöver uppfylla för att räknas som mikroproduktion och berättiga till skattereduktion på 60 öre per såld kWh förnybar el är att (4):

  • Huvudsäkringen (säkring i anslutningspunkten) får vara max 100 Ampere.
  • Fastigheten har en enda anslutningspunkt och huvudsäkring. Solcellsanläggningen ska ha samma anslutningspunkt och huvudsäkring som privatbostadens anslutning till elnätet. Det innebär att el matas in och matas ut via samma anslutningspunkt och att både inmatning och utmatning av el mäts via den anslutningspunkten.

I praktiken uppfyller så gott som alla solcellsanläggningar för privat bruk kraven för att vara mikroproducent och har därmed rätt till skattereduktion.

Hur deklareras skattereduktionen på solel?

Skattereduktionen för solel är förtryckt i deklarationen för privatpersoner, utan att solcellsägaren behöver göra något. Skatteverket får uppgifterna om hur mycket el som matats in (sålts) respektive matats ut (köpts) via elnätet från det företag som äger elnätet som solcellsanläggningen är kopplad till.

Läs mer: skatteregler för solceller

Skattereduktionen utgör cirka 40–50 % av inkomsten för såld solel

Skattereduktionens andel av inkomsten för såld solel har i genomsnitt varit 40–50 % per år under perioden 2021–2024, enligt Hemsols beräkningar. På grund av skillnader i spotpriset på el inom olika elområden i Sverige är skattereduktionens andel av inkomsten för solcellsägare högst i elområde 1 och 2 (ungefär Norrland) och lägst i elområde 4 (sydligaste delen av Sverige).

I Bild 2 visas hur ungefärlig genomsnittlig fördelning av inkomsten för en kWh solel brukar se ut. Se också: Värdet på ersättningen för såld solel

Diagrammet visar den ungefärliga genomsnittliga fördelningen av inkomsten från 1 kWh såld solel. Den största delen, 48 %, kommer från spotpriset på el, följt av skattereduktion som står för 44 %. Mindre delar av inkomsten kommer från ursprungsgaranti (4 %) och nätnytta (4 %). Diagrammet är uppdelat i fyra färgade sektioner som representerar dessa olika källor.
Bild 2. Ungefärlig genomsnittlig fördelning av inkomsten för en kWh såld solel.

 

I Bild 3 visas en karta över Sveriges elområden.

Bilden visar en karta över Sveriges fyra elområden. De fyra områdena är markerade med olika färgnyanser: Elområde 1 (Luleå), Elområde 2 (Sundsvall), Elområde 3 (Stockholm) och Elområde 4 (Malmö). Kartan ger en visuell översikt över hur Sverige är uppdelat för elpris och eldistribution. Varje område är numrerat och namngivet efter sin största stad.
Bild 3. Karta över Sveriges elområden.

Vilka delar består inkomsten per kWh såld solel av?

I Tabell 1 visas visas de olika källorna som inkomsten per såld kWh solel består av.

Tabell 1: De olika inkomstkällorna per såld KWh solel - ungefärliga värden.
Inkomst*Intervall (öre/kWh) Riktvärde (öre/kWh)
Spotpris30–16065
Ursprungsgaranti2–105
Nätnytta2–155
Skattereduktion6060
Totalt94–245135

* I Tabell 1 över inkomstkällor har Hemsol bortsett från att vissa företag erbjuder ett påslag på spotpriset för såld el. Orsaken till det är att merparten av elhandelsbolagen inte erbjuder något påslag. För de företag som erbjuder påslag är påslaget därtill ofta förknippat med krav såsom att solcellsanläggningen är köpt från företaget ifråga eller att hushållet även måste köpa in el från företaget.

Solcellers lönsamhet minskar med cirka 0–40 % om skattereduktionen avskaffas

Om skattereduktion på 60 öre per kWh avskaffas skulle lönsamheten för en genomsnittlig solcellsanläggning minska med cirka 30 %, enligt Hemsols beräkningar. Lönsamheten kan dock minska med mindre än så eller inte alls, men också med uppemot 40 % vid dåliga förutsättningar.

