Hem - Solceller - Solcellsbidrag
De möjligheter till bidrag för solceller (egentligen skattereduktioner) som finns år 2024 är:
*Ingår i det som Skatteverket benämner skattereduktion för grön teknik. Maximal total skattereduktion för grön teknik är 50 000 kronor per person och år.
**Maximalt ROT-avdrag är 75 000 kronor per person och år. Både skattereduktion för ROT och skattereduktion för grön teknik får i regel inte användas för samma installation.
Solcellsbidraget (solcellsstödet) är en möjlighet för privatpersoner att göra skattereduktion för grön teknik för en del av kostnaden för en investering i en solcellsanläggning. Skatteverket medger ett avdrag på 19,4 % av totalkostnaden för solceller. Maximalt solcellsbidrag år 2024 är 50 000 kr per person.
För att få ett solcellsbidrag krävs således att en privatperson betalar in skatter för minst ett lika stort belopp som storleken på solcellsbidraget. Innan år 2021 var dock solcellsbidraget utformat som ett direkt investeringsstöd (bidrag). Det innebar att staten tidigare subventionerade investeringar i solceller genom ett direkt bidrag, och inte genom skatteavdrag (skattereduktion) som det är nu.
I Tabell 1 redogörs för nivåer för skatteavdraget för grön teknik för olika typer av installationer.
*Egentligen är solcellsbidraget (skattereduktionen för grön teknik) endast tillämpligt på kostnader för material och arbete. För ett nätanslutet solcellssystem är skattereduktionen 20 % av kostnaden för material och arbete och för batterier till solceller eller laddningspunkt till elfordon 50 %.
Vid tillämpning av skatteavdraget för grön teknik på en totalentreprenad till fast pris är det dock tillåtet att använda ett schablonbelopp för kostnaden för material- och arbete. Detta belopp är 97 % av den totala kostnaden för entreprenaden. För att installera ett nätanslutet solcellssystem är således skatteavdraget för grön teknik till solceller 19,4 % (0,2 x 0,97 = 0,194) om denna schablonmetod används. På motsvarande sätt är skatteavdraget för batterier till solceller eller laddningspunkt för elfordon 48,5 % (0,5 x 0,97 = 48,5 %)
Använd vårt kalkylverktyg för att beräkna solcellernas lönsamhet (inklusive solcellsbidrag) och förväntade elproduktion för solceller på just ditt tak!
Testa Hemsols solcellskalkyl!
Investeringsstödet för solceller (solcellsbidraget) fungerar som ROT-avdraget. Det innebär att en privatperson inte aktivt behöver att söka stödet. Istället gör installatören av solcellerna avdraget direkt på fakturan till kund. Installatören begär sedan i sin tur ersättning från Skatteverket.
Den som beställer solceller behöver dock se till att hen kommer att betala in minst lika mycket i skatt som det avdragna solcellsbidraget under det år som investeringen i solceller görs. I annat fall blir köparen skyldig att återbetala solcellsinstallatören skillnaden mellan erhållet solcellsbidrag och inbetald skatt.
Uppgifter som en köpare bör ge installatören inför dennes ansökan om solcellsbidrag (solcellsstöd) är:
De huvudsakliga kraven för de tre typerna av solcellsbidrag (skatteavdrag för grön teknik) är:
De viktigaste kraven för att en privatperson ska ha rätt till solcellsbidrag (solcellsstöd, skattereduktion för grön teknik) är:
För detaljerade krav på en köpare för att erhålla solcellsbidrag hänvisas till Skatteverkets webbplats (1).
De viktigaste kraven för att en bostad ska omfattas av solcellsbidraget (solcellsstödet) är att:
För detaljerade krav på en bostad för att omfattas av solcellsbidrag hänvisas till Skatteverkets webbplats (2).
Krav för att ett företag ska kunna få utbetalning av solcellsbidrag (solcellsstöd) är att:
För detaljerade krav på ett företag för att få utbetalning av solcellsbidrag hänvisas till Skatteverkets webbplats (3).
