Solpaneler

 1. Lär dig mer om solpaneler Lär dig mer om solpaneler
 2. Jämför solcellsofferter Jämför solcellsofferter
 3. Spara pengar på solel Spara pengar på solel

Hos oss på HemSol kan du jämföra flera olika solpaneler för att hitta den som passar bäst på just ditt tak.


Räkna på solpaneler för just ditt tak!

Prisuppskattning Prognos för elproduktion Jämför olika varianter
Eller

15 % avdrag på fakturan

Genom att nyttja det gröna avdraget på grön energi kan du dra av 15 % av priset för dina solpaneler (inkl. installationskostnaden).

Hitta det bästa priset

Med några knapptryck kan du begära flera offerter på solpaneler från lokala installatörer och således se vem som erbjuder bäst pris.

Vilken solpanel passar dig?

När du ska välja solpaneler till ditt egna tak är det ofta en fråga om vad du vill maximera: lönsamhet eller design?

Maximera avkastning

Lönsamhet

Är det viktigaste för dig att göra en lönsam investering passar en budgetpanel bäst. Dessa solpaneler har i regel en synlig aluminiumram och busbar (rutnät som leder ström) samt ett vitt bakstycke.

Dessa egenskaper gör att panelen är billigare att tillverka, samt att det vita bakstycket reflekterar solljus tillbaka in i solcellerna. Resultatet är ca 15 W (eller 5 %) mer effekt gentemot en övrigt identisk “nattsvart” solpanel.

Estetiskt

Design

För de som prioriterar en snygg och stilren design hamnar valet ofta på helsvarta solpaneler. Dessa är enligt många det mest estetiskt tilltalande alternativet.

Däremot är de aningens dyrare att tillverka samt kan man räkna med en minskad toppeffekt med 10 – 15 W per solpanel på grund av dess svarta bakstycke.

Fem viktiga faktorer när du väljer solpaneler

1. Pris per Watt

För att avgöra vilken solpanel som kan producera mest solel per investerad krona och således är mest prisvärd används måttet pris per watt. Det räknas enkelt ut genom att ta solpanelen eller solcellspaketets effekt och dividera det med priset.

Genom att använda pris per watt tas både panelens storlek och verkningsgrad i beaktande, vilket gör det till ett väldigt enkelt och användbart mått.

2. Vilka certifikat solpanelen har

När du tittar igenom produktbladet för en solpanel finns det ofta flera olika certifikat och akronym. Garantierna du hittar i produktbladet är ofta indikationer på att de är säkra och kvalitativa. Här finner du de viktigaste certifikaten att hålla koll på när du jämför solceller.

IEC: standarder för solpanelcertifikat

IEC står för International Electrotechnical Commission och är en ideell organisation som utfärdar bedömningsstandarder för elektriska apparater. De utför inte några tester eller certifieringar utan sätter istället regler och standards för laboratorier samt testanläggningar.

 • IEC 61215: testar elektriska egenskaper (t.ex. isolationsmotstånd), hållbarhet för mekanisk belastning (t.ex. snö & vind), klimatpåverkan (t.ex. hagelpåverkan) samt hur effektiv solpanelen är vid så kallade STC (Standard Test Conditions).
 • IEC 61730: testar säkerhetsaspekter för solpanel. Moduler med denna certifiering löper låg risk för att råka ut för faror relaterat till brand, elfel, termisk överbelastning och mekaniska fel.
 • IEC 62716: testar solpanelens motståndskraft mot korrosion till följd av exponering mot ammoniak. Den här certifieringen är särskilt relevant om du bor på eller nära ett jordbruk.
 • IEC 61701: testar solpanelens motståndskraft mot korrosion och andra skador till följd av exponering mot salt. Certifieringen är aktuell att leta efter om du bredvid eller nära saltvatten.

Certifieringsorgan

Eftersom IEC inte utför några tester själva är det upp till olika certifieringsorgan att kontrollera om en viss solpanel uppfyller testerna eller inte. Några av de vanligaste certifieringsföretagen som kontrollerar bland annat IEC-standarder är TÜV Süd, TÜV Rheinland och VDE.

Nedan hittar du bilder på hur dessa symboler brukar se ut i produktbladen.

 

Certifieringsorgan för solpaneler

3. Garantier

Det finns huvudsakligen två typer av garantier att hålla utkik efter när det gäller solpaneler:

Produktgaranti

Produktgaranti är garanti som gäller om själva produkten eller “materialet” skulle gå sönder. Vanligtvis gäller produktgarantin i 10 – 12 år, men det finns vissa specialfall där de gäller i upp till 25 – 30 år.

Ett tips är att hålla utkik i villkoren för produktgarantin då det kan skilja sig under vilka förhållanden som garantin gäller.