Hur stor minskningen i lönsamhet för solceller blir i procent varierar framförallt beroende på spotpriset på el och hur stor andel av den producerade solelen som används för egna behov.

Värdet av 1 kWh solel med och utan skattereduktionen på 60 öre per kWh

I Tabell 2 redogörs för genomsnittligt värde av en 1 kWh producerad solel, med och utan skattereduktion.

Tabell 2: Värdet av 1 kWh producerad solel med eller utan skattereduktion på såld el.
ScenarioUtan skattereduktionMed skattereduktionAll solel används till egna behov
Andel egenanvänd solel40 %40 %100 %
Andel såld solel60 %60 %0 %
Skattereduktion på 60 öre per kWh såld solelNejJaSaknar betydelse
Medelvärde för 1 kWh producerad solel103 öre145 öre161 öre

Värdena i Tabell 2 baseras på ett spotpris på 81 öre per kWh, en energiskatt på 53,5 öre per kWh och en nätavgift på 26 öre per kWh. Samtliga värden är inklusive moms.

Diagrammet visar riktvärdet för 1 kWh producerad solel i olika scenarier. Tre kategorier jämförs: utan skattereduktion, med skattereduktion och när all producerad solel används till egna behov. Värdet per kWh ökar när skattereduktion appliceras och når sitt högsta när all producerad solel används för eget behov. Diagrammet visar värdet i öre per kWh för varje kategori.
Bild 4. Riktvärde för 1 kW producerad solel.

Ökad egenanvändning motverkar minskad lönsamhet om skattereduktionen avskaffas

Olika sätt att öka den egna användningen av producerad solel och därigenom motverka minskad lönsamhet om skattereduktionen avskaffas är att:

  • Investera i ett solcellsbatteri. Med ett solcellsbatteri kan i regel den egna användningen av producerad solel höjas betydligt. Vid bedömning huruvida ett batteri till solceller är lönsamt måste emellertid fler aspekter än endast möjligheten till ökad egenanvändning av producerad solel beaktas.
  • Smartare styrning av elförbrukningen. Det blir allt vanligare att styra sin elförbrukning till tidpunkter när antingen elpriset är lågt eller för att i högre utsträckning kunna använda egenproducerad solel. Några exempel på sådan elförbrukning är elbilsladdning, uppvärmning av vattnet i en varmvattenberedare eller användandet av tvättmaskin.
  • Välja en något mindre solcellsanläggning. En vanlig rekommendation är att välja en solcellsanläggning som producerar lika mycket el som den tillhörande fastigheten förbrukar. Den rekommendationen bygger i hög grad på att skattereduktionen för såld el på 60 öre per kWh blir kvar. Tas skattereduktionen bort blir andelen egenanvänd el viktigare. I det fallet lönar det sig i regel att välja en storlek på solcellsanläggning som producerar en något mindre mängd el än den tillhörande fastigheten förbrukar.
  • Placering av solceller i östlig eller västlig riktning kan övervägas. Ett genomsnittligt hushåll har högst elförbrukning på morgonen och sen eftermiddag. Att placera solpaneler i östlig eller västlig riktning istället för i sydläge kan då ge en högre egenanvändning av producerad el. Att placera solpaneler i sydläge är dock i de flesta fall att föredra.

Det bör också noteras att lönsamheten för en solcellsanläggning till en privatbostad blir högre ju större egenanvändningen av producerad el är, givet allt annat lika. Detta gäller oavsett om det finns en skattereduktion på såld el eller inte.

Testa Hemsols solcellskalkyl!

Vanliga frågor

Har företag rätt till skattereduktion för solceller?

Ja, företag har samma rätt att göra skattereduktion för egenproducerad förnybar el som privatpersoner. Företaget måste således uppfylla kraven för att vara mikroproducent och skattereduktionen är maximalt 30 000 kWh (18 000 kr). Företag som är juridiska personer måste dock själva deklarera skattereduktionen.

