Hem - Solceller - Grönt avdrag
Sammanfattning:
Notera! Regeringen har hösten 2024 föreslagit att det gröna avdraget för solceller sänks från 20 till 15 procent. Om förslaget godkänns, träder det i kraft den 1 juli 2025. Dessutom föreslås det att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el, även känd som 60-öringen, ska slopas. Denna förändring kan träda i kraft den 1 januari 2026. Det är också värt att nämna att detta förslag lades fram redan 2019, men avslogs då.
Vid en investering i solceller eller annan grön teknik är det möjligt att ta del av följande skatteavdrag:
*Det gröna skatteavdraget är egentligen endast tillämpligt på arbets- och materialkostnader för en installation. Vid en installation till fast pris (totalentreprenad) tillåter Skatteverket dock att arbets- och materialkostnader kan antas utgöra 97 % av den totala kostnaden för installationen (1).
Avdrag för grön teknik är en skattereduktion för privatpersoner för solceller, energilagring och laddpunkt för elfordon. Det medger 19,4 % i avdrag för totalkostnaden av solceller, och 48,5 % i avdrag för batterier, laddboxar och laddstolpar. Maxbeloppet för det gröna avdraget är 50 000 kronor per person och år.
Om flera personer äger fastigheten där grön teknik ska placeras har vardera personalen rätt att göra ett avdrag på maximalt 50 000 kronor per år. Detta innebär till exempel att det maximala skatteavdraget för grön teknik för två makar som gemensamt äger en fastighet är 100 000 kronor per år för en installation av solceller.
Skattereduktionen för grön teknik medför egentligen avdrag för material- och arbetskostnader med 20 % för solcellsanläggningar och med 50 % för lagring av egenproducerad el och laddbox eller laddstolpe för elfordon.
Vid installation till ett fast pris (totalentreprenad) får en schablonregel tillämpas vid beräkning av grönt avdrag. Enligt denna schablonregel får kostnaderna för arbete och material antas utgöra 97 % av det totala priset för installationen (2). Det gröna avdraget för solceller blir därför 19,4 % (0,97 x 0,2 = 0,194) och avdraget för batterier och laddpunkter blir 48,5 % (0,5 x 0,97 = 0,485).
Sex typer av kostnader som i regel ej är godkända för skatteavdrag för grön teknik är:
Grönt skatteavdrag kan i regel inte kombineras med andra avdrag eller bidrag för samma installation. Exempel på sådana avdrag och bidrag är rotavdrag, försäkringsersättning och bidrag eller ekonomiskt stöd från exempelvis staten, en kommun eller en region.
Specifika krav för att ha rätt till grönt skatteavdrag för solceller är:
Ett krav för att få grönt avdrag för energilagring är att systemet bidrar till att öka den årliga andelen av egenproducerad elenergi som används för egen användning. I regel innebär detta att egen elproduktion måste anslutas till lagringssystemet, till exempel solceller som ansluts till ett batteri.
Specifika krav för att ha rätt till skatteavdrag för grön teknik är att laddningspunkten till elfordon:
Nej, skatteavdraget för grön teknik för solceller får endast användas av privatpersoner. Företag har däremot rätt att göra avdrag för ingående moms vid köp av en solcellsanläggning. Privatpersoner kan dock ha möjlighet till grönt skatteavdrag om solcellerna (solpanelerna) installeras på en näringsfastighet.
Enligt Skatteverket är dock en förutsättning för att få grönt skatteavdrag för solceller att den el som solcellerna producerar enbart kommer det aktuella småhuset eller lägenheten till del (4). I regel kräver detta att privatbostaden och näringsverksamheten har separata elanslutningar. Läs mer: solceller för företag.
Nej, det går inte att få avdrag (skattereduktion) för grön teknik för en investering i en värmepump. Sedan juli år 2023 går det däremot att söka bidrag för energieffektivisering i småhus. Bidraget är på 50 % av materialkostnaden men kan som högst uppgå till 30 000 kronor.
Bidraget för värmepumpen går att kombinera med rotavdrag. Det går således att få bidrag för materialkostnaden för värmepumpen och rotavdrag på 30 % av arbetskostnaden för att installera värmepumpen.
Testa Hemsols solcellskalkyl!