Effektgaranti

Solpaneler förlorar effekt över tid (så kallad degradering) och producerar efter några år något mindre solel än tidigare. Nästan alla leverantörer erbjuder därför en effektgaranti som garanterar att panelen kommer producera en viss del av ursprungseffekten efter ett visst antal år

Vanligtvis lovar producenterna 80 – 90 % av maxeffekten efter 15 – 25 år.

4. Utseende

Även om det viktigaste för många är att göra en lönsam investering ska man inte glömma bort att solpanelerna kommer sitta kvar på taket i många år framöver. Det är därför viktigt att installationen blir snygg.

Eftersom det nästan uteslutande installeras monokristallina solcellspaneler är inte valmöjligheten enorm. En valmöjlighet man ofta har är däremot att välja mellan helsvarta och vitskimrande solpaneler.

5. Miljöpåverkan och hållbarhet

En punkt som är viktig för många är att undersöka hur miljövänlig och hållbar solpanelen är. Denna punkt är dessvärre lite svårare att kontrollera än de andra, men det går att bland annat:

 • Titta på tillverkarens hållbarhetspoäng enligt deras Solar Scorecard. Solar Scorecard är ett initiativ från The Silicon Valley Toxics Coalition som betygsätter tillverkare av solpaneler utifrån deras omtanke för miljön, anställda och samhället.
 • Titta i vilket land solpanelen är tillverkad. Solpaneler tillverkade inom Europa är ofta miljövänligare än de som är tillverkade i Kina. Anledningen är att transportsträckan blir betydligt kortare samt att Kinesiska tillverkare ofta använder energi från kolkraft under tillverkningen.

Egenskaper för en typisk solpanel

EgenskapVanligt för solpaneler i Sverige
PaneltypMonokristallin
FärgSvart med vita linjer eller helsvart
Effekt300 - 400 W
Storlek1,7 - 2 kvadratmeter
Vikt18 - 22 kg
Verkningsgrad17 - 22 %
CertifieringarIEC 61215 och IEC61730 (mfl.)
Produktgaranti5 - 10 år
Effektgaranti10 - 25 år
Garanterat effekt80 - 94 % av maxeffekten

Vilka typer av solpaneler finns att välja på?

Idag finns det tre typer av solpaneler som i varierande grad används för kommersiella installationer:

 • Monokristallina solpaneler är absolut vanligast och används nästan uteslutande i Sverige. De är har en svart design och hög verkningsgrad.
 • Polykristallina solpaneler var det vanligaste alternativet för ett par år sedan men används numera sällan i Sverige. De har ett blåskimramde utseende med längre verkningsgrad.
 • Soltak kallas det när man installerar takpannor med inbyggda solceller. Dessa är väsentligt mycket dyrare än traditionella paneler och används endast i låg utsträckning.

Vad kostar en solpanel?

En solpanel kostar ungefär 1 000 – 2 000 kronor exklusive moms. Däremot krävs det både installation och annat material utöver detta. För en normalstor nyckelfärdig anläggning med ca 25 – 30 solpaneler blir kostnaden ungefär 4 000 – 5 000 kronor per panel.

Vill du läsa mer om vad det kostar att installera en nyckelfärdig anläggning skriver vi mer om det i vår artikel om priser på solpaneler.

Vilken solpanel är bäst?

Det finns inte någon enskild solpanel som vi anser vara bäst. Det bästa alternativet är ofta den panel som har lägst pris per watt. Detta kan påverkas av många olika faktorer såsom efterfrågan från producent och tillgänglighet hos leverantör.

Ofta brukar de solcellsinstallatörer ha väldigt bra koll på vilka paneler som finns på marknaden och därmed beställa in de bästa möjliga.

Läs mer om detta i vår artikel om de bästa solpanelerna.

Hur många solpaneler bör man köpa?

En bra tumregel är att inte installera en anläggning med färre än 10 solpaneler. Köper man färre är risken att de fasta kostnaderna för installationen utgör en så stor del av totalkostnaden att det inte blir värt pengarna. För att montera 10 solpaneler behövs ungefär 20 kvadratmeter takyta.

Du kan enkelt räkna ut ungefär hur många paneler som får plats på ditt tak genom att använda vår kalkyl för solpaneler.

Finns det statliga bidrag för solpaneler?

Ja, det finns ett skatteavdrag för grön energi på 15 % av totalkostnaden du kan använda. Avdraget dras bort direkt på fakturan och är väldigt enkelt att använda. Du får även 60 öre i skattereduktion per kWh som du säljer tillbaka till elnätet.

Allt du behöver veta om avdraget hittar du i vår artikel om det gröna solcellsbidraget.