Hem>Solenergi>Fördelar & nackdelar med solenergi
I denna artikel går Hemsol igenom fördelarna och nackdelarna med:
I Tabell 1 redogörs för fördelar och nackdelar med solenergi och solkraft jämfört med andra energislag.
I Tabell 2 ges fördelar och nackdelar med att som privatperson investera i solceller till sitt bostadshus.
Fördelar med solenergi och solkraft jämfört med andra energislag är att:
Solenergi är en förnyelsebar energikälla som kan bidra till ett långsiktigt hållbart energisystem. I dagsläget är världens energisystem inte hållbart då icke-förnybara energikällor, såsom kol, olja och naturgas, svarade för cirka 85 % av världens användning av primärenergi år 2023, enligt Energy Institute (1).
Att använda solkraft för att utvinna energi kan således hjälpa till med omställningen till ett långsiktigt hållbart energisystem.
Solkraft har en lång livslängd och solpaneler förväntas producera el i 30 år eller ännu längre. Visserligen avtar den effekt solpaneler kan avge med cirka 0,1-0,5 % per år men det innebär att solpaneler även efter 30 år kan förväntas producera över 80 % av deras ursprungliga effekt.
En solkraftsanläggnings växelriktare har dock i regel en kortare livslängd än övriga delar av en solkraftsanläggning. Växelriktare kommer därför i regel att behöva bytas ut någon gång under de 30 första åren. Läs mer: Livslängd för solkraft
Solkraftverk, till exempel en solpanelspark, har ett lågt underhållsbehov. Bland annat beror det på att solcellsanläggningar i stort sett saknar rörliga delar. För den som äger en solcellsanläggning till en privatbostad i Sverige begränsar sig underhållet vanligtvis till att regelbundet kontrollera att det inte uppstått skador på anläggningen.
Läs mer: Så fungerar solkraftverk
Till skillnad från till exempel kol, olja och naturgas, så förorsakar solenergi inte utsläpp av skadliga eller klimatpåverkande ämnen under drift. Härigenom skiljer sig solenergi också från till exempel biomassa.
Biomassa är visserligen någorlunda klimatneutral givet att uttaget av biomassa inte överstiger tillväxten, men förbränning av biobränsle innebär likväl att CO2 avges till atmosfären.
Läs mer: Utsläpp och miljöpåverkan för solenergi
Solenergi är en skalbar energikälla. Det innebär att det är relativt enkelt att utvidga en befintlig solcellsanläggnings effekt under förutsättning att det finns tillgång till tillräcklig yta.
Därför är det vanligtvis betydligt lättare att utöka en solcellspark i jämförelse med till exempel ett vattenkraftverk eller kärnkraftverk.
Testa Hemsols solcellskalkyl!
Nackdelar med solenergi och solkraft jämfört med andra energislag är att:
Produktion av solenergi kan inte styras tidsmässigt eftersom det är mängden solinstrålning vid en given tidpunkt som bestämmer hur mycket el som produceras. Denna oförmåga att styra elproduktionen efter behovet av el är särskilt negativt för solkraft eftersom merparten av dess produktion sker under vår och sommaren medan behovet av el i regel är som störst under vinterhalvåret.
Till exempel sker endast cirka 2–12 % av solcellers årliga elproduktion under vintern (november–februari) enligt Hemsols beräkningar. Detta kan jämföras med en annan väderberoende energikälla, vindkraft, där produktionen är mycket mera jämn mellan månaderna.
Till exempel bidrar i normala fall varje enskild månad med åtminstone 5 % av den totala årliga vindkraftsproduktionen enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (2).
Att lagra solenergi är dyrt, i alla fall om lagringen sker genom att el lagras i ett batteri. Om ett batteri enbart används för att kunna öka egenanvändningen av producerad solel ger en investering i ett batteri låg lönsamhet för närvarande (januari år 2025).
Utvecklingen av batterier går dock snabbt framåt varför det kan komma att bli mer lönsamt att lagra solenergi på sikt. Läs mer: Lagra solenergi i batteri
Solkraft kräver förhållandevis stora ytor eftersom solpaneler bör placeras så att de inte riskerar att skugga varandra. För takplacerade solcellsanläggningar krävs till exempel cirka 5 m2 per kW installerad effekt.
Även för markplacerade solcellsanläggningar kan 5 m2 per kW installerad effekt användas som ett riktmärke. Behovet av yta per kW för markplacerade anläggningar varierar dock en hel del. Det beror bland annat på i vilken lutning solpanelerna placeras och den underliggande markens lutning.
Solkraft har också en relativt låg verkningsgrad där cirka 20 % av energin från den inkommande strålningen förvandlas till elektrisk energi. Detta kan jämföras med vattenkraft som har en verkningsgrad på cirka 85 %, enligt Enligt Energy Efficiency Technology for Hydroelectric Power Plant: A case study in Brazil (3).
