Hem>Solceller>Nätnytta
När du säljer solel från solceller har du rätt till ersättning för nätnytta. I artikeln går vi igenom allt du behöver veta om nätnytta; varför nätnytta uppstår, genomsnittlig ersättning och vem som betalar ut ersättningen.
Nätnytta uppstår när en mikroproducent matar in överskottsel till elnätet. När du säljer solel till dina grannar minskar överföringskostnader och elförluster för ditt elnätsföretag. Som mikroproducent av el har du därför rätt att få ersättning av ditt elnätsföretag för varje inmatad kWh.
Nätnytta uppstår när el produceras nära elanvändaren. När du matar in överskottsel till det allmänna elnätet minskar elnätsföretagens kostnader för eltransport och elförlust.
Ersättningen för nätnytta beror delvis på det rådande elpriset och kan därför variera. Vanligtvis betalar elnätsföretagen dock mellan 2–16 öre per inmatad kWh. Ersättningen kan även kallas energiersättning, ersättning för inmatning och överföringsersättning.
OBS! Priset varierar beroende på tid, elnätsföretag och region. Därav är det viktigt att kolla med ditt lokala elnätsföretag om vilka prisuppgifter som gäller för fastigheter med solceller i ditt område.
Du kan använda vår solcellskalkyl för att testa hur ersättningen för nätnytta påverkar återbetalningstiden för din anläggning. Under fliken detaljerade antaganden kan du själv ställa ersättning för nätnytta så att det matchar erbjudandet från ditt elnätsföretag.
Du kan också ändra t.ex. ersättning för överskottsel och andel egenanvänd solel I vår solcellskalkyl för att anpassa den helt efter dina förutsättningar.
Testa Hemsols solcellskalkyl!
När du får ersättning för nätnytta som mikroproducent appliceras inte moms. Ersättningen dras vanligtvis av dina nätavgifter för elanvändning. På så vis får du ingen betalning utan en minskad nätavgift.
När företag och BRF får ersättning för nätnytta ska elnätsföretaget betala moms på ersättningen. Företaget ska sedan redovisa momsen i sin egna momsdeklarationen. Om företaget endast får ut ersättning för nätnytta och inte ersättning för överskottsel appliceras inte moms.
Bostadsrättsföreningar är vanligtvis momsbefriade men försäljning av solel räknas som momspliktig verksamhet. Moms appliceras därför på nätnytta för BRF med solceller.
När du som privatperson säljer överskottsel och får ersättning för nätnytta tas detta upp i din skattedeklaration. Inkomsterna deklareras som kapitalinkomst. Kontrolluppgifter lämnas in av elnätsbolaget så du behöver endast kontrollera att allt är korrekt.
Även om dina inkomster från solcellerna alltid deklareras behöver du sällan betala inkomstskatt. Det dras alltid av ett schablonavdrag på 40 000 kronor på dessa inkomster. Vilket betyder att du betalar 30 procent skatt endast på de inkomster som överstiger 40 000 kronor.
Läs mer hos Skatteverket.
Det är ditt elnätsföretag som är skyldiga att betala ut ersättning för nätnytta. Det är alltså företaget som äger själva elnätet, vilket inte nödvändigtvis är det företag du valt att sälja din överskottsel till.
För att du ska kunna få ersättning för nätnytta behöver du ha en elmätare som mäter både elanvändning och mängden el som matas in i elnätet. Ditt elnätsföretag installerar en sådan kostnadsfritt när din solcellsanläggning ansluts, så länge din mätarsäkring ligger under 63 A.
Ersättningen betalas automatiskt ut av elnätsföretaget från och med att de installerat din nya elmätare. Vanligtvis görs ett tilläggsavtal för mikroproduktion av el vid installation av elmätaren. Kolla vilka avtal som gäller specifikt för ditt elnätsföretag.
Utöver ersättning för nätnytta finns det flera möjligheter att få inkomster från dina solceller. Du kan:
Huvudinkomsterna från dina solceller kommer från att sälja solel och få ersättning för nätnytta. När du säljer din överskottsel kan du antingen välja att ta spotpris för elen eller välja ett fast avtal. Spotpris för att sälja solel tillsammans med nätnytta ger en inkomst på runt 45 öre/kWh.
Som mikroproducent kan du dessutom ta del av skattereduktionen för solceller. Reduktionen får du som avdrag på din skatt och är ett välkommet statligt stöd.
Du kan max få skattereduktion för så mycket kWh el som du köper, alternativt max 30 000 kWh per år, beroende på vilket maxbelopp som är lägre. Skattereduktionen för solceller är 60 öre per såld kWh el.
När du producerar och säljer solel har du även rätt att ansöka om elcertifikat och ursprungsgarantier. Dessa kan du sedan sälja vidare mot på en fri marknad. Du får en av varje för varje såld MWh solel.
Priserna för båda är tyvärr idag för lågt för att det ska vara lönsamt för mikroproducenter. Marknadspriset för elcertifikat från solceller ligger på 2,1 kronor/styck och ursprungsgarantier för el ligger på runt 4 kronor/styck.
Nätnytta är de fördelar som kommer med att el produceras nära elanvändare. När elen produceras nära användaren minskar elförslusterna och elnätskostnaderna som uppstår när el ska transporteras via elnätet.
Som mikroproducent av el kan du tjäna på att få ersättning för nätnytta av ditt elnätsföretag för den överskottsel du matar in i elnätet. Du tjänar runt 5 öre/kWh för nätnytta. På ett år kan du som mikroproducent av el tjäna runt 237 kronor årligen på nätnytta med 10 kW solceller.
När du som privatperson får ersättning för nätnytta dras det vanligen av din faktura för nätavgifter. Du får alltså inte en direktbetalning utan ett avdrag på din faktura för nätavgifter.
Ditt elnätsföretag har skyldighet att ersätta dig för nätnytta. Ditt elnätsföretag är det företag som äger det lokala elnätet i ditt område. De tre största elnätsföretagen i Sverige är Ellevio, Vattenfall och E.ON.
Enligt ellagen har innehavare av en produktionsanläggning rätt till ersättning för nätnytta. Detta innebär att alla typer av produktionsanläggningar, inklusive solkraft och vindkraft har rätt till nätnytta.
Ersättningen för nätnytta ska motsvara värdet av den minskning av energiförluster och avgifter som elnätsföretaget får från lokal solkraft.
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.