Reglerna för solcellsbidrag (solcellsstöd) är de i stort sett desamma oberoende om en solcellsanläggnings solpaneler är placerade ovanpå ett tak, solpanelerna integreras i ett taks ytskikt eller solcellerna integrerats i till exempel takpannor.
Ombyggnaden av ett tak inför installation av solpaneler som ska placeras ovanpå taket med hjälp av ett montagesystem ger inte rätt till solcellsbidrag. För solcellstak, där solceller utgör en integrerad del av yttertaket, kan solcellsbidrag däremot erhållas för ombyggnad av taket.
För företag finns det inget bidrag för solceller som motsvarar skatteavdraget för grön teknik för privatpersoner. Däremot har företag rätt till skattereduktion för såld solel på 60 öre per kWh för maximalt 30 000 kWh per år, givet att anslutningpunktens säkring är max 100 ampere.
Ett företag med solceller är också befriat från att betala energiskatt om den sammanlagda installerade toppeffekten hos företagets solcellsanläggningar understiger 500 MW.
För bostadsrättsföreningar (Brf) finns inget stöd för solceller såsom skatteavdraget för grön teknik för privatpersoner. Däremot har en Brf rätt till skattereduktion för såld solel på 60 öre per kWh för maximalt 30 000 kWh per år, givet att anslutningpunktens säkring är max 100 ampere.
En bostadsrättsförening med solceller kan också ha rätt att göra avdrag för moms för investeringen i solceller motsvarande den andel av bostadsrättsföreningens fastigheter som består av näringslokaler.
Det finns inget stöd för solceller till lantbruk såsom skatteavdraget för grön teknik för privatpersoner. En privatperson kan dock få 20 % bidrag för solceller som placeras på en lantbruksfastighet i närheten av en privatbostad och om den producerade elen i princip endast kommer privatbostaden till del.
För att säkerställa att elen som produceras endast kommer privatbostaden till del krävs i normala fall två elabonnemang, ett för privatbostaden och ett för fastigheten där solcellerna placeras. En annan förutsättning för att få solcellsbidrag är att installation av solceller är placerad på en byggnad eller mark som ägs av den som yrkar om solcellsbidrag (skattereduktion). För mer information se: solceller till lantbruk.
I många fall är solcellsbidraget 19,4 % av kostnaden för en solcellsanläggning och 48,5 % av kostnaden för ett lagringssystem för el (batteri). För en lite större solcellsanläggning (> 20 kW), eller en normalstor anläggning (cirka 10 kW) med batteri, är sannolikheten dock stor att solcellsbidragets storlek begränsas av maxbeloppet på 50 000 kr per person och år.
I det fallet blir det faktiska solcellsbidraget lägre än 19,4 % respektive 48,5 % av den totala kostnaden för anläggningen respektive batteriet.
Är priset för ett solcellspaket 257 731 kronor eller högre erhålls det maximala solcellsbidraget (skattereduktion) på 50 000 kronor per person och år. Äger två personer fastigheten där solceller ska placeras tillåts ett maximalt bidrag på 100 000 kronor, vilket motsvarar ett solcellspaket på 515 662 kronor.
För 257 731 kronor fås i normala fall ett solcellspaket på över 20 kW, vilket är att betrakta som en stor anläggning till en villa. Enligt Energimyndigheten hade till exempel över 90 % av alla solcellsanläggningar som installerats i Sverige till och med december år 2023 en effekt under 20 kW (4).
Möjliga tillvägagångssätt för att erhålla ett högre solcellsbidrag än 50 000 kronor för en solcellsanläggning med eller utan batteri är:
I Tabell 2 och 3 ges räkneexempel för bidrag till solceller enligt 2024 års regler för en fiktiv solcellsanläggning:
*Maximalt solcellsbidrag är 50 000 kr per person och år. **Solcellsbidraget är 50 000 kr år 1 (solcellsanläggningen) och 33 950 kr år 2 (lagringssystemet för el). ***Tillåtet solcellsbidrag enligt %-regeln är 88 270 kronor.
