Soltak

Elegant
Ekonomiskt
Miljösmart

Går du i tankar på att investera i solpaneler på taket? Dagens utanpåliggande paneler ser i regel snygga ut, men för den som inte håller med finns nu smarta alternativ i form av soltak, det vill säga tak med integrerade solceller.

Hur skiljer sig solpaneler och solcellstak?

Skillnaden mellan vanliga solpaneler och ett solcellstak är att de integrerade solcellerna blir en del av husets konstruktion. Taket och solpanelerna är ofta helt enkelt byggda i ett, eller i vissa fall sätts i kasetter på taket. De vanliga solpanelerna utgör däremot en påbyggnad på huset eftersom de monteras utanpå det befintliga taket.

Solcellstak / Soltak

solcellstak - takpannor av solceller

takintegrerade solceller och solpaneler

Takintegrerade solceller

Vanliga solpaneler

Vad kostar ett solcellstak?

Jämfört med vanliga paneler bör du vara beredd att betala ungefär det dubbla priset för ett soltak. Priset på soltak varierar naturligtvis beroende på hur ditt tak ser ut, hur stor anläggning du vill ha, vilken modell du väljer samt vilken leverantör du anlitar. Normalt ligger priset på soltak i storleksordningen 7 000 kronor per kvadratmeter eller mer.

Fördelar med soltak

En av fördelarna med byggnadsintegrerade solpaneler jämfört med de vanliga är att huset får ett högre designvärde, tack vare att solcellerna blir en naturlig del av husets design. Det blir enligt många bedömare mer estetiskt tilltalande och innebär dessutom en värdeökning på huset. Det kan även innebära en kostnadsreducering om du ändå måste lägga nytt tak på ditt hus, det vill säga om alternativet är att investera i både ett nytt tak och separata solpaneler. I dessa fall blir en del av husets traditionella konstruktion överflödig, och du kan istället satsa på takpannor med inbyggda solceller.

Nackdelar med soltak

Ska det nämnas någon nackdel med soltak så är det framför allt den stora investeringskostnaden. Priset är helt enkelt väldigt högt, vilket gör att det främst är ekonomiskt försvarbart om du ändå ska lägga nytt tak. Att byta ut ett befintligt tak mot ett soltak blir betydligt mer kostsamt än att sätta upp vanliga solpaneler på ett befintligt tak. Soltak är dessutom en relativt ny företeelse, i och med att materialet är tillverkat med den senaste tekniken är det inte lika beprövat som vanliga solcellspaneler. Detta gör att det är svårt att förutsäga hur de håller i längden.

När ska du välja soltak?

På grund av den höga kostnaden för takintegrerade solpaneler är det en mindre lönsam investering än en vanlig solcellsanläggning. Men om alternativet är att både lägga tak och skaffa solpaneler kan det löna sig att i stället satsa på ett soltak. Med andra ord kan det vara ett bra tillfälle att investera i heltäckande soltak när du ska lägga om taket på ditt befintliga hus, eller bygga ett helt nytt hus. Däremot skulle vi inte rekommendera att du väljer soltak utöver solpaneler om du inte också skall byta taket ur ett rent ekonomiskt perspektiv.

Tesla Solar Roof

En av de mest kända produkterna på marknaden för integrerade solcellstak är Teslas soltak, Tesla Solar Roof, som synts mycket i medierna på senare tid. Tesla har gått i bräschen för hela branschen, men än så länge har deras marknadsföring och PR inte riktigt omsatts till praktik. Teslas bilar har varit betydligt mer framgångsrika än deras soltak. Det fåtal installationer som genomförts hittills är till största delen gjorda i Kalifornien, där väder och klimat skiljer sig en hel del från det som råder i Skandinavien.