Steg 4: Ansök om elcertifikat

Det har nu gjorts en färdiganmälan och din solcellsanläggning har tilldelats ett Anläggnings-ID. Då är det dags att ansöka om elcertifikat och ursprungsgarantier. Enkelt förklarat är detta ett statligt system som ger dig ersättning för produktion av miljövänlig el.


Hur mycket betalt ger elcertifikat?

För varje 1 000 kWh (detsamma som 1 mWh) erhåller du ett elcertifikat. Snittpriset för ett elcertifikat mellan den 9 september 2018 till den 9 september 2019 var 134 kr. Även försäljning av ursprungsgarantier ger ett extra klirr i kassan. Det finns dock ingen offentlig prisstatistik för garantier tilldelade till följd av produktion av solel. Under 2018 uppger däremot Svensk Solenergi att en ursprungsgaranti kunde handlas för runt 10 kr/1 000 kWh. Notera att priserna för elcertifikat och dessa garantier svänger kraftigt, till och med på månadsbasis. Men i just ovan fall så skulle försäljning av certifikat och garantier innebära 144 kr extra per 1 000 producerad kWh. För en privatperson motsvarar det ungefär 10-15% av den totala ersättningen för såld el år 2019.

Hur ansöker jag om elcertifikat?

Ansökan är väldigt enkelt och består av tre steg:

1. Ansök om behörighet för elcertifikat

Som tur är kan ansöker du både om elcertifikat och ursprungsgarantier via samma blankett! Logga in på Energimyndighetens ’Mina sidor’ och ansök om “behörighet för Elcertifikat och ursprungsgarantier”. Fyll i dina uppgifter och skicka in ansökan. När du fått besked via E-post att du är behörig så kan du gå till “2. Ansök om elcertifikat”. För ytterligare vägledning rekommenderar vi denna 2-minuters video som visar ansökan om behörighet för elcertifikat. Du kan med fördel lägga in denna sidan som ett bokmärke i din webbläsare för att hitta tillbaka när du fått beskedet om behörighet.

2. Ansök om elcertifikat

Logga in på Energimyndighetens ’Mina sidor’ igen men gå istället vidare till “Elcertifikat och ursprungsgarantier” och därefter “Ansökningsformulär”. Fyll i dina uppgifter och skicka in ansökan. För ytterligare vägledning rekommenderar vi denna 6-minuters video som visar ansökan om elcertifikat.

3. När du är godkänd

När din anläggning blivit godkänd av energimyndigheten för tilldelning av elcertifikat och ursprungsgarantier så öppnas automatiskt ett konto i kontoföringssystemet CESAR åt dig. Du får en bekräftelse via e-post när kontot öppnas.

Behöver jag en elcertifikatmätare?

Som godkänd innehavare av ett CESAR konto får du automatiskt elcertifikat och ursprungsgarantier för solel som säljs till elnätet. Vill du även få elcertifikat för den producerade solelen du själv förbrukar, så behöver du en elcertifikatmätare. En elcertifikatmätare innebär en extra kostnad och lönsamheten i detta beror helt på framtida priserna för elcertifikat och ursprungsgarantier. För anläggningar på 10 kWh eller mer bör en sådan mätare betala av sig på 5-10 år, men för mindre anläggningar tar det troligen betydligt längre tid än så.

Vi rekommenderar inte att du lägger tid och pengar på att installera en elcertifikatmätare.

Mer information om varför finner du i vår artikel om elcertifikat och elcertifikatmätare.

Steg 5: Elavtal och underhåll

Läs mer om hur du väljer elavtal och underhåller solcellerna.