Från och med 1 juli år 2009 har det varit möjligt för privatpersoner att erhålla solcellsbidrag (solcellsstöd) för investeringar i solcellsanläggningar i Sverige. Från år 2009 till 2020 var solcellsstödet uppbyggt som ett bidrag. Privatpersoner och företag fick ansöka om solcellsstöd och varje år hade regeringen avsatt ett bestämt belopp för solcellsstöd.
Antalet ansökningar översteg dock ständigt det avsatta beloppet. De som ansökte fick därför ofta vänta på att nya pengar skulle sättas av. I regel var väntetiden därför ofta uppemot ett år.
Antalet ansökningar fortsatte att växa, systemet blev ohållbart och från och med år 2021 gjordes solcellsstödet om till en möjlighet att få skattereduktion för privatpersoner. För företag avskaffades samtidigt solcellsstödet. I folkmun lever dock begreppet solcellsstöd kvar trots att det numera rör sig om en skattereduktion.
I Tabell 4 redogörs för historiska nivåer på sollcellsbidraget (solcellsstödet) för privatpersoner och företag.
*Utöver procentsatsen har det funnit begränsningar i form av maximalt belopp för solcellsstöd. År 2024 är maxbeloppet i solcellsstöd (skattereduktion för grön teknik) 50 000 kronor per person.
Nej, maxbeloppet för solcellsbidraget (skattereduktion för grön teknik) och maxbeloppet för ROT-avdrag är oberoende av varandra. Det är således möjligt att samma år få både maximalt solcellsbidrag (50 000 kronor) och maximalt ROT-avdrag (75 000 kronor).
Det går dock i regel inte att använda både solcellsbidrag och ROT-avdrag för samma installation. Ett undantag från denna regel är integrerade solcellstak. Solcellsbidraget kan då användas till att installera solcellerna och ROT-avdraget för solcellerna till den del av taket som byts ut men där solceller inte placeras.
Nej, finns det inga inkomster i skattedeklarationen fås inte heller något solcellsbidrag (skattereduktion för grön teknik). Däremot måste inte inkomsterna vara från tjänst. Till exempel kan skatt på avkastning av kapital, fastighetsavgift och fastighetsskatt användas för att erhålla skatteavdrag.
Enligt Skatteverket beviljas dock inte solcellsbidrag för exempelvis begravningsavgiften och allmänna pensionsavgiften (5). På Skatteverkets hemsida finns tjänsten “Räkna ut din skatt” (6) . Den kan användas för att beräkna hur mycket skattereduktion (solcellsbidrag och ROT) som det går att använda för ett givet år.
För att kunna använda maximalt solcellsbidrag, 50 000 kronor, krävs en inkomst från tjänst (arbete) på cirka 20 000 kronor per månad före skatt . Exakt belopp beror bland annat på den sökandes ålder och i vilken kommun hen är bosatt. Finns det andra inkomstkällor än från tjänst, till exempel från kapital, krävs en lägre månadsinkomst.
Nej, för att få solcellsbidrag (skattereduktion för grön teknik) krävs att installationen utförs av ett utomstående företag och att materialet köps in från samma företag. Den som själv monterar solceller riskerar också att produktgarantier för exempelvis solpaneler blir ogiltiga.
Vid installation av solceller måste därtill allt arbete med el utföras av en behörig person. Hemsol avråder därför från att montera solceller själv.
Ja, solcellsbidraget går att använda flera gånger per år så länge det totala solcellsstödet uppgår till maximalt 50 000 kronor. Det är också tillåtet att använda solcellsbidraget flera gånger till samma bostad, till exempel för utvidgningar av en solcellsanläggning.
Ja! Enligt Skatteverket är dock ett krav för att få solcellsstöd (solcellsbidrag) att minst 20 % av solcellssystemets totala energiproduktion utgörs av elproduktion (7).
HemSol är ett litet företag. Hjälpa oss att kunna skriva fler utförliga artiklar genom att recensera oss.
Ditt omdöme gör stor skillnad!
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.