Det krävs mycket energi för att framställa solceller av rent silikon som använts i monokristallina solpaneler, vilket är den vanligaste typen av solcell.
Av denna anledning har solenergi globalt ett högre CO2-avtryck per kWh över dess livslängd än vissa andra kraftslag, till exempel vattenkraft, vindkraft och kärnkraft, enligt The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) (4).
Å andra sidan är solenergis CO2-avtryck per kWh endast cirka 5 % av CO2-avtrycket från kolkraft. Det CO2-avtryck per kWh som solenergi ger upphov till beror i hög utsträckning på det energislag som används för att framställa den elektricitet som behövs i framställningsprocessen.
Att välja solpaneler som framställs med hjälp av förnybar energi är därför i regel ett bra miljöval.
Solpaneler innehåller toxiska ämnen såsom till exempel bly och kemiska föreningar som bildats under tillverkningsprocessen. För att dessa ämnen inte ska läcka ut i naturen är det av yttersta vikt att solpaneler återvinns.
Sedan år 2014 omfattas också solpaneler av EU-direktivet Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) (5). Direktivet innebär att den som säljer solpaneler inom EU bär ett produktionsansvar som innebär att de ska säkerställa att produkten återvinns.
Många tillverkare av solpaneler arbetar också för att reducera eller helt ta bort skadliga ämnen. Till exempel har det börjat dyka upp monokristallina solpaneler som är helt blyfria.
Fem fördelar med att som privatperson investera i solceller till sitt bostadshus är:
En normal årlig avkastning på en investering i solceller är cirka 7–11 %, enligt Hemsols beräkningar. Hur lönsam en investering i solceller är varierar dock bland annat beroende på var i Sverige anläggningen är placerad samt mot vilket väderstreck och med vilken lutning solcellerna placeras.
Att investera i solceller som privatperson kan således vara en bra investering med hög avkastning jämfört med flera andra typer av investeringar.
Vid bedömning av lönsamhet bör inte bara avkastningen utan även återbetalningstiden beaktas. Eftersom en solcellsanläggning har en förväntad livslängd på åtminstone 30 år, och återbetalningstiden är cirka 10–15 år, innebär det att solceller långsiktigt är en lönsam investering.
Att investera i solceller kan jämföras med att köpa en försäkring mot höga kostnader (nettokostnader) för el. Anledningen till det är att om elpriserna stiger, ökar samtidigt en solcellsanläggnings intäkter från försäljning av överskottsel samt värdet av den del av den producerade elen som används för egna behov.
Vid ett lågt elpris gäller motsatsen, solcellsanläggningens lönsamhet blir lägre samtidigt som inköpskostnaderna för el till fastigheten också minskar. Den som vill försäkra sig om att inte drabbas alltför hårt vid höga elpriser kan därför överväga att skaffa solceller.
De flesta solcellsanläggningar i Sverige producerar inte el när det är strömavbrott på elnätet. Solcellsanläggningar kan dock anpassas så att de kan förse till exempel den egna bostaden med solel även vid strömavbrott på elnätet.
Förvisso sker oannonserade längre (> 3 minuter) strömavbrott vanligtvis endast någon eller några gånger per år i Sverige enligt Energimyndigheten (6). Skulle Sverige hamna i en krissituation skulle dock möjligheten att producera sin egen el vid strömavbrott kunna visa sig vara mycket värdefull.
En investering i solceller är en möjlig investering för många eftersom:
För till exempel vindkraft krävs det å andra sidan alltid bygglov med undantag för om vindkraftverkets totalhöjd är mindre 20 meter, rotordiametern högst 3 meter och vindkraftverkets höjd är mindre än avståndet till närmaste fastighetsgräns, enligt Energimyndigheten (7).
Solceller är en tyst energikälla. Den enda delen på en solcellsanläggning som avger nämnvärt ljud är dess växelriktare. En vanlig maximal ljudnivå för en växelriktare är cirka 50 dB. Enligt Hörsellinjen motsvarar en ljudnivå på 50 dB ljudet av ett kraftigt regn eller ett lågmält samtal (8).
Fem nackdelar eller utmaningar som en privatperson bör beakta vid en investering i solceller är:
För att solceller ska producera tillräckligt med el för att bli lönsamt bör de placeras mot söder, öster eller väster. Solpaneler bör dessutom placeras så att lutningen mot horisontalplanet inte överstiger 60°. Undantaget är om de placeras i sydläge där även 90° lutning (vertikal placering) i regel ger tillräcklig elproduktion.
Dessa krav medför att solceller inte är en lämplig investering för de som inte har rätt förutsättningar. Läs mer: Optimal placering av solceller: lutning och väderstreck.