Är företaget en enskild firma är däremot uppgifterna om skattereduktionen förtryckta i den skattedeklaration som Skatteverket skickar ut. Det enskilda företaget måste dock under “övriga upplysningar” i skattedeklarationen ange att solcellsanläggningen ingår i näringsverksamheten. Läs mer: solceller för företag

Har bostadsrättsföreningar rätt till skattereduktion för solceller?

Ja, bostadsrättsföreningar har i likhet med andra juridiska personer rätt till skattereduktion för såld el från solceller. En bostadsrättsförening måste själv ansöka om skattereduktion i deklarationen. Enligt Skatteverket kan skattereduktionen kan göras mot statlig inkomstskatt, fastighetsavgift eller fastighetsskatt (5).

Läs mer: Solceller till bostadsrättsföreningar

Har lantbruk rätt till skattereduktion för solceller?

Ja, lantbruk har rätt till skattereduktion på 60 öre/kWh såld solel enligt samma regler som andra företag. Lantbruk är också en typ av företag som kan få återbetalning av energiskatt. Den energiskatt som lantbruk betalar netto för köpt el är därför ofta 0,6 öre/kWh jämfört med 53,5 öre/kWh för privatpersoner.

En konsekvens av återbetalningen av energiskatt och skattereduktionen på 60 öre per såld kWh är att det för lantbruksföretag i regel är mer lönsamt att sälja egenproducerad solel än att använda den för eget bruk. För detaljerade regler angående återbetalning av energiskatt hänvisar Hemsol till Skatteverkets webbplats (6). För mer information om solceller till lantbruk se: solceller för lantbruk.

Hur beräknas underlaget för skattereduktion för förnybar el?

Underlaget för skattereduktion för förnybar el beräknas efter mängden el en fastighet matat in till (sålt) och tagit ut (köpt) från elnätet. Skattereduktionens storlek ges av: antalet sålda kWh x 60 öre. Skattereduktionen får dock varken överstiga antalet kWh köpt el x 60 öre eller 18 000 kr per år.

Ett exempel: En lantbruksfastighet säljer ett år 70 000 kWh solel och köper in 40 000 kWh el.
Enligt grundregeln blir då skattereduktion 42 000 kronor (70 000 kWh x 60 öre = 42 000 kr).

Skattereduktion medges dock maximalt för det antalet kWh som köpts in till fastigheten (40 000 x 60 öre = 24 000 kr). Därtill är den maximala skattereduktionen 18 000 kronor (för 30 000 kWh) per år per solcellsanläggning och företag. I detta fall blir därför skattereduktionen 18 000 kronor.

Hur beräknas skattereduktionen om man äger flera solcellsanläggningar?

Skattereduktionen beräknas på samma sätt oavsett om man äger en eller flera solcellsanläggningar. En privatperson som äger flera solcellsanläggningar kan dock maximalt erhålla skattereduktion för 30 000 kWh per år vilket motsvarar 18 000 kronor.

Hur beräknas skattereduktionen vid flera ägare av en solcellsanläggning?

Om flera personer äger en solcellsanläggning som matar in el i en och samma anslutningspunkt ska antalet sålda kWh fördelas lika mellan personerna ur skattereduktionssynpunkt. Underlaget för att beräkna skattereduktionen får dock inte överstiga 30 000 kWh, vare sig per person eller per anslutningspunkt (7).

Ett exempel: Tre personer äger en solcellsanläggning med en (1 st) anslutningspunkt. Ett år matar solcellsanläggningen in 40 000 kWh el på elnätet och tillhörande fastighet köper in 24 000 kWh el. Totalt medges då en skattereduktion för 24 000 kWh el.

Det innebär att var och en av de tre ägarna till solcellsanläggningen har rätt att göra skattereduktion för 8 000 kWh eller 4 800 kronor (24 000 kWh / 3 personer x 0,60 öre = 4 800 kronor).

Tyckte du artikeln var hjälpsam?

HemSol är ett litet företag. Hjälpa oss att kunna skriva fler utförliga artiklar genom att recensera oss.

Ditt omdöme gör stor skillnad!

Hur vi producerat artikeln