För solceller medges rotavdrag på 30 % av arbetskostnaden. Arbetskostnadens andel av totalkostnaden för en solcellsanläggning är i genomsnitt cirka en tredjedel. Rotavdraget blir då cirka 10 % av den totala kostnaden för solceller. Maximalt får ROT-avdrag göras för 75 000 kronor per person och år.
Det går inte att få rotavdrag för solceller på ett hus de första 5 åren efter det år huset byggdes färdigt (värdeår). Det är värdeåret som räknas, inte den dag eller månad huset blev färdigt. Värdeåret framgår av husets taxeringsbeslut. För att få göra rotavdrag 2024 behöver husets värdeår vara 2018 eller tidigare.
De viktigaste generella villkoren som en privatperson måste uppfylla för att vara berättigad till ROT-avdrag eller grönt avdrag vid en investering i solceller är att personen:
*Personer som är bosatta utomlands men där minst 90 % av förvärvsinkomsterna beskattas i Sverige uppfyller också kravet för att vara berättigade till grönt skatteavdrag.
Både rotavdrag och grönt avdrag kan i regel inte användas för en och samma solcellsinstallation. När solceller och solcellsbatteri installeras samtidigt kan dock till exempel grönt avdrag på 48,50 % användas för batteriet och rotavdrag på 30 % av arbetskostnaden för den övriga solcellsanläggningen.
Vid oklarheter rekommenderar Hemsol en köpare av solceller att diskutera med solcellsinstallatören om för vilka arbeten grönt skatteavdrag respektive ROT kan tillämpas.
Vid installation av ett soltak byts i regel yttertaket ut även på de delar av taket där det inte placeras solceller. I detta fall kan både rotavdrag och grönt avdrag användas. Vanligtvis används då grönt avdrag på den del av taket som förses med solceller medan rotavdrag används för den övriga delen av taket.
Vid installationer av soltak som inte kräver ett nytt yttertak används i normalfallet avdraget för grönt teknik. Ett exempel på en sådan installation är solcellstaket Midsummer Wave som läggs direkt på existerande betongpannor.
Ja, grönt skatteavdrag kan användas för att utöka en befintlig solcellsanläggning. Det gäller även om grönt avdrag används vid installationen av den ursprungliga solcellsanläggningen. Grönt skatteavdrag får användas valfritt antal gånger så länge maxbeloppet på 50 000 kr per år och person inte överskrids.
I regel är det bäst att använda avdrag för grön teknik vid en investering i solceller. Orsaken är att det gröna avdraget är 19,4 % av kostnaden för solceller medan motsvarande avdrag för ROT i normalfallet är cirka 10 %. Observera att både ROT och grönt skatteavdrag inte får användas för samma arbete.
För investeringar i större solcellsanläggningar (> 15 kW) som utrustas med batteri för lagring av el kan det ibland ur skattemässig synvinkel vara bäst att dela upp investeringen i solcellsanläggningen och batterier var för sig. Skatteavdraget för grön teknik kan då till exempel användas för batteriet och ROT-avdraget för solcellsanläggningen.
Privatpersoner behöver inte ansöka om avdraget utan behöver endast meddela installatören av solcellerna att de önskar använda avdraget. Grönt avdrag och rotavdrag appliceras då enligt en fakturamodell. Detta innebär att avdraget görs direkt på fakturan av solcellsinstallatören.
Ja, det går att använda både grönt avdrag och rotavdrag samma år, så länge som de används för olika arbeten. För år 2024 är maxbeloppet per person 50 000 kronor för grönt skatteavdrag och 75 000 kronor för rotavdrag. För maximalt skatteavdrag krävs således att minst 125 000 kronor betalats in i skatt.
All skatteinbetalning berättigar dock inte till skatteavdrag. Exempel på skatter som ointe berättigar till grönt avdrag är allmän pensionsavgift och begravningsavgift. På Skatteverkets webbplats finns en tjänst där det går att räkna ut hur stor skattereduktion en person är berättigad till per år (5).
Privatpersoner som är skattskyldiga i Sverige kan ta del av skatteavdraget för grön teknik, även för att installera solceller utomlands. Det utländska företaget bör då begära utbetalning från Skatteverket. Företaget behöver skicka in ett skuldfrihetsintyg till Skatteverket som motsvarar F-skatt.
HemSol är ett litet företag. Hjälpa oss att kunna skriva fler utförliga artiklar genom att recensera oss.
Ditt omdöme gör stor skillnad!
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.