Solpaneler bör helst placeras så att de inte utsätts för varaktig skuggning från fasta föremål. Anledningen till det är att skuggning minskar den mängd solinstrålning som når en solpanel och därmed också dess elproduktion.
Därtill påverkar skuggning av en solpanel oftast även elproduktionen negativt för de solpaneler som är seriekopplade med den skuggade solpanelen.
Framförallt bör skuggning av solpaneler undvikas mellan kl. 9–15 på sommarhalvåret. Orsaken till det är att produktionen av solel ofta är som störst mellan dessa klockslag, i synnerhet för solpaneler i sydläge.
I skrivande stund, januari år 2025, går det att få skattereduktion med 60 öre per kWh såld el upp till ett maximibelopp på 18 000 kronor per år. Därutöver går det att få skattereduktion på 20% av kostnaden för material och arbete vid installation av en solcellsanläggning.
Regeringen meddelade dock i september år 2024 att den avser föreslå att skattereduktionen för såld el avskaffas per den 1 januari år 2026 och att skattereduktion för kostnaden för material och arbete sänks till 15 % per den 1 juli år 2025 (9). Se mer: Stöd- och bidragsregler för solceller
Tyvärr är det inte ovanligt med bristfälliga installationer av solceller i Sverige även om det finns tecken på att situationen blir bättre. Så sent som i maj år 2023 gick dock till exempel Ola Carlson, som är skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Skåne, ut och påstod att fyra av fem solcellsanläggningar fortfarande är dåligt installerade (10).
För att undvika att få en bristfälligt installerad solcellsanläggning rekommenderar Hemsol därför att den som ska köpa en solcellsanläggning väljer installatör med omsorg. Den som vill säkerställa att en installation är korrekt utförd kan också beställa en extern besiktning av solcellsanläggningen när anläggningen är färdiginstallerad.
Solpaneler som placeras på tak kan enligt vissa försämra det visuella intryck som en fastighet ger. Till exempel anser en del personer att svarta solpaneler på ett rött tegeltak inte är estetiskt tilltalande.
För byggnader som klassas som särskilt värdefulla från historisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt kan det också krävas bygglov om solpanelerna påverkar byggnadens utseende.
För den som av estetiska eller byggnadslovstekniska skäl vill ha solpaneler som smälter in i det underliggande taket kan solcellstak med solceller integrerade i yttertaket vara ett alternativ till traditionella monokristallina solpaneler.
Det går också att välja solpaneler med en annan färg en svart. Dessa solpaneler är dock i regel både dyrare och har lägre effekt än traditionella svarta solpaneler.
Solceller är bra eftersom det är en förnyelsebar energikälla med förväntat god lönsamhet för den som investerar långsiktigt. Något som är dåligt (mindre bra) med solceller är de i regel inte ensamt klarar av att täcka en fastighets årliga elbehov eftersom de producerar blygsamt med el på vintern.
Tre skäl för att välja solceller är:
Några saker som är bra med solenergi är att det är en förnybar energikälla, med lång livslängd och som kräver begränsat med underhåll. Solenergi ger heller inga utsläpp av toxiska eller klimatpåverkande ämnen under drift. Därtill är det ganska enkelt att utöka storleken på en befintlig solcellsanläggning.
Det som framförallt är dåligt (mindre bra) med solenergi till privatbostäder i Sverige är att merparten av elproduktionen sker vår och sommar, medan behovet av el är som störst under vinterhalvåret. Det är tyvärr också ganska vanligt med solcellsanläggningar som uppvisar brister i installationen.
Att solenergi för privatpersoner har en god lönsamhet beror delvis på att nuvarande skatteregler i januari år 2025 som ger möjlighet till skattereduktion både för investeringskostnaden och såld el. Dessa regler kan dock komma att ändras vilket skulle kunna påverka lönsamheten för solceller negativt.
Solceller passar bäst för den som bor i södra Sverige och har möjlighet att placera solpaneler så att de riktas mot söder. Det är också en fördel om tillhörande fastighet värms upp via el, eftersom det gör att en större del av den producerade solelen då kan användas till egen förbrukning.
Se också: bästa solcellerna för olika förutsättningar
En fördel med solfångare är att den passar bra för hushåll som har vattenburen uppvärmning. Vidare kräver solfångare i regel lågt underhåll. En nackdel med solfångare är att de producerar lite med värmeenergi på vintern och därför bör kompletteras med ett annat värmesystem.
Läs mer: Så fungerar solfångare
HemSol är ett litet företag. Hjälpa oss att kunna skriva fler utförliga artiklar genom att recensera oss.
Ditt omdöme gör stor skillnad!
Jämför offerter från pålitliga installatörer verksamma på din ort.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.